Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Estrada


NA DAN ŠEHIDA I DAN ARMIJE BIH: NOVE IZVEDBE „POEME O BOSANSKOM BIJELOM ŠEHIDU“
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 03. April 2024. 14:04:14
„Poema o bosanskom bijelom šehidu“, umjetnički doprinos memorijalizaciji i podsjećanju na tragediju uleme koja je uz svoj narod proživljavala istu sudbinu, ove godine bit će izvedena u Tuzli, Zavidovićima i Bihaću.

Ovo vrhunsko umjetničko djelo koje govori o imamima koji dijele sudbinu naroda koji predvode, simbolično će biti izvedeno u danima kada se prisjećamo svih žrtava agresije, ali i heroja odbrane Bosne i Hercegovine, gazija i boraca i njihovih veličanstvenih pobjeda.

„Najbolji među borcima su borci šehidi, oni koji su u borbi dali svoje živote. Najbolji među imamima su oni koji su u borbi i sa svojim džematlijama položili živote za svoj din i domovinu, a to su imami šehidi“, izjavio je za Agenciju MINA predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH Nesib-ef. Hadžić.

Poema je nastala kao rezultat promišljanja i želje u Udruženju ilmijje da se trajno, na umjetnički način, obilježi uloga imāmā u toku agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić.

Nesib-ef. Hadžić: Najbolji među borcima su borci šehidi, oni koji su u borbi dali svoje živote

Premijerno je izvedena na sceni Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu, povodom 110. godišnjice Udruženja ilmijje.

„Svako kazivanje o šehidima, pa i o imamima šehidima, bolna je istina koju moramo pamtiti radi naše budućnosti i stalno podsjećati na teške trenutke kroz koje smo prošli i prolazimo, podsjećati na najbolje od nas“, kazao je Hadžić.

Istakao je da su u Poemi predstavljene uloge majke šehida, oca, supruge i djece šehida, kolega, džemata i drugih koji iznose bol za imamom šehidom, svako na svoj način.

„Poema je svojevrstan umjetnički i kulturni iskorak kada pričamo o šehidima u odnosu na većinu sadržaja koje smo do sada radili. Ponosni smo na činjenicu da Udruženje ilmijje stoji iza jednog ovakvog umjetničkog komada i drago nam je da će ga povodom Dana šehida i Dana Armije Bosne i Hercegovine, osim u Sarajevu, gdje je bila premijera, Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, muslimani i drugi koji žele, imati priliku pogledati i u Tuzli, Zavidovićima i Bihaću“, - kazao je Hadžić.
Zahvalio je ovom prilikom vladama Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona koje su podržale ovaj projekat, te muftijama Tuzlanskog, Zeničkog i Bihaćkog muftijstva koji su pokrovitelji Poeme u svojim muftijstvima.

Podsjećamo da je „Poemu o bosanskom bijelom šehidu“ realizirala fantastična ekipa, čiji je rad zaslužio brojne pozitivne kritike eminentnih stručnjaka.

Režiju je uradio Ernad Pandžić, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš-Selimović, muziku Ammar Jažić, Mirza Redžepagić i Muhamed Latić.

Neki od glumaca i izvođača Poeme ove godine su Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović, Mustafa Isaković, Aziz Alili, Burhan Šaban, Mirza Ganić, Kenan Hasić, Senida Balić, Alma Hadžić, Nadira Hurem, Sumeja Hrbat, Zejneb Balić, Abdullah Balić i dr.

Adaptaciju je uradio Nesib Hadžić.

“Poema o bosanskom bijelom šehidu” će u Tuzli biti izvedena 11. aprila, na Dan šehida, u Zavidovićima, 13. aprila, te u Bihaću 15. aprila, na Dan Armije Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» ART KUĆA SEVDAHA: U SEVDAHU DUŠA MOJA
Eset Muračević | 01. May 2024 21:51
» MAHER ZAIN ODRŽAO BAJRAMSKI KONCERT U SARAJEVU
Senzor.ba | 13. April 2024 23:56
» CIJENIMO SVAKI TRENUTAK PROVEDEN SA VOLJENIM OSOBAMA
Bošnjaci.Net | 11. March 2024 13:47
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
Eset Muračević | 08. February 2024 20:24
» 20 NAJROMANTIČNIJIH GRADOVA U BIH
B.net | 08. February 2024 20:15
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif