Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


GAZI HUSREV-BEGOVA MEDRESA SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽILA 487. GODIŠNJICU
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 08. January 2024. 16:01:21
SARAJEVO, 8. JANUAR 2023. (MINA) - U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu danas je održana svečana akademija povodom 487. godišnjice neprekidnog rada ove odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti je prisustvovao zamjenik reisu-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, koji je u obraćanju prisutnim naglasio da danas, obilježavajući godišnjicu ove znamenite škole, osvježavamo i uspomenu na njenog osnivača - velikog Gazi Husrev-bega, koji i danas, nakon skoro pola milenija, putem svoje ostavštine, svojih vakufa djeluje na ovim prostorima i vrši pozitivan utjecaj na vjerska, kulturna i društvena događanja.

„Dakako, najsnažniji utjecaj odvija se kroz školu koju je osnovao, posredstvom onih koji su učili i stekli diplomu u njoj, potvrdu da su se okitili visokim moralnim vrijednostima i vrlinama, da su stekli kvalitetno obrazovanje koje zahtijevaju 'vrijeme i mjesto' i da su u život ukoračili s razvijenom sviješću o zadatku koji stoji pred njima i o odgovornosti s kojom taj zadatak trebaju obaviti. Historija je mnogo puta potvrdila da su baš oni koji su se hranili Gazijinim hljebom, slušali Gazijine muderise i obrazovali se u Gazijinim učionicama prednjačili u dobru, snažno branili istinu i svojim načinom života pronosili visoke vrijednosti islama i njegove kulture u mnogim životnim poljima“, kazao je zamjenik reisul-uleme.


Između ostalog, poručio je da smo angažirani na očuvanju i zaštiti Gazijinih hajrata, kao i na njihovom unaprjeđenju.

„Aktuelno je nekoliko projekata obnove i restauracije Gazjinih vakufa i ustanova. Posebno bih apostrofirao projekat rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese, čija realizacija je u toku, i koji je od interesa za cijelu Zajednicu. Nadamo se da će naše vrijedne učenice čim prije useliti u nove, savremeno opremljene učionice i druge prostorije neophodne za njihov boravak i učenje a i učenici se vratiti u svoje prirodno okruženje u džemat Begove džamije. Također, zagledani smo i u budućnost i trudimo se raditi za nju: posijati sjeme koje će kasnije dati ukusan plod. To sjeme - to su divni, odgojeni i obrazovani učenici i učenice ove škole. Oni će, ako Bog da, svojim načinom života i svojim ostvarenjima nastaviti vršiti ulogu koju im je, nadahnut Kur'anom, dodijelio Gazi Husrev-beg“, poručio je Enes-ef. Ljevaković, te je prisutnim prenio selame i čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Direktor Medrese mr. Dževad Pleh naglasio je da prošlo gotovo pola milenija otkako na ovim prostorima imamo institucionalno islamsko obrazovanje i odgoj.


„Gazi Husrev-begova medresa ja najpoznatija, ima najduži vijek i kontinuirano djelovanje. I ove godine, kada smo u projektu rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije ženskog odjeljenja škole, i kada radimo u otežanim uslovima, mi uspješno provodimo nastavu. Pored toga, imali smo jako dobru selekciju učenika pri upisu u prvi razred, veliki interes vlada za medresu. Oni koji završe medresu, studiraju na raznim fakultetima, i naši svršenici su se dokazali u raznim oblastima, mi smo ponosni na njih. Ove godine naša alumnistica bila je najbolji student na Univerzitetu u Sarajevu“, izjavio je Pleh.

Gazi Husrev-beg je u Vakufnami izložio viziju o ljudima koji će biti dijelom škole koju osniva, te da će pojedinci tu privrženost potvrđivati tokom čitavog njihovog života. Svojim imenom, radom i djelima, oni potvrđuju vrijednost Medrese, obavezu uzoritosti i doprinos dobrobiti društva u kojem djeluju. Nastavničko vijeće je odlučilo da ovogodišnji laureati, zaslužni svršenici Medrese, koji su svojim radom, načinom života i društvenim djelovanjem doprinijeli i još uvijek doprinose afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese budu dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, i dr. Adnan Kadrić, naučni savjetnik u Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu. Njima su na današnjoj akademiji uručena posebna priznanja.


„Danas je svečan dan u Islamskoj zajednici zbog iznimnog značaja koji ima Gazi Husrev-begova medresa. Ovo je škola koja je skoro 500 godina u kontinuitetu ishodište islamskog identiteta Bošnjaka. Opstala je Allahovom voljom i dobrotom, velikim zalogom generacija bošnjačkih velikana, u minulim stoljećima. Danas je Gazi Husrev-begova medresa iznimno važna sa svojom ulogom, kako u Islamskoj zajednici, tako i mnogo šire“, izjavio je muftija Fazlović.

Islamska zajednica danas ima i druge medrese,ali svi smo na poseban način identificirani sa Gazi Husrev-begovom medresom, naglašava muftija Fazlović.

„Ovo je jedan vrlo značajan koncept po kojem Gazi Husrev-begova medresa odlikuje svoje svršenike. To je duhovna snaga, kultura koju baštini ova škola. Svi mi, učenici ove škole, imamo svoj dug prema Gazi Husrev-begovoj medresi, ali i Medresa stiže da brine o svojim svršenicima. I sam sam ovih dana snažnije, dublje, razmišljao o ulozi Gazi Husrev-begove medrese. Ova škola je naše središte, duhovno središte, kulturno središte Islamske zajednice, ali i bošnjačkog naroda“, naglasio je muftija.
Gazi Husrev-begova medresa svjedoči mogućnost sinteze intelektualnih i moralnih vrijednosti, poručio je, između ostalog, muftija Fazlović.


„U Medresi se izučavaju nauke, kako je to davno posvjedočeno, koji su od koristi za ljude u vremenu u kojem žive i u mjestu u kojem žive. Gazi Husrev-begova medresa je svim muslimanima ovih prostora jedno posebno pouzdanje, u ovoj školi smo uvijek bili nadahnuti najboljim naukom koji je doprinio da iz ove škole izrastaju pojedinci čvrsto povezanog umnog i moralnog integriteta. Imamo istaknute svršenike Medrese danas kao i u prošlosti, i tako će, ako Bog da, biti i u budućnosti“, zaključio je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Dr. Adnan Kadrić također je iskazao radost zbog ovog priznanja, ukazujući na veličinu misije Gazi Husrev-begove medrese.

„U jednom fermanu iz 1573. godine, koji je upućen bosanskom sandžak-begu zapisano je da Gazi Husrev-begova medresa nije kao ostale medrese. Kao što je Evlija Čelebi u 17. vijeku zapisao da je na zemlji puno saraja, a Sarajevo od svih njih najrazvijeniji, najljepši i najživlji, isto tako se može reći i za Gazi Husrev-begovu medresu, da je ona od svih medresa tokom ovih pola milenija najrazvijenija, najživlja i najljepša. Svršenici ove škole su istinski čuvari bosanskog duha, bosanske kulture i istinske ljubavi prema Bosni“, poručio je on.


Na svečanoj akademiji dodijeljena su i priznanja i nagrade zaslužnim članovima kolektiva Medrese za poseban doprinos odgojno-obrazovnom procesu Medrese. U ovoj godini nagradu je primila Seida Mustafić, nastavnica engleskog jezika. Priznanje za nesebično zalaganje i poseban doprinos radu Gazi Husrev-begove medrese, iz reda tehničkog osoblja, primila je Amela Mešić.

Također, uručene su zahvalnice i priznanja i jednom broju 'prijatelja Medrese'. Zahvalnice koje su uručene danas znak su priznanja stipenditorima učenika i učenica ove škole, a primili su ih Mustafa Klanco, Omer Sarajlić i Redžo Klepić.

U kulturno-zabavnom dijelu programa Svečane akademije nastupili su Nejla Keškić-Muzaferija i Damir Galijašević. Osim Horske sekcije Gazi Husrev-begove medrese, učešće u programu akademije imali su i članovi Literarno-recitatorske sekcije.

Svečanosti su prisustvovale muftije, predstavnici Rijaseta Islamske zajednice, i mnogi drugi gosti.
Prije akademije održana je i svečana Sjednica Nastavničkog vijeća Gazi Husrev-begove medrese.
Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu do danas je iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti, koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif