Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
Foto: Dragoljub Batar
Specijalno za Bosnjaci.net od dopisnika iz Beograda Selene Seferović i Dragoljuba Batara
71. MEĐUNARODNI FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA U BEOGRADU, OD 26. DO 30. MARTA 2024. GODINE
Procitaj komentar

Autor: Selena Seferović i Drago Batar
Objavljeno: 01. April 2024. 17:04:25
Upravo je završen 71. Međunarodni festival dokumentarnog filma koji se održavao u Domu omladine u centru Beograda od 26. do 30. marta ove godine. U konkurenciji od 400 pristiglih filmova kratkometraznog i dugometražnog dokumentarnog filma, izabrano je 98 filmova u različitim kategorijama, iz Srbije, Hrvatske, Norveške, Njemačke, Crne Gore, Francuske, Sudana, Holandije, Rusije, Austrije, Poljske, Irske, Australije, među kojima je i nekoliko filmova iz Bosne i Hercegovine: 1. ’Posljednja YU dokumenta’, ’Last Yugoslav Dokuments’, reditelja Jasmina Durakovića u trajanju od 79 minuta; 2. ’Dani ludila’ Borisa Balte u trajanju od 40 minuta; 3. ’Magična sedmica’; ’The Magical Seven’ Sabahudina Topalbećirevića o Toniju Kukoču od 96 minuta; 4. Filmovi ’Očevina’ reditelja Stefana Tomića od 16 minuta i ’Čekajući krst’ reditelja Vitomira Vitrića od 12 minuta, vode se pod Istočno Sarajevo/Zvornik, Bosna i Hercegovina/Republika srpska, što organizatorima ne ide na ćast jer netačno navode ime porijekla ovih filmova, samo je jedna Bosna i Hercegovina, i jedino tako mora da se navodi. 5. Film ’Boja’ rediteljice Anna Fernantez de Paco od 15 minuta i još nekoliko autora u okviru predstavljanja filmova Mediteran film festivala iz Širokog Brijega vode se pod Bosna i Hercegovina.


Lordanu Zafranoviću uručena nagrada za životno djelo

Na zvaničnom otvaranju ovog festivala, u večernjem programu u utorak 26. marta na programu ovog uglednog i najstarijeg filmskog festivala u regiji, bilo je dodjeljivanje nagrade za životno djelo Lordanu Zafranoviću, inače stalnom učesniku na ovom festivalu na kojem je prije dvije godine bio i predsjednik žirija, a punih 60 godina i učesnik. U prepunoj sali Doma omladine u Beogradu Zafranoviću je nagradu uručio direktor Festivala nakon što je zvanično referentica za kulturu grada Beograda otvorila festival i moderatorica navela čitav spisak nagrada koje je Zafranović dobijao tokom proteka godina na ovom i drugim festivalima.


Zafranović priznanje posvetio svim svojim saradnicima živima i mrtvima

U kratkom i nadahnutom govoru Zafranović se zahvalio na velikom priznanju koje je posvetio svim svojim saradnicima živima i mrtvima koji su zajedno sa njim stvarali filmove koji svjedoče naše vrijeme i bore se protiv zla koje nas je kroz istoriju ovih porostora u crno zavijalo, o čemu govori i film o Jasenovcu, njegovo životno djelo koje je trenutno u montaži.

Da ne bih prepricavali velikog majstora filma i angažovanog humanistu umjetnika, predlažem da poslupamo zajedno nekoliko klipova iz njegovog govora.


Slijedio je film ’Sanjalice’, ’The Dreamers’ reditelja Vladimira Petrovića od 69 minuta, sjajna priča o četiri djevojke prve rok muzičarke, koje su sredinom šezdesetih bile popularne u Jugoslaviji. Ovaj film je ujedno i omaž Jugoslaviji koja je tada bila otvorena prema svijetu, čiji su radnici dobijali društvene stanove, u kojoj su djevojke mogle same putovati od Triglava do Đevđelije, i još mnogo toga. Da ne bih prepričavala film koji nam je natjerao suze na oči, pogledajte ga ako vam se ukaže prilika.


Hako Duljević

U petak, 29. marta u 7 uveče prikazan je sjajan film Josipa Pejakovića, ’Hako’, istinita duboko ljudska priča čovjeka sa Pešteri, koji je u Drugom svjetskom ratu spasavao svoje susjede Srbe od fašističkih ubica, i za to dobio metak u leđa od svojih komšija prisilno regrutovanih od strane Njemaca u sjeničkom kraju, koji su zajedno sa Njemcima izvršili ove zločine. Hakov brat je potom spriječio i zaustavio krvnu osvetu, a Hakov unuk, Hako Duljević, ugledni sarajevski privrednik odglumio je svog djeda u ovom 27 minutnom filmu koji govori o dobru i zlu, o potrebi suživota i mira na ovim prostorima, na svim prostorima.

U nadahnutom govoru su unuk Haka koji je ponio ime svog djeda i Josip Pejaković oduševili publiku svojim refleksijama i porukama, a Pejaković je na kraju odrecitovao ’On meni nema Bosne’, za šta je dobio gromoglasan aplauz beogradske publike.


Sa Josipom Pejakovićem

Moj nekadašnji student sa Defektološkog fakulteta u Beogradu, Adnan Šmrković iz Sjenice, inače potpredsjednik Odbora za nadzor ostvarivanja prava Bošnjaka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću upoznao nas je sa nizom svojih saradnika koji su specijalno za ovu priliku stigli iz Sjenice, Novog Pazara i Sarajeva, kao i drugih krajeva da prisustvuju svjetskoj premijeri ovog filma.

Upoznali smo Usamu Zukorlića, predsjednika Stranke pravde i pomirenja, narodnog poslanika u Skupštini Srbije, gospođu profesoricu doktoricu Misalu Pramenković, predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Ramu Bronja, šef službe u Sarajevo gasu, Ediba Grcića iz Sarajeva, predsjednika opštine Sjenica Munira Mujagića sa suprugom Nerminom, specijalistom ginekologije, upoznali smo Senu, profesoricu engleskog, direktora TV Sandžak.


Sa predsjednicom BNV dr. Pramenković

Nakon projekcije i razgovora sa Pejakovićem i Duljevićem priređen je koktel sa zakuskom. Bilo je to veče za pamćenje.

Gospodin Hako je obavijestio prisutne da je scenario za igrani film o Haku i ostalim pešterskim događanjima pri kraju, pa se u skoroj budućnosti može očekivati još jedno remek djelo.
Za kraj poslušajte sta su govorili Hako i Pejaković nakon projekcije filma u Beogradu.


Autorska ekipa filma sa otvaranja festivala "Sanjalice" prva ženska rok grupa u ex Jugoslaviji. Nastupali uspješno krajem '60-ih i početkom '70-tih godinaU društvu Usame Zukorlića, predsjednika Stranke pravde i pomirenja

Sa načelnikom Opštine Sjenica Munirom Mujagića i njegovom suprugom Nerminom

VRHOstali prilozi:
» FANTASTIČNE ŽENE
Zineta Subašić | 15. May 2024 21:06
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
Ostali prilozi istog autora:
» VELOLUČKI KILT, 2022.
20. October 2023 03:56
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif