Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


BANA DODIJELILA PLAKETU DR. HARUNU HADŽIĆU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. March 2024. 21:03:47
U subotu, 23. marta 2024. godine, sponsor iftara je bila Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA). Iftar je priređen u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill na kojem su prisustvovali seir vaizi gen. sekretar Mešihata IZ u CG mr. Fuad-ef. Čekić, prof. dr. hfz. Haris-ef. Hadžić i gl. imam IZ Plav-Gusinje u NY Nermin-ef. Huseinović, te članovi BANA, članovi džemata, kao i članovi drugih etničkih zajednica koji žive u ovom dijelu New Yorka.
Iftarsku dovu je proučio mr. Fuad-ef. Čekić.

Predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije dr. Mersim Ziljkić zahvalio se svima koji su došli da zajednički podijele radost ramazanske iftarske sofre.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija u ovoj večeri dodijelila je plaketu dr. Harunu Hadžiću, nekadašnjem lideru SDA u CG, koji je prije tri decenije bio uhapšen od strane Specijalne policije Crne Gore u kodnoj akciji “Lim”. Predsjednik BANA dr. Ziljkić uručio je plaketu Harunovom sinu dr. hfz. Harisu, koji se u ime svoga oca najiskrenije zahvalio Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji.


Prof. dr. hfz. Haris-ef. Hadžić nakon prijema plakete za svoga oca Haruna, najtoplije se zahvalio Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji na pažnji koju gaje članovi ove organizacije prema njegovom ocu i svim nevinim uhapšenim, posebno što insistiraju da se pamti golgota kroz koju su prošli.

Također, za napredan rad kroz mešihate i obrazovne institucije medrese u Podgorici i Novom Pazaru i FIS-u, BANA je prepoznala uručila plakete generalnom sekretaru Mešihata IZ u CG mr. Fuad-ef. Čekiću i prof. dr. hfz. Haris-ef. Hadžiću iz Mešihata IZ u Srbiji, na taj način dajući im podršku i zahvalnost za njihov dolazak da baš u mjesecu mubarek ramazana ostave svoje porodice i budu sa članovima IZ Plav-Gusinje u New Yorku.
Plaketa je uručena i umjetniku i veteranu Armije Republike Bosne i Hercegovine Nebojši Šeriću Šobi, u znaku zahvalnost za veliki doprinos u kulturi pamćenja i obilježavanja u New Yorku 11. jula - Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i Bosni. Također za idejno umjetničko rješenje-, spomenik gazijama Specijalcijalnoj jedinici MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.
Šeriću je plaketu uručio član Izvršnog odbora BANA h. Ago Redžić, veteran Specijalne jedinice MUP-a RBiH kojom je komandovao čuveni Dragan Vikić.

O Harunu Hadžiću je govorio h. Nevzad Kurtagić, sekretar BANA.


Lider SDA Harun Hadžić u političkom namještenom procesu osuđen na tamnovanje


Hadžić je jedan od istaknutih bošnjačkih intelektualaca i rijetkih u Crnoj Gori koji je ustao da se demokratskim sredstvima bori protiv diskriminacije, nepravde i progona Bošnjaka u Crnoj Gori, Sandžaku i šire.
Harun Hadžić je rođen u Rožajama, osnovnu školu završio je u Mojstiru - općina Tutin i Rožajama. Srednju, Gazi Husref - begovu medresu u petogodišnjem trajanju, završio u Sarajevu 1974.
Diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979.godine.
Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru je magistarirao maja 2007., a u oktobru 2009., na istom Univerzitetu odbranio je doktorsku disertaciju. Na istom univerzitetu je radio na poziciji generalnog sekretara, docenta, profesora…
Prije toga, od 07. septembra 1990. do 23. marta 1998., obavljao je funkciju predsjednika SDA Crne Gore.
Na prvim višestranačkim izborima 1990., na listi SDA, izabran je za poslanika u Parlamentu Crne Gore…

PLAKETA BOŠNJACI.NET DR. HARUNU HADŽIĆU
Dr. Harunu Hadžiću dodijeljena je plaketa web magazina Bošnjaci.Net u znaku zahvalnosti za internacionalizaciju sandžačkog pitanja, kontinuitetu pisanja političkih i društvenih analiza o bošnjačkom pitanju u državama na Balkanu, te u znaku zahvalnosti za doprinos u radu i razvoju ovog elektronskog medija Bošnjaci.Net. Osnivač i glavni urednik Esad Krcić Plaketu je uručio njegovom sinu dr. hfz. Harisu.


Nakon hapšenja Hadžića kao lidera SDA, 28. januara 1994., te članove i aktiviste u par mjeseci kasnije, u montiranom političkom suđenju u Bijelom Polju, osuđen je na sedam godina zatvora, od čega je u zatvoru bio 23 mjeseca; a od toga u samici sedamnaest mjeseci.
Također, roditelji, supruga i djeca Haruna Hadžića, doživjeli su brojna maltretiranja, ponižavanja, prijetnje…
Podsjećamo da je Crnogorska specijalna policija početkom 1994. uhapsila kompletno rukovodstvo, članove i aktiviste Stranke demokratske akcije za Crnu Goru, ukupno 21. Bošnjaka. Nešto ranije, 1993., i srpska policija je uhapsila 24 Bošnjaka, članove SDA Sandžaka iz Novog Pazara i drugih mjesta Sandžaka.
Naglašavamo, hapšenje Hadžića i dr., obavili su pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Crne Gore, pod komandom Vasa Baošića, a tada je bio premijer Milo Đukanović.
Služba državne bezbjednosti Crne Gore saopćila je ,,da su optuženi htjeli putem oružane sile da naprave Nezavisnu državu Sandžak”.
U policijskom saopćenju od 31. januara 1994. godine, nakon hapšenja Hadžića, navedeno je: ,,SDB Crne Gore, u neposrednoj saradnji sa resorom Državne bezbjednosti Srbije, otkrio je da su ti ljudi, inače članovi Stranke demokratske akcije, organizovali vojne i paravojne oružane formacije kako bi stvorili preduslove za teritorijalno otcjepljenje, nasilnim putem i upotrebom oružane sile, dijela teritorije Crne Gore”.
Tada nastaje vrijeme progona, hapšenja i stradanja za sve članove SDA Crne Gore. Citiramo, tadašnji Viši tužilac Milan Radović pred Višim sudom u Bijelom Polju 27. jula 1994. godine podigao je optužnicu protiv Rasima Šahmana, Erdžana Fetahovića, Omera Omerovića, Mevludina Kasumovića, Rifata Veskovića, Haruna Hadžića, Hakije Muratovića, Isata Skenderovića, Umera Hadžića, Šefketa Brkovića, Avda Ciguljina, Rizaha Burnazovića, Sabaheta Spahića, Ibrahima Čikića, Esada Omerovića, Huseina Smakića, Dževada Begovića, Seada Bibuljice, Seada Pućurice, Senada Pućurice i Šefćeta Bošnjaka, stavljajući im na teret da su: “… od aprila 1991. godine do januara 1994. „u Rožajama, Bijelom Polju, Pljevljima i drugim mjestima uz upotrebu sile i protivustavnim putem, planirali da od dijela teritorije Savezne Republike Jugoslavije stvore samostalnu državu „Sandžak”, koju bi sačinjavala područja opština: Plav, Rožaje, Berane, Andrijevica, Bijelo Polje, Pljevlja, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj, pripremali izvršenje krivičnog djela, ugrožavanje teritorijalne cjeline. Svi oni su uhapšeni pod optužbom da su “planirali da sa upotrebom sile i protivustavnim putem, od dijela SR Jugoslavije stvore samostalnu “državu Sandžak”.
Tadašnje vlasti u Srbiji i Crnoj Gori na čelu sa Miloševićem, Bulatovićem i Đukanovićem…, radi crtanja mete na Bošnjacima izmislili su “državu Sandžak” i okarakteritzirali su ih državnim neprijateljima dok su uporedo sa tim provodili velikosrpsku politiku i agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima. Svi uhapšeni su isljeđivani, prebijani, zlostavljani… Neki od uhapšenih, nakon policijskih prebijanja su preminuli, dok na nekima su ostale trajne trauma, nekoliko njih, nažalost, digli su ruku na sebe, jer nisu mogli više trpiti fizička i psihička zlostavljanja.

U povodu tri decenije žrtva hapšenja policijske akcije “Lim” organizovat će se međunarodni naučni skup u Novom Pazaru, na Dan bošnjačke nacionalne zastave, 10. i 11. maja, pod radnim naslovom “Bošnjaci u društveno-političkim procesima 90-tih godina prošlog stoljeća”.


Plaketa mr. Fuad-ef. ČekićuMr. Fuad-ef. Čekić nakon prijema plakete je rekao: Drago mi je na ovoj plaketi, iznenađen sam! Srdačno vas selamim i zahvaljujem se dr. Ziljkiću i Krciću, i svima iz odbora BANA koji imate osjećaj za Bošnjake i razvijate ga u kontinuitetu kroz sve ove godine. Hvala vam najljepša.

Mr. Fuad ef. Čekić je rođen u Beranama, Osnovnu školu „Hajro Šahmanović“ u Plavu završio je 1999. zatim „Gazi Husrev-begovu medresu“ u Sarajevu, 2003/04.
Studirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu a istovremeno vanredno Fakultet Islamskih nauka u Sarajevu, koji okončava 2009., Pravni fakiltet tri mjeseca kasnije.
Magistrirao je Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, na odsjeku za Građansko-materijalno parvo.
Generalni sekretar je u Mešihatu IZ, dok u medresi „Mehmed Fatih“ predaje predmet fikh (islamsko pravo).


Plaketa prof. dr. hfz. Haris-ef. HadžićuRođen je u Rožajama. Osnovnu školu je završio 1997. god., u rodnom gradu, a medresu “Gazi Isa-beg”, 2001. god., u Novom Pazaru.
Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu. Postdiplomske i doktorske studije je završio na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.
Jedno vrijeme boravio je na specijalizaciji za imame, hatibe i muallime, na “Ebu Nur” univerzitetu u Damasku, Sirija.
Hifz je učio kod poznatih muhaffiza, r. dr. hfz. Fadila-ef. Fazlića, kurra’ hfz. dr. Dževada-ef. Šošića, kurra’ hafiza Samira Nassa, kurra’ hafiza Enesa ed-Dimmaškija, i dr.
Promoviran je u hafiza Kur’ana, s drugom generacijom hafiza “Škole Kur’ana Časnog”, u Novom Pazaru, 2013. god.
Položio je hifz i pred komisijom za polaganje hifza Kur’ana, u Skoplju, 2016. god., pred hafizima u sastavu: kurra’ hfz. Šafi Osmani, hfz. Ševal Azizi i hfz. Muharem Ljoki, kada mu je svečano uručena diploma “Hafiz Kur’ana Časnog”.
Drugi je od Bošnjaka u svijetu, pored hfz. dr. Halila Mehtića, koji je snimio čitav Kur’an na CD-u, a prvi u Sandžaku.
Učestvovao je na više domaćih i internacionalnih takmičenja učača Kur’ana i osvajao zapažene rezultate, te dobijao priznanja i certifikate za osvojena mjesta. (BiH, Hrvatska, Libija i Kuvajt.)
Profesor je na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.
Autor je više naučnoistraživačkih radova i deset knjiga.
Živi i radi u Novom Pazaru, oženjen je i otac je četvero djece.


Šoba – vajar, muzičar i veteran Armije RBiHNebojša Šerić Šoba, sin sarajevskog pjesnika Hidajeta Šerkana, po profesiji je vajar i muzičar, rođen je u Sarajevu, gdje je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti od 1989. do 1992. godine.
Od sredine 1992. do kraja rata u Bosni i Hercegovini, znači do decembra 1995., Šoba se kao pripadnik Armije RBiH borio u opkoljenom Sarajevu. Novinar i strip autor Joe Sacco napisao je knjigu o Šobinim ratnim iskustvima.
Godine 1999. Šoba se preselio u Amsterdam, gdje je studirao na Rijksakademie, prije nego što se preselio u New York, gdje i danas živi i stvara.
Šoba je pobjednik na konkursu za izradu spomenika čuvenim Specijalcima, odnosno Specijalnoj jedinici MUP-a RBiH čiji je komadant bio Dragan Vikić. Toj specijalnoj jedinici su pripadali i preživjeli naše gazije h. Ago Redžić i h. Ermin Bektašević… oko 80 specijalaca u herojskoj borbili su položili život za domovinu Bosnu, njih dvadesetak su preživjeli. Sada će dobiti svoje spomen-obilježje u parku kod Druge gimnazije u Sarajevu. I ono što želimo naglasiti da je naš gazija i umjetnik Šoba sve uradio bez novčane naknade. Njemu se u ime BANA i svojih suboraca zahvalio h. Ago Redžić.VRHOstali prilozi:
» FANTASTIČNE ŽENE
Zineta Subašić | 15. May 2024 21:06
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
Ostali prilozi istog autora:
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
09. May 2024 20:20
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif