Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Svjetska olimpijada IFEST² u Tunisu: Još jedna zlatna medalja
FATIMA HADŽIĆ IZ BOSNE I HERCEGOVINE OSVOJILA ZLATNU MEDALJU ZA NAJBOLJI PROJEKAT NA I-FEST2 MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU U TUNISU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. April 2024. 14:04:49
Na održanoj svjetskoj olimpijadi IFEST² u Tunisu u periodu od 22.03.do 28.03.2024.godine, koju organiziraju ATAST asocijacije, Fatima Hadžić iz Sarajeva je sa svojim projektom "Energy splash" iz kategorije inženjeringa osvojila zlatnu medalju. Radi se o jednom od najvećih takmičenja iz nauke, inženjeringa i tehnologije tradicionalno organizovanom u Tunisu čiji je cilj inspirisati intelektualnu znatiželju u mladim umovima širom svijeta. Učenici mogu pokazati svoje znanje iz nauke i tehnologije te inženjeringa.


Projekat Fatime Hadžić koji je privukao pažnju svih učesnika a posebno žirija i organizatora se bazira na iskorištavanju vode koja se već koristi u fontanama za proizvodnju električne energije koja će se dalje koristiti za rad fontane i njeno osvjetljenje. Bit projekta je da se u doba kada fosilna goriva sve više i brže nestaju, počnu koristiti obnovljivi izvori energije kao što je u ovom slučaju voda i na taj način doprinesemo boljoj i održivijoj zajednici.Na ovom prestižnom takmičenju je učestvovalo 400 studenata i srednjoškolaca sa 250 projekata iz preko 40 zemalja širom svijeta gdje je Fatimin projekat ušao u top 10 najboljih projekata olimpijade.
Pobjednici koji su ušli u top 10 najboljih projekata su morali ponovo pred svima održati kratku prezentaciju svojih projekata gdje je žiri i organizator takmičenja sa svojim partnerima glasao i birao najbolja 3 projekta. Fatimin projekat je osvojio prvo mjesto, GRAND GOLD nagradu kao najbolji projekat takmičenja i time odnijela pobjedu sa olimpijade. Ovo je historijski uspjeh Fatime koja je na najbolji način predstavila Bosnu i Hercegovinu.

Inače je Fatima učenica IV razreda Richmond Park Koledža iz Sarajeva.

Iskrene čestitke Fatimi i svima koji su doprinijeli ovom uspjehu.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
Ostali prilozi istog autora:
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
09. May 2024 20:20
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif