Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


NA RASKRŠĆU SVJETOVA “USKI PROLAZ” I POEZIJA SENADINA PUPOVIĆA (II)
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 21. March 2024. 13:03:28
Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva. Rodivši se u trovršju Prokletija, Visitora i Čakora, naslijedio je dar pisanja, slikanja, nastavivši tradiciju mnogobrojnih stvaralaca koji plijene. Njegova umjetnost nije ograničena samo na pisanu riječ; Pupović je takođe priznat i kao slikar, muzičar i fotograf, što mu daje jedinstvenu interdisciplinarnost i svrstava ga u veliku srodnu grupu oslonjenu na najprefinjenije uzlete ljudskog duha.

Zbirka “Uski prolaz” predstavlja poetski performans Senadina Pupovića koji se uvećava iz dana u dan novim stranicama, potvrđujući ono što je već rečeno: pred nama je izuzetno obrazovan, darovit pjesnik u sferama savremenih poetskih i filozofskih razmišljanja, pjesnik prepoznatljivog jezika i stilistike, ovog puta odan introspekciji duše i srca, istraživanju dubina ljudskog postojanja kroz prizmu zavičajnog pejzaža i univerzalnih životnih tema. Pupovićeva poezija je poput mosta između stvarnog i metaforičkog, pružajući čitaocima putovanje kroz slojevite pejzaže emocija i misli. Vilijam Vordsvort engelski pjesnik bi rekao: “Poezija je spontani izliv snažnih osjećaja: uzima svoje porijeklo iz emocija, sakupljenih u tišini, prečišćenih misl.“ Pupovićeva poezija u “Uskom prolazu” tako se može posmatrati kroz ove prizme, kao sredstvo koje čitaocima omogućava dublje razumijevanje stvarnosti, svojih osjećaja i misli, podstičući ih na introspekciju i emocionalno pročišćenje. Njegoa poezija može se smatrati mostom između unutrašnjeg i svijeta van njega samog, između ličnog i univerzalnog, naglašavajući ulogu poezije u istraživanju i izražavanju najdubljih kutaka ljudskog iskustva.

Zbirka “Uski prolaz” Senadina Pupovića predstavlja značajan stilsko-jezički opus u savremenoj poeziji, koji se odlikuje posebnom pažnjom prema jezičkoj preciznosti i emotivnoj izražajnosti. Pupovićeva sposobnost da kroz minimalistički izraz postigne maksimalni emotivni učinak čini ovu zbirku izuzetno bogatom i slojevitom. Njegova poezija se ističe izvanrednom sposobnošću da uobliči i predstavi trenutke ljudske egzistencije, uhvativši esenciju trenutaka koje često previđamo, ali koji su ispunjeni dubokim značenjem i ljepotom. Korištenjem snažnih vizuelnih i senzornih detalja, Pupović uspijeva evocirati slike koje ostaju dugo sa čitaocem, pozivajući na meditaciju o prirodi, ljudskosti, prolaznosti i neprolaznosti. Njegov jezik je bogat i varijabilan, prelazeći od pitkih razmišljanja o svakodnevnim situacijama do dubokih filozofskih promišljanja o egzistenciji, često u istoj pjesmi. Ovaj pristup omogućava čitaocima da se povežu sa njegovom poezijom na više nivoa, pronalazeći lični značaj u univerzalnim temama. Pupovićev stil odražava i njegovu široku erudiciju i obrazovanost, istkanih kroz refleksije i aluzije koje obogaćuju tekst i pozivaju na intertekstualno čitanje. Međutim, i pored složenosti tema i stilističke raznolikosti, njegova poezija ostaje pristupačna, nudeći svježinu i novu perspektivu na poznate teme. Kroz “Uski prolaz”, čitaoci se suočavaju sa lirskim izrazom koji je istovremeno intiman i univerzalan, osoben i prepoznatljiv. Pupovićeva zbirka je takođe izraz njegove vještine u korištenju jezika i stila da prenese duboke emotivne istine, čineći “Uski prolaz” ne samo značajnim doprinosom savremenoj poeziji, već i djelom koje nadilazi granice žanra, nudeći uvide koji su relevantni za svakog čitaoca. Kroz ovaj poetski performans, Pupović dokazuje da je poezija esencijalni medij za istraživanje i izražavanje najdubljih ljudskih iskustava, čineći “Uski prolaz” impresivnim i nezaboravnim čitalačkim iskustvom.

U pjesmi “CRNO I BIJELO” autor navodi
(odlomak)

Dobro je, mislim, da ima još nevinosti
u ovom svijetu prepunom čuda
gdje je sve moguće,
jer ljubav nije sve što o njoj kažu,
to je iznenadni momenat
što otkriva nove vidike.

Zbirka “Uski prolaz” Senadina Pupovića predstavlja jedinstveno književno ostvarenje koje transcendirira granice tradicionalne poezije, nudeći čitaocima duboko emotivno i intelektualno putovanje kroz složene pejzaže ljudske egzistencije. Stilski bogata i jezički precizna, ova zbirka istražuje teme poput ljubavi, nade, snova, i čežnje za smislom, pri čemu se svaki stih otima zaboravu, uvodeći nas u svijet koji je istovremeno stvaran i metaforičan.

Kroz svoju konciznu, ali duboko emotivnu strukturu, pjesma otkriva složenost ljudskih odnosa i ljubavi, koristeći se bogatim jezičkim izrazom i simbolikom da bi prenijela univerzalne istine. Pupović koristi jezik pun nijansi, đe svaka reč i fraza nose značajne slojeve značenja. Početni stihovi odmah uvode u intimnu scenu dvoje ljudi koji komuniciraju tiho, skoro nemušto, kroz “prste i poglede”, istovremeno ostavljajući dojam da njihova lica “mnogo ne odaju”. Ova upotreba protivrječnosti - komunikacija koja je istovremeno izražajna i zagonetna - postavlja temelj za razmatranje ljubavi kao fenomena koji prevazilazi jednostavno verbalno izražavanje. Pjesnik naglašava postojanje “nevinosti u ovom svijetu prepunom čuda”, implicirajući da, uprkos svim složenostima i izazovima savremenog svijeta, postoji prostor za čistoću i iskrenost u međuljudskim odnosima. Ljubav se prikazuje kao “iznenadni momenat” koji “otkriva nove vidike”, sugerišući njenu transformacijsku moć i sposobnost da ujedini suprotnosti. Metafora ljubavi kao “magije koja ruši sve prepreke” i koja “spaja dokučivo i nedokučivo” ističe transcendentalnu prirodu ljubavi, koja može prevazići bilo koju prepreku, bilo ona fizička, emocionalna ili konceptualna. Pupović ovdje istražuje granice između mogućeg i nemogućeg, stvarnog i nestvarnog, koristeći ljubav kao sredstvo za premošćavanje tih granica. Pjesma “Crno i bijelo” u esejističkom smislu predstavlja introspekciju o suštini ljubavi i ljudske povezanosti. Pupovićeva upotreba kontrastnih elemenata - kao što su naslovni “crno i bijelo” i završna spajanja suprotnosti - služi kao podsjetnik na to da ljubav postoji upravo u sposobnosti da se prevaziđu razlike i dualiteti koji nas okružuju. U ovoj pjesmi, Pupović ne samo da istražuje ljubav u njenim mnogobrojnim oblicima, već i postavlja pitanje o našoj sposobnosti da prepoznamo i cijenimo trenutke čiste ljubavi i povezanosti u svijetu koji često može izgledati podijeljen i konfliktan. Pjesma nas poziva da preispitamo svoje prethodne pretpostavke o ljubavi i da pronađemo vrijednost u malim, tišim oblicima komunikacije i razumijevanja. Kroz “Crno i bijelo”, Pupović nam nudi esej o ljubavi koji transcendirira granice pjesničkog izraza, nudeći duboku i slojevitu meditaciju o ljudskoj potrebi za povezanošću, razumijevanjem i konačno jedinstvom.

U pjesmi “ČEKAJUĆI BROD” autor navodi:
(odlomak)

Nadamo se da je brod već krenuo,
čekamo ga predugo da izroni iz stvari oko nas,
iz nečeg nedokučivog poput snova,
ne možemo bez njega,
sliku njegovu već dugo gledamo,
kao da čeka povoljan vjetar i mirno more.

Pjesma “Čekajući brod” iz zbirke “Uski prolaz” Senadina Pupovića predstavlja duboko emotivnu i simboličnu naraciju koja istražuje teme čekanja, nade i traganja za smislom. Kroz stilski i jezički izražaj, pjesma evocira snažne slike i osjećaje, dok esejistički pristup nudi bogat teren za razmatranje ljudske prirode i života. Stilski, pjesma je izgrađena na konceptu putovanja i čekanja, koristeći brod kao metaforu za životne ciljeve, želje ili čak sudbinu. Pupovićevi stihovi su fluidni sa naglašenom ritmičnošću koja oponaša kretanje mora i talasa, dodatno uvlačeći čitaoca u atmosferu iščekivanja. Jezički, pjesnik se oslanja na bogatu simboliku mora i plovidbe kako bi istakao univerzalnost ljudskog iskustva čekanja i nade. “Sigurna luka” simbolizuje krajnje odredište, cilj ili spasenje, dok “more oslušne našu pjesmu” sugeriše potrebu za harmonijom između ljudskih želja i spoljnog svijeta. Upotreba prvog lica množine (“naš brod”, “čekamo ga”) stvara osjećaj zajedništva i dijeljene sudbine, naglašavajući kolektivnu dimenziju ljudske potrebe za pripadnošću i ostvarenjem. Esejistički, “Čekajući brod” može se čitati kao meditacija o prirodi čekanja i kako ono oblikuje ljudsku egzistenciju. Pjesma postavlja pitanja o tome šta znači čekati na “naš brod” u životu - da li je to traženje smisla, težnja za ispunjenjem ili možda potraga za duhovnim mirom. Pupović istražuje kako čekanje može biti aktivni proces, pun nade i anticipacije, a ne samo pasivno stanje. Takođe, pjesma implicira i izazov prihvatanja neizvjesnosti (“možda će stići kad se najmanje nadamo”) i odbijanja prividnih, ali neodgovarajućih rješenja (“Nude nam druge brodove ali čekamo samo naš”). Ova ideja odražava dublju filozofsku poentu o važnosti vjernosti sopstvenim uvjerenjima i snovima, uprkos iskušenjima i nesigurnosti. U pjesmi “Čekajući brod”, Pupović se dotiče srži ljudske kondicije - stalne potrebe za prelaskom iz poznatog u nepoznato, iz sigurnosti u rizik, u potrazi za onim što smatramo istinski našim. Pjesma je tako postavljena kao stilsko-jezički i esejistički most koji povezuje intimno i univerzalno, lično i kolektivno, pa nas podstiče na razmišljanje o dubini i značaju naših sopstvenih “čekanja.”

U pjesmi “LET” autor navodi:

Putovanje kroz divljinu
podrazumijeva krhko poznavanje svijeta,
za tumačenje budućnosti
potrebno je ploviti uz rijeku,
uz trske i svakojake travke.
Možda sam ja zadnji romantik
što hoda divljim stazama
kroz maglu u nevrijeme
u nadi da će stići neko bolje vrijeme,
vinuti se visoko iznad znanog svijeta,
makar nekad u snovima.

Pjesma “Let” Senadina Pupovića iz zbirke “Uski prolaz” predstavlja lirski izraz duboko ukorijenjenog osjećaja za prirodu, čovjekov odnos prema njoj, i introspektivno putovanje kroz sopstvene nade i snove. Ova pjesma, bogata slikama i simbolikom, nudi bogatu stilsko-jezičku i esejističku analizu. Stilski, pjesma “Let” se odlikuje svojom slikovitošću i sposobnošću da prenese čitaocu osjećaj putovanja, ne samo kroz fizički svijet već i kroz unutrašnje pejzaže duše. Pjesnik koristi prirodu kao metaforu za unutrašnje putovanje, đe “putovanje kroz divljinu” simbolizuje istraživanje nepoznatog u sebi i svijetu oko sebe. Jezički, Pupović upotrebljava jednostavne, ali moćne slike – “ploviti uz rijeku, uz trske i svakojake travke” - koje evociraju osjećaj putovanja kroz život, tražeći smisao i razumijevanje. Korištenje prvog lica (“Možda sam ja zadnji romantik”) uspostavlja intimni ton i omogućava čitaocima da se direktno povežu sa lirskim subjektom i njegovim osjećajima. Esejistički gledano, “Let” se može čitati kao refleksija o ljudskoj potrebi za transcendencijom i pronalaženju značenja izvan uobičajenih granica postojanja. Pupovićeva referenca na sebe kao “zadnjeg romantika” sugeriše nostalgičnu čežnju za dubljim povezivanjem sa prirodom i univerzumom, u vremenu kada moderni svijet često zanemaruje te veze. Ova pjesma takođe istražuje koncept “boljeg vremena” kao univerzalnu ljudsku težnju, pokazujući kako ljudi često žive u nadi da će prevazići trenutne okolnosti i dostići stanje veće sreće i ispunjenja. “Vinuti se visoko iznad znanog svijeta” ne odnosi se samo na fizičko putovanje, već i na duhovno i intelektualno, đe snovi i mašta omogućavaju ljudima da premaše granice svoje svakodnevne realnosti. Pjesma “Let” tako postavlja pitanja o značenju ljudske egzistencije o tome šta znači živjeti ispunjen život i kako se individualne težnje uklapaju u širi kosmički poredak. Kroz svoj stilski i jezički izraz, kao i kroz esejističku dubinu, Pupović nudi čitaocima priliku za introspekciju i razmišljanje o sopstvenim životnim putovanjima, čežnjama i snovima. “Let” je poziv na razmišljanje o tome kako, uprkos poteškoćama i neizvjesnostima, ljudski duh nastoji da pronađe ljepotu, značenje i nadu u beskrajnom pejzažu postojanja.

Zbirka “Uski prolaz” Senadina Pupovića predstavlja jedinstveno književno ostvarenje koje transcendirira granice tradicionalne poezije, nudeći čitaocima duboko emotivno i intelektualno putovanje kroz složene pejzaže ljudske egzistencije. Stilski bogata i jezički precizna, ova zbirka istražuje teme poput ljubavi, nade, snova, i čežnje za smislom, pri čemu se svaki stih otima zaboravu, uvodeći nas u svijet koji je istovremeno stvaran i metaforičan. Pupovićeva upotreba prirode, svakodnevnih situacija i dubokih filozofskih promišljanja kao sredstava za istraživanje unutrašnjih i spoljnih svjetova, oslikava univerzalnost ljudskog iskustva, čineći “Uski prolaz” relevantnim i pristupačnim za širok spektar čitalaca. Kroz svoju poeziju, autor nas vodi na putovanje kroz “divljinu” ljudskih emocija i misli, đe svaki čitalac može pronaći odjek sopstvenih iskustava, dilema i nadanja. Posebnu vrijednost zbirki dodaju i brojni crteži autora, koji vizuelno obogaćuju tekst i nude još jednu dimenziju razumijevanja Pupovićevog svijeta. Ovi crteži nisu samo ilustracije pjesama; oni su integralni dio poetskog izraza, dijalog između slike i riječi koji podstiče čitaoca na dublje razmišljanje i osjećanje. Pupovićeva sposobnost da prenese kompleksne emocije i ideje kroz kombinaciju poezije i vizuelne umjetnosti čini “Uski prolaz” izuzetno bogatim i slojevitim djelom. “Uski prolaz” će nesumnjivo naići na topao prijem kod publike koja teži prelasku granica vlastitog postojanja i istraživanju svjetova punih tajni, razmišljanja, i neistraženih dubina duše. Ova zbirka nije samo zbir pjesama; to je poziv na putovanje, prilika da se upustimo u avanturu otkrivanja samih sebe i svijeta oko nas kroz prizmu jednog od najosjetljivijih i najdarovitijih savremenih pjesnika. “Uski prolaz” nije samo čitanje; to je iskustvo, uvid u bezgranične mogućnosti ljudske imaginacije i snage duha, koje će bez sumnje odjeknuti dugo nakon što se posljednja stranica zatvori.

VRHOstali prilozi:
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
Eset Muračević | 17. May 2024 15:01
» TRIBINA “ŽIVA VODA” I GLASOVI ŽENA U POEZIJI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. May 2024 17:42
» GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992
Esad Krcić | 14. May 2024 16:52
» JAMA
Sanela Halković | 11. May 2024 12:51
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
Bošnjaci.Net | 09. May 2024 20:20
» “ZAPIS O DOBRU U LJUDIMA”
Bošnjaci.Net | 08. May 2024 16:42
» MOGU NAM UZETI ŽIVOT ALI NE MOGU DUŠU
Bošnjaci.Net | 07. May 2024 16:56
» MUHABET BIHORSKE I DRUGE PRIČE - ZUMBERA MURATOVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. March 2024 14:35
» NA RASKRŠĆU SVJETOVA “USKI PROLAZ” I POEZIJA SENADINA PUPOVIĆA (II)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. March 2024 13:14
» VEČE SAFETA HADROVIĆA - VRBIČKOG PROZOR U DUŠU CRNE GORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. March 2024 18:21
» ”ŽIVA VODA”, REBEKA ČILOVIĆ - PJESNIKINJA INTELEKTUALKA I BORAC ZA PRAVA ŽENA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 26. February 2024 18:09
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif