Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Estrada


JUBILARNI KONCERT «ŠAPAT SRCA»
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. January 2024. 14:01:14
Koncert 𝗗𝗲𝗰𝗲𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗵𝗮𝗿𝗺𝗼𝗻𝗶𝗷𝗲 𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗷𝗮𝘁𝗲𝗹𝗷𝘀𝘁𝘃𝗮: 𝗝𝘂𝗯𝗶𝗹𝗮𝗿𝗻𝗶 𝗸𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 𝗵𝗼𝗿𝗮 "𝗦̌𝗮𝗽𝗮𝘁 𝘀𝗿𝗰𝗮" povodom svečanog obilježavanja desete godišnjice hora.
Učesnici: 𝗟𝗮𝘁𝗶𝗳 𝗠𝗼𝗰̌𝗲𝘃𝗶𝗰́, 𝗠𝘂𝘀𝘁𝗮𝗳𝗮 𝗜𝘀𝗮𝗸𝗼𝘃𝗶𝗰́, 𝗦̌𝗮𝗵𝗮 𝗜𝘀𝗮𝗸𝗼𝘃𝗶𝗰́ 𝗝𝗲𝗹𝗮𝗰̌𝗶𝗰́, 𝗦̌𝗲𝗷𝗺𝗮 𝗠𝗲𝗵𝗶𝗰́ 𝗦𝘃𝗿𝗮𝗸𝗮, 𝗭𝗲𝗷𝗱 𝗦𝘃𝗿𝗮𝗸𝗮, 𝗵𝗼𝗿 "𝗚𝗮𝘇𝗲𝗹", 𝗵𝗼𝗿 "𝗦𝗲𝗷𝗳𝘂𝗹𝗹𝗮𝗵" 𝗶 𝗵𝗼𝗿 "𝗣𝗿𝗲𝗽𝗼𝗿𝗼𝗱" 𝗜𝗹𝗶𝗷𝗮𝘀̌.
Učač Kur'ana: 𝗵𝗳𝘇 𝗔𝗵𝗺𝗲𝗱 𝗛𝗮𝗺𝗶𝗱𝗼𝘃𝗶𝗰́
Moderator: 𝗡𝗮𝗱𝗶𝗿𝗮 𝗛𝘂𝗿𝗲𝗺
🗓️: 𝟮𝟵.𝟬𝟭.𝟮𝟬𝟮𝟰. 𝗴𝗼𝗱𝗶𝗻𝗲
🕗: 𝟮𝟬.𝟬𝟬 𝘀𝗮𝘁𝗶
📍: 𝗠𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝗲𝗱𝗶𝗷𝗮𝗹𝗻𝗮 𝘀𝗮𝗹𝗮 𝗢𝗽𝗰́𝗶𝗻𝗲 𝗡𝗼𝘃𝗶 𝗚𝗿𝗮𝗱 𝗦𝗮𝗿𝗮𝗷𝗲𝘃𝗼

Udruženje za promociju kulturnih i tradicionalnih vrijednosti „Šapat srca“ osnovano je Odlukom o osnivanju donesenoj na sjednici Osnivačke Skupštine Udruženja za promociju kulturnih i tradicionalnih vrijednosti „Šapat srca“, dana 04.01.2023. godine te upisano u Registar udruženja kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine dana 29. maja 2023. godine. Udruženje za promociju kulturnih i tradicionalnih vrijednosti vrijednosti “Šapat srca” sa sjedištem u ulici Ante Babića br. 1, upisano je u Spisak omladinskih udruženja Općine Novi Grad Sarajevo dana 07.08.2023. godine. U sklopu Udruženja djeluje i istoimena horska skupina, osnovana 04.01.2014. godine, u Sarajevu. Udruženje, kao i hor čine žene, djevojke, srednjoškolke i studentice, koje već dugi niz godina njeguju islamsku duhovnu muziku i sevdah.

Članice hora, a odnedavno i Udruženja, su do sada učestvovale u različitim projektima, vjerskog i kulturno-umjetničkog karaktera, kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, ali i šire. U maju 2016. godine, hor je učestvovao na 9. Festivalu ilahija i kasida Gornji Vakuf - Uskoplje 2016. gdje je učenjem ilahija “Ruža bez bodlja” i “Ihtijar” osvojio 2. mjesto. U mjesecu ramazanu 2016. godine, članovi hora su imali priliku putovati u Tursku u periodu 16.06 - 25.06. gdje je hor gostovao na nekoliko koncerata u Ankari, Sakaryi i Istanbulu. U mjesecu decembru 2017. godine, članovi hora su gostovali u Njemačkoj na obilježvanju godišnjice Džemata “Hagen”. Pored navedenih gostovanja u inostranstvu, hor je gostovao na preko 200 programa, tribina, koncerata i drugih obilježavanja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Članice hora “Šapat srca” su do sada snimile tri duhovne pjesme: „Ruža bez bodlja“, „Ihtijar“, za koju je snimljen spot i premijerno predstavljen u oktobru 2015. godine te „Mekam duše“, duhovna pjesma i spot premijerno predstavljeni u martu 2017. godine, rađeni u saradnji sa Mustafom Isakovićem. Pored navedenih autorskih djela, snimljene su i dvije obrade ilahija “Nemoj žaliti suzama” i “Ya ilahi”.

U posljednjoj godini djelovanja, hor je organizirao Mevludsku svečanost za povratnike u Džematu “Careva džamija” u Višegradu, zatim javnu tribinu “Budi i ti hidžabom uljepšana” u susret obilježavanju Dana hidžaba u Vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo. Također, članice hora su učestvovale i na predramazanskom koncertu “U susret Ramazanu” u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo, obilježavanju Dana odbrane Općine Novi Grad Srajevo i godišnjice bitke za brdo Žuč, 08. juna u okviru tradicionalne manifestacije “Novogradski dani”. Povodom obilježavanja mubarek noći Lejletul-Bedr, hor “Šapat srca” je izveo program u Džematu “Alipašino Polje C-faza”, zatim su članice hora prisustvovale posebnoj svečanosti u Džematu Dobrinja 1-C5, koja je bila posvećena ispraćaju 20 ovogodišnjih maturanta. Na poziv Medžlisa IZ Sarajevo tokom mjeseca ramazana u okviru manifestacije “Ramazanske večeri”, članice su imale čast da učestvuju u programu zajedno sa svjetski poznatim izvođačem ilahija i kasida, Mesutom Kurtišem. Tokom mjeseca ramazana, članice hora su obišle Centar za aktivno i zdravo starenje Novi Grad Sarajevo i Centar za aktivno i zdravo starenje Novo Sarajevo, te uz iftar i učenje ilahija i kasida uživale sa osobama treće životne dobi.
Posebna čast i zadovoljstvo Udruženja “Šapat srca” je što je ove godine učestvovao na 25. tradicionalnoj manifestaciji “Novogradski dani” i na taj način, u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo, organizirao Koncert duhovne muzike, treći dan Kurban-bajrama u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”.

Tokom mjeseca rebiul-evvela, mjeseca rođenja Poslanika, s.a.v.s, u Sarajevu je održana 19. po redu tradicionalna manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah” u okviru koje su članice Udruženja dale maksimalan doprinos. Članice Udruženja su učestvovale na svečanom otvaranju manifestacije na platou ispred Baščaršijske džamije, zatim na mevludskoj svečanosti u Džematu Alipašino Polje C-faza Bosanska džamija, na javnoj tribini “Bošnjakinja u savremenom društvu u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić kao i na zatvaranju manifestacije na koncertu - “Večeri ilahija i kasida” u Međunarodnom centru za djecu - omladinu Novo Sarajevo. Članice hora „Šapat srca“ su također učestvovale i na humanitarnom koncertu „Večer duhovne muzike i sevdalinke: Našem gradu na dar“ u organizaciji hora „Gazel“ koji je održan u Domu oružanih snaga BiH, a prikupljena sredstva su donirana za pomoć narodu Palestine.

Nakon posljednje održane audicije u mjesecu novembru, hor „Šapat srca“ trenutno broji 15 aktivnih članica.

VRHOstali prilozi:
» ART KUĆA SEVDAHA: U SEVDAHU DUŠA MOJA
Eset Muračević | 01. May 2024 21:51
» MAHER ZAIN ODRŽAO BAJRAMSKI KONCERT U SARAJEVU
Senzor.ba | 13. April 2024 23:56
» CIJENIMO SVAKI TRENUTAK PROVEDEN SA VOLJENIM OSOBAMA
Bošnjaci.Net | 11. March 2024 13:47
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
Eset Muračević | 08. February 2024 20:24
» 20 NAJROMANTIČNIJIH GRADOVA U BIH
B.net | 08. February 2024 20:15
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif