Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika
SALKIĆ: NEGIRANJE BOSANSKOG JEZIKA U MANJEM BH ENTITETU SASTAVNI JE DIO SVEOPŠTE SISTEMSKE DISKRIMINACIJE BOŠNJAKA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. February 2024. 00:02:49
Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs, rekao je danas, 21. februara 2024. godine, povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika, da je negiranje bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka u ovom entitetu sastavni dio sveopšte sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu koja se provodi sa ciljem mirnodopskog progona radi realizacije neostvarenog ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru.

- Danas kada cijeli svijet obilježava Dan maternjeg jezika moramo iznova podsjetiti domaću javnost, ali i predstavnike međunarodne zajednice, da se u entitetu Rs u Bosni i Hercegovini Bošnjacima uskraćuje pravo da svoj maternji jezik izučavaju i imenuju onako kako osjećaju i žele.

Negiranje bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka u ovom entitetu sastavni je dio sveopšte sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu koja se provodi sa ciljem mirnodopskog progona radi realizacije neostvarenog ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru.

Na današnji da iznova apelujem na vlasti ovog entiteta da ispoštuju ustavno i zakonsko pravo Bošnjacima u ovom entitetu da svoj jezik imenuju kako oni žele, što je u skladu sa mišljenjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda entiteta Rs, ali i sudova u Bijeljini i Srebrenici.
Pozivam međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini i visokog predstavnika da djeluju na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine sa ciljem ostvarenja osnovnih ciljeva svojih misija, a ne da se povlače pred diskriminacijom koju zagovara i provodi vlast entiteta Rs prema Bošnjacima.

Izražavajući zahvalnost djeci i roditeljima širom ovog entiteta koji dižu svoj glas boreći se protiv diskriminacije koja se provodi u obrazovnom sistemu i javnom prostoru protiv bosanskog jezika uvjeren sam da naša borba neće biti uzaludna i da će doći dan kada će se bosanski jezik izučavati ravnopravno u ovom entitetu sa druga dva službena jezika u Bosni i Hercegovini.

Bosanski jezik je viševjekovna historijska činjenica i on će kao takav ostati i opstati. Nikakvo negiranje je neće promijeniti. Historija će pamtiti one koji su pokušali provođenjem diskriminacije negirati bosanski jezika kao što će pamtiti i one koji su počinili teške zločine i genocid nad Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, – rekao je Salkić

VRHOstali prilozi:
» OMAŽ AKADEMIKU DŽEVADU JAHIĆU
BANU | 21. April 2024 13:43
» AKADEMIK DŽEVAD JAHIĆ PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 21. April 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif