Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


NE JENJAVAJU NAPADI NA POVRATNIKE: SISTEM KOJI JE U RATU UBIJAO, DANAS NASTAVLJA S ETNIČKIM ČIŠĆENJEM
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 02. February 2024. 21:02:58
Višegrad je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu svjedočio nekim od najbrutalnijih zločina počinjenih nad bošnjačkim civilnim stanovništvom. Nažalost, zločini se nastavljaju i u mirnodopskim uslovima, a žrtve su opet Bošnjaci - povratnici.

Prije devet mjeseci, za prvi dan ramazana, 23. marta 2023. godine u svom domu u selu Omeragići brutalno su pretučeni Višegrađani treće životne dobi Fadil i Ajša Memišević. Pri tome su i opljačkani, napadač im je oteo 7.000 KM. Osumnjičeni za napad Bojan Prodan je priveden, a potom ubrzo i pušten na slobodu.

Prije četiri dana novi napad na višegradske povratnike, a ovaj put deblji kraj izvukao je Bahrudin Gušo. U kasnim noćnim satima 30. januara sačekušu su mu priredili vozač načelnika Višegrada Marko Simeunović i još 2-3 mladića.

Gušo je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede, a Simeunović je priveden, ali i potom pušten na slobodu, uz obrazloženje policije da nije imala dovoljno elemenata da ga zadrži u pritvoru.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović razočaran je postupcima višegradske policije, ali ga uopšte ne iznenađuje takav njihov potez.

Jer, kako kaže, policija iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta inače ima običaj da osumnjičenog pusti na slobodu ukoliko nije Bošnjak.

- A ako je Bošnjak, onda ga uglavnom zadrže zbog opasnosti da bi mogao ponoviti isto ili slično djelo, ili utjecati na svjedoke. Naravno, i ovaj slučaj će završiti na isti način kao i hiljade drugih u kojima su oštećeni povratnici - bez sudskog epiloga - kaže Tahirović za Patriju.

A sve se, dodaje, dešava po već ustaljenoj praksi - lider SNSD-a i Rs-a Milorad Dodik dadne neku izjavu, i onda strada najmanje jedan povratnik.

- Da u tužilaštvima ima neko ko vodi statistiku, znalo bi se da je poslije svake Dodikove nacionalističke izjave stradao najmanje jedan povratnik.

Sva ubistva povratnika, a ima ih 14, svi fizički napadi sa teškim fizičkim posljedicama, a ima ih više od hiljadu, svi napadi na vjerske službenike i objekte, a ima ih na stotine, kao i činjenica da niti jedan povratnik nije prošao bez verbalnog napada, govori samo jedno - sistem koji je ubijao u ratu, danas nastavlja s etničkim čišćenjem. Da li se to dešava slučajno! - kazao nam je Tahirović.

Profesor dr. Ermin Kuka sa Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava za Patriju kaže da su kontinuirani napadi na Bošnjake Višegrada i širom drugih mjesta u entitetu Rs postali ustaljeni obrazac djelovanja protiv Bošnjaka s ciljem definitivnog rješavanja pitanja Bošnjaka u tom entitetu.

- U tome postoji očigledna sprega svih institucija manjeg bh. entiteta, koje ništa konkretno ne poduzimaju s ciljem zaštite Bošnjaka, njihovog života i imovine - dodao je Kuka.

VRHOstali prilozi:
» OMAŽ AKADEMIKU DŽEVADU JAHIĆU
BANU | 21. April 2024 13:43
» AKADEMIK DŽEVAD JAHIĆ PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 21. April 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif