Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Foto: Anadolija
TUŽILAC ICC-A KHAN: NEMA PRIMJETNE PROMJENE U PONAŠANJU IZRAELA PREMA PALESTINCIMA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 13. February 2024. 13:02:21
Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karim Khan u ponedjeljak je izrazio duboku zabrinutost zbog izvještaja o bombardovanju i mogućem kopnenom upadu izraelskih snaga u grad Rafah na jugu Pojasa Gaze, javlja Anadolu.

"Moj ured provodi aktivnu istragu o situaciji u državi Palestini. Ovo se poduzima kao pitanje krajnje urgentnosti, s ciljem privođenja pravdi odgovornih za zločine prema Rimskom statutu", objavio je Karim Khan na društvenoj mreži X.

Ponovio je važnost poštivanja zakona o oružanom sukobu i naglasio da "svi ratovi imaju pravila i da se zakoni koji se primjenjuju na oružani sukob ne mogu tumačiti tako da budu lišeni značenja".

Khan je istakao da uprkos njegovim dosljednim porukama, uključujući i izjave tokom posjete palestinskom gradu Ramallahu prošle godine, nije bilo primjetne promjene u ponašanju Izraela prema Palestincima.

“Kao što sam više puta naglasio, oni koji se ne pridržavaju zakona ne bi trebali da se žale kasnije kada moja kancelarija poduzme radnje u skladu sa našim mandatom”, dodao je.

Poručio je da njegova kancelarija aktivno istražuje sve navodne zločine i da će oni koji krše međunarodno pravo odgovarati pred sudom.

Tužba za genocid

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 28.340 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.984 je ranjeno.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

VRHOstali prilozi:
» IZRAEL TVRDI DA JE NAPAD "PROPAO", IRAN DA JE "USPJEŠAN"
Anadolu Agency (AA) | 14. April 2024 12:50
» IRAN POKRENUO NAPAD BESPILOTNIM LETJELICAMA NA IZRAEL
Anadolu Agency (AA) | 13. April 2024 23:36
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif