Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


BOŽIĆNE ILUZIJE
Procitaj komentar

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković
Objavljeno: 09. January 2024. 09:01:49
Logičan je strah kod ljudi, i u Federaciji u Rs-u. Ovu agoniju obilježavanja 9. januara morao je spriječiti Christian Schmidt bez obzira na stav PIK-a. Jer, to je visoki predstavnik Christian Schmidt poručio još prošle godine rekavši da se 2024. Dan Rs-a neće obilježiti u tom okviru i na isti način.

Nikako da završim započete tekstove. Taman počnem pisati o Jemenu, jer je to bitna zemlja u konfliktu na Bliskom istoku ili praviti genezu lika i djela Mileta „Ronhila“ iz sela Laktaši, a onda me događaji jednostavno natjeraju da ove teme ostavim za kasnije, a pozabavim se porukama koje dolaze iz manjeg bh. entiteta. Vrijeme u kojem pišem je predvečerje mahalske inat svetkovine u Banja Luci na kojoj Milorad Dodik pokušava da se još jedanput predstavi svijetu i svojim Srbima kao predvodnik srpskog naroda za slobodu, kojemu eto stranci ne daju da ostvari svoj zavjetni cilj ‒ oslobodi Rs od jarma muslimana, kako naziva ovaj bivši Titov omladinac najmnogobrojniji narod u Bosni i Hercegovini. Pred paradu u Banja Luci bilježe se provokacije u Srebrenici i Vlasenici uz upotrebu ne samo pirotehničkih sredstava nego pucanja iz vatrenog oružja čime se šalje poruka preživjelim žrtvama genocida / povratnicima da nisu dobro došli u Rs. Dodik i njegova srpske kamarila čankoliza i ulizica, počev od Cvijanovićke, Viškovića, Stevandića i ostalih na nižim razinama vlasti koji ga slijepo slijede na ovom putu mogla bi odvesti Rs, u nestanak. Ovi događaji oko Bosne i Hercegovine koji kulminiraju sa 9. januarom i prijetnjama srpskog establišmenta da će se odvojiti od svoje matice, još su jedan znak da je srpski element remetilački faktor na prostoru ne samo BiH nego svih dijelova bivše Jugoslavije. Dodik se praktički „zakačio“ sa skoro cijelim svijetom i kao Don Huan stalno juriša na „vjertrenjače“ nadajući se da će ishoditi „slobodu“ srpskom narodu, koji je, istine radi, apsolutno jednakopravan svim narodima u Bosni i Hercegovini. Ovakav razvoj događaja sam najavio u analizi “Ili pukovnik ili pokojnik“ koju sam radio za sarajevsko Oslobođenja 6.11.2021. i u nizu drugih tekstova koji su tu objavljeni a koje sada ne mogu nabrajati.

Logičan je strah kod ljudi, i u Federaciji u Rs-u. Ovu agoniju obilježavanja 9. januara morao je spriječiti Christian Schmidt bez obzira na stav PIK-a. Jer, to je visoki predstavnik Christian Schmidt poručio još prošle godine rekavši da se 2024. Dan Rs-a neće obilježiti u tom okviru i na isti način.

Dostignuta je tačka usijanja

Bosna i Hercegovina je došla do tačke usijanja. Ona više ovakva ne može ostati. Kako sam naprijed naveo, duboko nacionalstičko vođstvo manjeg bh. entiteta po svemu sudeći vodi Rs u nestanak. Većina u BiH se ne može složiti da im bude ukinuta njihova država koja postoj hiljadu godina prije njih, istina sa prekidima, ali nikada ona, ni pod kojim zavojevačem, nije gubila svoju cjelovitost. Druga je stvar bila Jugoslavija na koju srpsko nacionalističko vođstvo nastoji preslikati Bosnu i Hercegovinu. Jugoslavija je nastala dobrovljnim dogovorom njenih članica, među njima i BiH o zajedničkoj državi. Bosna i Hercegovina naprosto nije umjetna cjelina kao što je bila Jugoslavija. Ona je geografski, administrativno, politički i na svaki drugi način, cjelovit pojam. Ovo drugim riječima znači da ona ne može doživjeti sudbinu Jugoslavije. Samo je moguće vraćanje prijeratnog Ustava ako Dejtonski sporazum ne uspije. Tada bismo se vratili na opciju Republike Bosne i Hercegovine. Od odlaska Paddy Ashdowna 2006. godine međunarodna zajednica je tolerirala govor mržnje protiv Bošnjaka uz stalne prijetnje o otcjepljenju Rs-a. Premda je znala za postojanje Memoranduma 2 koji direktno potiče iz Srbije visoki predstavnik Christian Schmidt je ovo zanemarivao i nasjedao na „objašnjenja“ Aleksandra Vučića kojeg je često posjećivao, da on poštuje dejtonsku BiH, ali da voli Rs. Iako se znalo o namjerama Milorada Dodika da Bosni i Hercegovini zabije nož u leđa tek se odnedavno u Sarajevu počela ozbiljnije shvatati najava njegove secesije, koju on otvoreno promovira i obrazlaže da je građanska država kakva se zagovara u Federaciji ustvari „muslimanska obmana“. Čak i najbanalniju upotrebu helikoptera oružanih snaga za gašenje požara Dodik je, kao član Predsjedništva BiH, odbijao. Slijedeći upute iz Memoranduma 2 radio je cijelo vrijeme destrukciju BiH, kao što to danas čini njegov ministar finansija u Vijeću ministara BiH. U javnom nastupu nije se libio od upotrebe rasizma pa se skoro stalno sticao utisak da radi kao nametnuti stranac koji ne voli Bosnu i Hercegovinu. Uostalom to je i govorio. To nije nikakva obmana pisca ovog teksta. Sada se Dodik suočava sa prijetnjom zatvora što znači i zabranom političkog djelovanja. U toj situaciji on uzima stanovnike Rs kao štit za vlastitu odbranu „dokazujući“ da je to ustvari napad na Rs. Prijeti otcjepljjenjem ako visoki predstavnik nametne Zakon o državnoj imovini, ako se Ustavni sud ne očisti od stranih sudija...

Hrvatsko - srpski lobi

Srpski i hrvatski klan imaju iste ciljeve. Poslanicima Narodne skupštine Rs svojevremeno je Dragan Čović rekao je potpuno otvoreno:
„Čuvajte Republiku srpsku, iznijeli ste toliko emocija da vam svi mogu zavidjeti (čitaj: Bošnjaci). Često u posljednje vrijeme sa zaoštravanjem situacije u BiH dobijam pitanja u stilu „profesore, kao da se ponovo kuha... u zadnje vrijeme Srbi su pojačali provociranja“ ili „bojim se da opet ne zagrmi“...
Logičan je strah kod ljudi, i u Federaciji u Rs-u. Ovu agoniju obilježavanja 9. januara morao je spriječiti Christian Schmidt bez obzira na stav PIK-a. Jer, to je visoki predstavnik Christian Schmidt poručio još prošle godine rekavši da se 2024. Dan Rs-a neće obilježiti u tom okviru i na isti način. Ali, tada bi se morao odreći svoje itekako dobre plate visokog predstavnika i svih privilegija koje idu uz to. Srbi su davno rekli svoj stav o statusu visokog predstavnika, ali ni Bošnjaci nemaju nikakvog razloga da se otimaju za Nijemca. Isključivo Hrvati imaju interes da Schmidt ostane u BiH. Očito da Bosna i Hercegovina nije imala sreće sa posljednjim visokim predstavnikom koji se pokazao kao kukavica u duši. Ostaće obilježen po nizu prekršaja u izbornom procesu, čime je isforisirao patuljasti HDZ. I dok ovo pišem dolaze mi u svijest riječi predsjednika Alije Izetbegovića koje je izrekao pred tadašnjim visokim predstavnikom Carlosom Westendorpom krajem marta 1999. godine: „Hrvati neće stati dok ne razbiju Bosnu i Hercegovinu“. Nisam siguran da li je mislio baš u doslovnom smislu riječi, ali ih se sjećam kao da ih je izgovorio sad a one su potpuno autentične jer sam i sam učestvovao u ovom razgovoru. Dopunio bih samo Aliju Izetbegovića. Ne samo da Hrvati neće stati nego neće ni Srbi. Samo što će Hrvati kao mudriji i lukaviji od Srba, a uz to što pripadaju evropskoj porodici (EU), čekati da „dodikovci“ pokušaju razvaliti BiH, pa ako uspiju super za njih, a ako im to ne pođe za rukom uvalit će nam ponovo priču o HDZ-ovoj lokmotivi koja će nas „provozati“ do Bruxellesa.


I dok ovo pišem dolaze mi u svijest riječi predsjednika Alije Izetbegovića koje je izrekao pred tadašnjim visokim predstavnikom Carlosom Westendorpom krajem marta 1999. godine: „Hrvati neće stati dok ne razbiju Bosnu i Hercegovinu“. Nisam siguran da li je mislio baš u doslovnom smislu riječi, ali ih se sjećam kao da ih je izgovorio sad a one su potpuno autentične jer sam i sam učestvovao u ovom razgovoru.

Uloga svijeta u događajima oko Bosne nije nimalo pozitivna. No, ipak, ohrabruju preleti američkih ratnih avioni nad nebom Bosne i Hercegovine jučeri danas. To bi mogao biti znak za rušitelje BiH, mada lično mislim da avioni neće uplašiti Srbe. Oni razumiju samo golu silu. Svijet se zakleo da se poslije srebreničkog genocida više nikome neće dogoditi takvo brutalno istrebljenje, ali u godinama iza toga svjedočili smo masovna ubijanja, a ovih dana posmatramo izraelski genocid nad Palestincima u Gazi na očigled Arapa i „prosvijećene Evrope i Amerike“. O tome ću drugom prilikom. Ono što želim kazati jeste da moramo biti spremni i za rat, koji ne želimo ali koji nije isključen bez obzira na sva umirenja iz zapadnih zemalja. Bitka za Bosnu i Hercegovinu još nije dobijena. Građanska država, kako je razumijemo, još će čekati, ali ako budemo uporni ona može postati naša svojina.

VRHOstali prilozi:
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
» MOSTOVI KULTURE - DANI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. June 2024 16:16
» SAMO PRIHVATANJE ISTINE DONOSI POMIRENJE
Akademik dr. Ferid Muhić | 01. June 2024 20:32
» NIJE ISLAM MOJA BABOVINA
Sead Zubanović | 31. May 2024 20:58
Ostali prilozi istog autora:
» MASKE SU POPADALE
30. May 2024 15:02
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
20. May 2024 22:11
» JE LI RAT BLIZU NAS?
01. May 2024 22:07
» CVILEŽ JEDNOG VUKA
30. April 2024 19:46
» PRIČA OSTAJE ISTA
22. April 2024 00:20
» PROPALA INVAZIJA IZRAELA
19. April 2024 21:38
» KOCKA JE BAČENA
17. April 2024 18:27
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
23. February 2024 20:25
» POVRATAK AMERIKANACA IZ DAYTONA
30. January 2024 21:49
» PRIČE O ČOJSTVU I VARVARSTVU
28. January 2024 15:03
» PLENKOVIĆU, SKINI NAM SE S VRATA!
26. January 2024 03:02
» ESTAR EN BOSNIA
24. January 2024 13:42
» ŽIDOVI I STOCKHOLMSKI SINDROM
17. January 2024 21:41
» VATRA SE ŠIRI ARAPSKIM POLUOTOKOM
16. January 2024 01:56
» JEMENSKI REBUS (2)
11. January 2024 18:33
» JEMENSKI REBUS
10. January 2024 19:31
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif