Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U SIDNEJU OBILJEŽEN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE NA SPEKTAKULARAN NAČIN!
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. March 2024. 14:03:43
U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, u Sidneju je upriličena svečana manifestacija u prostorijama ABHCA u Lepingtonu u subotu, 2.03.2024.

U veoma svečanoj i prelijepoj atmosferi, prepunoj sali ABHCA građana iz Sidneja i NSW koji su porijeklom iz BiH, upriličen je bogat kulturno zabavni program sa učešćem hora Modra rijeka na čelu sa profesoricom muzike Slađanom Hodžić, folklorne grupe Zabmak na čelu sa Ajkom Bašić, učenika Bosanske etničke škole iz Sidneja na čelu sa njihovom direktoricom Maidom Vugdalić, te juniora FC Bossy Liverpool na čelu sa njihovim predsjednikom Kasimom Salagićem.


Program su veoma uspješno vodili Rusmir Rahmanović i Haris Jakman.

Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine i Australije, skupu su se obratili video porukama predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

Manifestacija je imala i svoje oficijalne goste, Ambasador za Australiju i Novi Zeland NJ.E. Kemal Muftić sa suprugom Jasnom Bakšić Muftić, počasni konzul za BiH za državu NSW Amir Šahinović, predsjednik Vijeća bosanske zajednice NJV Safet Alispahić, predsjednik ABHCA Ismet Halilović koji su se obratili skupu sa čestitkama i porukama u povodu jednog od naj značajnijih datuma države Bosne i Hercegovine.


Takođe vrijedno napomene je prisistvo gostiju iz australsko društvenog političkog života, kao i predstavnika naših prijateljskih zemalja Turske, Hrvatske, US, Austrije, Slovačke, Njemačke, Poljske, Malte, kojima se naj iskrenije zahvaljujemo na njihovom dolasku, kao čestitkama i porukama koje su nam uputili.

Još jednom se pokazalo da bez zajedničkog rada nema budućnosti, većeg učešća mladih što svi moramo bezrezevno podržati i imati kao glavnu obavezu u budućnosti.

Zahvalnice počasnog konzulata BiH u NSW za dugogodišnji i uspješan rad, podršku bosansko-hercegovačke zajednice u Sidneju su dobili ABHCA, FC Bossy Liverpool i Dženeta Čengić-Karup.


Na sinočnoj manifestaciji svatko onaj ko je bio prisutan je bio zaslužun za kompletan dojam i poruku sa održane manifestacije, naše nedvosmislene opredjeljenosti prema našoj prvoj domovini BiH, njenoj cjelovitosti i vjećne nezavisnosti.

Takođe odaslana je poruka državnicima BiH da nećemo više video poruke da nam se šalju, vrijeme je došlo ili bolje rečeno krajnje je vrijeme za direktan i neposredan kontakt i saradnju gdje zahtjevamo posjete bh državnika građanima i organizacijama van države BiH (bh dijspora).


Nikada se nećemo složiti sa nekim "kafanskim" odlukama koje će kostati državu BiH, njene građane a posebno one mlađe generacije koje dolaze, tražimo potpunu transparetnost svih odluka koje će se eventualno usaglašavati sa svim građanima države BiH.

Na kraju želimo da se zahvalimo Hajrudinu Rudiju Duratoviću na tehničkoj podršci, zatim Edinu Čaušu i Ekremu Kobiću sa radio Wollongong, Hasanu Biščević sa radija 2000fm na bosanskom jeziku i Aiši Hadžiahmetović sa SBS radija na bosanskom jeziku za medijsku podršku, piše u informaciji Vijeće bosanske zajednice NJV Australija.VRHOstali prilozi:
» ODRŽANA KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI AKADEMIKA DŽEVADA JAHIĆA
Anadolu Agency (AA) | 24. April 2024 18:52
» SUTRA PRVI GIRLTHING GIRL POWER SAJAM OSNOVNIH ŠKOLA
Bošnjaci.Net | 24. April 2024 14:38
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif