Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KOVAČEVIĆ: AKO TROJKA NAMJERAVA ISPUNITI ČOVIĆEVE ŽELJE U IZBORNOM ZAKONU NEKA U TO NE PETLJAJU MENE
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 29. January 2024. 14:01:33
U Parlamentarnoj skupštini BiH danas je održan sastanak predstavnika političkih partija koje imaju zastupnike i delegate u PS BiH, a na koji su se odazvali samo predstavnici parlamentarne većine.

S obzirom na to da će se raspravljalo i o međunarodnim presudama koje su donesene protiv BiH, Slobodna Bosna kontaktirala je Slavena Kovačevića jednog od apelanata na Evropskom sudu za ljudska prava za kojeg je Sud utvrdio da mu je aktivno biračko pravo prekršeno.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u presudi u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine odlučio je da delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH moraju biti izabrani sa teritorije cijele države, kao i članovi Predsjedništva BiH, a ne iz entiteta.

"Ako neko misli da smo mi toliko naivni, da bi brisanjem etničkog prefiksa i biranje članova Predsjedništva u Parlamentarnoj skupštini ili Domu naroda, bilo ispunjavanje presude Kovačević, taj živi u dubokoj zabludi", poručio je Kovačević za SB.

"Pozivam Trojku da prestane sa manipulacijama, jer brisanje etničkog prefiksa iz Ustava, ili uvođenjem etničkih izbornih jedinica ili izborom člana Predsjedništva u Parlamentarnoj skupštini, kako bi se udovoljilo Čoviću, nije ispunjavanje presude Kovačević i neka o tome, ja ih molim, vode računa", dodao je Kovačević.

Kovačević navodi da ni samo sprovođenje presude Sejdić - Finci ne rješava pola našeg problema, već da svaki građanin mora imati i aktivno i pasivno biračko pravo.

"Najžalosnije je u svemu tome što se presuda eksplicitno tiče Jevreja i Roma, a Dino Konaković bi to riješavao tako što bi uveo člana Predsjedništva iz reda Ostalih. Ne radi se to tako, a pasivno biračko pravo je nešto sasvim drugo i meni je žao što im stalno moram držati predavanja o tome. Ako žele udovoljiti Čoviću, neka mene u to ne petljaju", dodao je apelant Slaven Kovačević.

VRHOstali prilozi:
» ODRŽANA KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI AKADEMIKA DŽEVADA JAHIĆA
Anadolu Agency (AA) | 24. April 2024 18:52
» SUTRA PRVI GIRLTHING GIRL POWER SAJAM OSNOVNIH ŠKOLA
Bošnjaci.Net | 24. April 2024 14:38
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif