Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


NA KOSOVU DANAS POČINJE POPIS STANOVNIŠTVA, KOJI SE ODRŽAVA NAKON 13 GODINA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 05. April 2024. 14:04:35
Na Kosovu danas počinje popis stanovništva, porodičnih ekonomija i stanova “ReKos2024” i trajaće do 17. maja ove godine, javlja Anadolu.

Popis će se po prvi put obaviti i u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica na severu Kosova. Za sada ne zna da li će kosovski Srbi učestvovati u popisu. Srbi koji žive u četiri opštine na severu Kosova bojkotovali su poslednji popis održan 2011. godine, dok je odziv Srba južno od reke Ibar bio samo delimičan.

Za potrebe ovogodišnjeg popisa angažovano je oko 3.5 hiljade popisivača, oko 900 supervizora i preko 40 trenera. Po prvi put će se upitnici popunjavati elektronskim putem, uz pomoć tablet računara.

Za sve građane koji odbiju da se popišu predviđene su novčane kazne od 30 do 2.000 evra.

Popisivači će obići svaku porodicu na Kosovu, čiji će punoletni članovi pojedinačno svaki za sebe ili jedan u ime cele porodice odgovarati na pitanja iz uputnika. Pitanja se odnose na lične podatke, etničku pripadnost, maternji jezik, veroispovest, stepen obrazovanja, ekonomski i radni status, za žene da li su rađale i da li su tokom života imale abortuse i drugo.

Po prvi put na popisu će biti i poseban upitnik sa pitanjima o ljudskim gubicima i ekonomskoj šteti tokom rata, kako bi građani mogli da prijave ubijene članove porodica, nestale, povređene ili zatvarane, kao i ekonomsku štetu u periodu od 28. februara 1998. do 12. juna 1999. godine.

Iz Agencije za statistiku Kosova, koja organizuje popis, naglašavaju da su popisivači u obavezi da ako je potrebno tri puta obiđe svaku porodicu, a radiće se radnim danima i vikendom.

Popis stanovništva obuhvatiće i one građane koji žive na Kosovu, a nemaju kosovsko državljanstvo, isključujući pripadnike KFOR-a, EULEX-a i drugih diplomatskih misija.

Također, u popis stanovništva biće uključeno i stanovništvo koje živi van Kosova ili dijaspora, koje se na popisu može učestvovati online putem.

Preliminarni podaci popisa biće objavljeni krajem juna ili početkom jula ove godine, a konačni krajem godine.

Budžet za popis stanovništva iznosi oko 12,6 miliona evra. Glavni finansijer je Vlada Kosova, ali će biti i međunarodne pomoći.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine Kosovo je imalo gotovo 1.8 miliona stanovnika.

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif