Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Kako je kostajnički imam Sejfudin ef. Kulaglić krio na tavanu pravoslavnog sveštenika i njegovu suprugu
PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
Procitaj komentar

Autor: Ferhat Korajac
Objavljeno: 12. February 2024. 02:02:23
PARALELE: Kako je kostajnički imam Sejfudin ef. Kulaglić za vrijeme II svjetskog rata krio na tavanu pravoslavnog sveštenika i njegovu suprugu i tako ih spasio sigurne smrti

Jedan ljudski, humani i nadasve hrabri gest Sejfudina ef. Kulaglića zabilježen je i u Ljetopisu kostajničke pravoslavne crkve. Naime, taj imam/islamski vjerski predvodnik godine 1942., kada je bjesnio Drugi svjetski rat i na prostorima tadašnje nam države Jugoslavije, sigurne smrti spasio kostajničkog pravoslavnog svećenika i njegovu suprugu. Efendija je, žrtvujući svoj život i svoje familije na tavanu vakufske kuće/mekteba, gdje je stanovao, krio pravoslavnog svećenika i njegovu suprugu od tadašnje ustaške vlasti. Po veoma čudnim i nedokučenim okolnostima Kulaglić je uspio fijakerom do željezničke stanice odvesti taj bračni par, kojima je obezbijedio i vozne karte za Beograd, gdje su željeli otići. Nakon završetka rata, u znak zahvale i poštovanja, svećenik je često posjećivao kostajničkog imama i javno govorio o njegovoj hrabrosti i ljudskosti. Ovaj događaj prepričavan je ne samo na kostajničkom području, nego i mnogo šire.

Inače, Sejfudin ef. Kulaglić rođen je 1890. godine u Prozoru. Završio je Darul-muallimin u Sarajevu, a na dužnost imama stupio je 1912. godine. Bio je imam u džematu Orahova kod Bosanske Gradiške. Nakon što mu je prva hanuma/supruga Mina, s kojom je imao sina Mustafu i kćerku Raziju, preselila na Ahiret, Sejfudin je na službovanje imama došao 1938. u Bosansku Kostajnicu. Punih 35 godina bio je kostajnički imam, veoma ugledan i poštovan, sve do penzionisanja. U Kostajnici se oženio sa hanumom Šerifom, s kojom je stekao šestoro djece; sinove Asima i Derviša i kćerke Seniju, Subhiju, Zinetu i Zulejhu, U poznim godinama, kada mu je hanuma Šerifa preselila na Ahiret u brak je stupio sa Isma-hanumom. Nakon duže bolesti Sejfudin ef. Kulaglić je na Ahiret preselio 13. maja 1973. godine, a na veliku i dostojanstvenu džennazu su mu došli mnogi građani Kostajnice i regije, svih vjera i nacionalnosti.

Nažalost, događaji između 1992. i 1995. nisu imali sličan epilog kada su u pitanju vjerski lideri. Zaboravljena je ljudskost, hrabrost, odvažnost i plemenitost Sejfudina ef. Kulaglića. Zapaljena je i srušena kuća/mejtef gdje je Kulaglić krio od smrti i torture svećenika i njegovu suprugu. Srušena je do temelja i Aziza-džamija u kojoj je službovao i vjerske obrede predvodio. Njegov nasljednik hadži Ramiz ef. Aljović, koji je s kostajničkim svećenikom bio u veoma prijateljskim odnosima, čovjek i imam, magijskih sposobnosti i ljudskosti, prošao je mučilište, kako u Kostajnici, tako i u srpskim logorima, od čije se torture nije mogao oporaviti. Bili su mu sevep smrti.

Priča za nauk i sjećanje, priča o dobru i zlu!

VRHOstali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
» IZLET DJECE IZ MEKTEBA HIDAJE U POSJETI DŽAMIJI U PENZBERGU
Damir ef. Babajić | 28. February 2024 16:04
» SEDMOGODIŠNJI MAHIR JEDINI ĐAK U SELU PETROVIĆI KOD OLOVA
Anadolu Agency (AA) | 24. February 2024 12:40
» "BEST MOSTAR" OTVARA PRIJAVE ZA HACKATHON!
Bošnjaci.Net | 18. February 2024 13:06
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
Ferhat Korajac | 12. February 2024 02:08
Ostali prilozi istog autora:
» UZOR U VJERSKOM I OPĆEM DOBRU
26. July 2023 13:41
» ČUVAJU TRADICIJU BOSNE I ZAVIČAJA
11. February 2023 14:45
» POLITIČKI BUNTOVNIK S RAZLOGOM
21. October 2021 17:38
» SMISAO ŽIVOTA U HAJR-AKCIJAMA
29. September 2021 18:29
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif