Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


OGLASIO SE POSLOVODNI ODBOR BHRT-A: SINDIKAT RTV FBIH OBMANJUJE GRAĐANE
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 05. January 2024. 18:01:47
Nakon saopćenja za javnost Samostalnog sindikata uposlenika RTV Federacije BiH povodom stanja unutar Javnih RTV servisa, u kojem tvrde da je za proteklih šest godina od strane RTV FBiH uplaćeno sve što pripada BHRT-u, oglasili su se iz Poslovodnog odbora BHRT-a.

Tvrde da je RTV FBiH nezakonito prisvojila i potrošila skoro 20 miliona maraka.

Saopćenje Poslovodnog odbora BHRT-a prenosimo u cijelosti:

U narodu je od davnina poznato da “ko laže taj i krade“ što najbolje ovih dana javno pokazuju već 10 godina nelegalni menadžment i „samostalni“ Sindikat uposlenika RTV Federacije BiH koji potpuno istim narativom obmanjuju građane Bosne i Hercegovine.

U jučerašnjem obraćanju pomenuti, u svom dobro poznatom maniru medijskih reketaša, prozivaju generalnog direktora BHRT i državnog ministra prometa i komunikacija za navodnu nezakonitost po kojoj uplata sredstava od prikupljene RTV takse ne može biti vršena na račun BHRT-a, iako je to bila uredna praksa sve do 2017. g. kada RTRS jednostrano istupa iz sistema prikupljanja takse.

Pri tome se pozivaju na član 57. Zakona o RTV FBiH u čijem petom stavu stoji da će RTV FBiH biti ugovorna strana u svim ugovorima koji se odnose na prikupljanje RTV takse koji se, između ostalog, mogu povjeriti drugim pravnim licima (u ovom slučaju Elektroprivredi BiH) a u skladu s odredbama člana 18. Zakona o javnom RTV sistemu BiH u čijem stavu 5. stoji da „U svim ugovorima, koji se odnose na prikupljanje RTV takse iz stava 3. ovog člana, svaki javni servis bit će ugovorna strana“.

Javnost treba da zna da ovo nikad nije bilo sporno i da RTV FBiH treba da bude ugovorna strana kao što je bila tokom 10 godina naplate takse preko tri telekom operatera u BiH. Ono što menadžmet koji od 2013. nema validan mandat i njihov sindikat žele imputirati, a nema veze s istinom je da ugovornoj strani prikupljeni novac mora biti uplaćen na račun.

To je obmana, jer i u ugovorima s telekomima je novac od takse uplaćivan na račun otvoren u BHRT (do uspostave korporacije) i s njega je vršena zakonska raspodjela prema članu 23. krovnog Zakona o javnom RTV sistemu BiH, po kojoj BHRT-u pripada 50, a entitetskim servisima po 25 posto prikupljene takse. U istom članu, stav 8. je precizno navedeno da se novac bez odlaganja uplaćuje na jedinstveni račun i to je jedini član u svim zakonima koji jasno tretira način uplate sredstava od RTV takse i marketinga. Dakle, ugovorna strana i uplata sredstava ničim nisu povezane i iz navedenog je jasno da nelegalni menadžment RTV FBiH i njihov sindikat ne govore istinu.

Napominjemo da je u prethodnih šest godina, načinom naplate takse na koji ponovo žele prisiliti generalnog direktora BHRT i dobiti podršku ministra Forte, RTV FBiH nezakonito prisvojila i potrošila skoro 20 miliona maraka. Pozivamo ih da građanima odgovore šta su i na osnovu kojeg zakona uradili s novcima koje su građani uplatili po osnovu obaveza za RTV taksu. Zar misle da će generalni direktor BHRT svojim potpisom na aneks ugovora pod istim uslovima legalizirati nastavak pljačke nelegalnog menadžmenta RTV FBiH i nastaviti nanošenje nesagledive štete BHRT-u.

Građanima trebaju objasniti kako to da se Džemal Šabić i dalje predstavlja kao generalni direktor RTV FBiH, iako mu je mandat istekao davne 2013.g., kao i jedinom bivšem članu Upravnog odbora Goranu Samardžiću. Opravdano je pitanje i da li je ijedan njegov potpis u zadnjih 10 godina formalno-pravno validan i na to pitanje odgovor moraju dati nadležne institucije ove države.

Mi se, za razliku od mnogih koji su trpjeli i trpe teror i reketarenje Šabića i njegove kompanije, ne bojimo i nastavićemo svom snagom da se borimo za naša legalna prava. Jer mi smo Radiotelevizija Bosne i Hercegovine!

I za sami kraj, sramotno je da se „samostalni“ sindikat RTV FBiH nikad nije oglasio tražeći, da se poprave ugovori njihovih kolega za koje tvrde da su lošiji od ugovora uposlenika BHRT. Za te svrhe RTV FBiH je mogla odvojiti barem dio od 20 miliona KM od RTV takse koje su nezakonito zadržali i popraviti finansijski status svojih zaposlenika – naveli su u saopćenju.

VRHOstali prilozi:
» ODRŽANA KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI AKADEMIKA DŽEVADA JAHIĆA
Anadolu Agency (AA) | 24. April 2024 18:52
» SUTRA PRVI GIRLTHING GIRL POWER SAJAM OSNOVNIH ŠKOLA
Bošnjaci.Net | 24. April 2024 14:38
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif