Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


MOST IZMEĐU PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI PRIČE IZ HERCEGOVINE ODJEKNULE NA CETINJU
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 16. February 2024. 15:02:21
Na sinoćnjoj promociji knjige ”Priče iz Hercegovine”, istaknutog bosanskohercegovačkog novinara i publiciste Sanadina Volodera, održanoj 15. februara 2023. godine u svečanoj sali FCKJ na Cetinju, prisutni su imali priliku da se upuste u duboku analizu i razgovor o Hercegovini, njenom istorijskom, kulturnom i društvenom značaju i nasljeđu. Moderator večeri, prof. dr Boban Batrićević, zajedno sa književnikom i publicistom Božidarom Proročićem, vodili su razgovor kroz različite aspekte knjige, istražujući Hercegovinu iz raznih perspektiva – prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Diskusija je bila dinamična, sa mnogim pitanjima upućenim autoru, što je dodatno obogatilo veče.

U svojoj izjavi, prof. dr Boban Batrićević je istakao: “Ova knjiga nije samo zbirka priča; ona je most koji spaja prošlost sa sadašnjošću, osvetljavajući put ka budućnosti. Sanadin Voloder je uspio da kroz svoje pisanje oslika bogatstvo Hercegovine, njenih ljudi, kulture i tradicije, istovremeno postavljajući temelje za razumevanje i valorizaciju njenog identiteta u savremenom kontekstu.”

Sa promocije knjige Sandaina Volodera "Priče iz Hercegovine" na FCKJ-Cetinje

Sanadin Voloder, komentarišući svoje djelo i veče, rekao je: "Moja namjera bila je da kroz “Priče iz Hercegovine” prenesem duh ovog kraja, njegovu nepokolebljivost i ljepotu ali i svojevrsne istorijske paralele i stradanja. Oduševljen sam reakcijom publike i dubinom analize koju su moji promoteri, Boban i Božidar, predstavili. Ova knjiga je moj poklon Hercegovini, ali i poziv čitaocima da otkriju njene skrivene priče i da kroz njih nauče o važnosti očuvanja naše kulturne baštine."

Ova promocija nije samo bila prilika da se predstavi knjiga, već i da se ukaže na važnost dijaloga o regionalnoj istoriji, kulturi i identitetu. Diskusije su pokazale kako Hercegovina i Crna Gora dijele mnoge paralele u svojim istorijskim i kulturnim narativima, što je dodatno obogatilo večernji program. "Priče iz Hercegovine" Sanadina Volodera ostavljaju trajni pečat ne samo na prošlost i sadašnjost, već i na budućnost, potičući čitaoce da dublje razmisle o vrednostima i nasleđu koje zajedno delimo. Promocija “Priča iz Hercegovine” na Cetinju pokazala je kako literatura može biti snažan instrument za povezivanje ljudi, promišljanje o prošlosti i izgradnju mostova ka budućnosti. Voloderovo djelo, sa svojim detaljnim pričama, ne samo da odaje počast Hercegovini i njenom nasleđu, već i inspiriše čitaoce da cijene i čuvaju bogatstvo različitih kultura i tradicija koje nas okružuju. Kroz ovu knjigu i njen prijem, jasno je da priče koje dijelimo imaju moć da oblikuju naše razumijevanje svijeta i nas samih, nudeći nam dragocjene uvide na prostorima Zapadnog Balkana.

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif