Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DODIK POSTAVIO ULTIMATUM TROJCI: PARLAMENT BIH DA UGASI OHR I PROTJERA STRANCE INAČE SE RS POVLAČI
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 28. March 2024. 15:03:07
Milorad Dodik na samom kraju obraćanja NSRS uputio je ultimatum koalicionim partnerima - Trojci, ali i zahtjev Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ukoliko ga ne ispune, naredio je da poslanici Rs prestanu glasati, a da se odmah krene u proces donošenja ranijih zakon (izborni, UIO, OS...) te da će tražiti zaštitu Srbije.

Prvo od OHR-a traži da poništi odluke Šmita u roku od sedam dana, a ukoliko to ne učini, od Predstavničkog doma PS BiH Dodik traži da donese izmjene Izbornog zakona, razvlasti CIK i da potvrdi da je jedino mjesto gdje se zakoni mogu donositi PSBiH. Također, da se utvrdi brzi put za približivanje putu EU, ali i da proglasi neprijateljima BiH ambasadore Velike Britanije, Njemačke i SAD te visokog predstavnika i izbaci ih iz BiH.

“Ukoliko se to ne desi, Rs da odmah napusti sistem odlučivanja, ali da ostanu tamo naši ljudi i ništa ne odlučuju. Da s partijama u kojima se nalazimo u partnerstvu raskinemo pratnerstvo i drugim strukturama kod Bošnjaka ponudimo, recimo Salkićevom SDA-u da napravimo dogovor koji će omogućiti novo vrijeme. Rs će donijeti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integeritet BiH, ali i ustavno uređenje od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Da se Rs povuče iz UIO, OSBiH, VSTV i drugim sporazuma, aktivira zakon o agenciji za lijekove i druge zakone koji su već pripremljeni po hitnoj proceduri i da Rs donese svoj zakon o izborima i već danas usvoji u formi nacrt. Neki mi govore, ovo je navlakuša za tebe, visoki predstavnik će poništiit ovaj zakon. Potpisat ću odmah taj zakon, a onda ćemo se dogovoriti šta ćemo. Ako se ovo ne desi, da Rs insistira sada na Uskršnjem saboru Rs i Srbije, a dejtonskoj ulozi Srbije, deklaracijom Sabora proglasi da su Bošnjaci kršili Dejetonski sporazum, da Srbija ne može da stoji iza toga i da je spremna da brani Rs pred međunarodnim pravom. Možda ima još prostora za dogovor Srba i Bošnjaka”, poručio je Dodik.

Također, naložio je NSRS da donese zaključak i obaveže Vladu RS da napravi progrma za modernizaicju i opremanje policije Rs.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif