Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


VKBI I BOŠNJAČKA NACIONALNA VIJEĆA NISU UKLJUČENI NA OKUPLJANJE POLITIČKIH ORGANIZACIJA PREDSJEDNIKA NIP BIH
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. April 2024. 15:04:01
VKBI zajedno sa bošnjačkim nacionalnim vijećima iz država regiona temeljito zajednički djeluju na afirmaciji identititetskih pitanja Bošnjaka i modelima institucionalnog i sistemskog rješavanja ovih pitanja

Uvažavajući upite velikog broja bošnjačkih intelektualaca iz Bosne i Hercegovine, država regiona i svijeta, u kontekstu javnog poziva predsjednika političke organizacije NIP BIH bošnjačkim političkim organizacijama u Bosni i Hercegovini i državama regiona, dužni smo obavijestiti javnost da Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, niti bilo koje nacionalno vijeće Bošnjaka okupljeno u Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća, ni na koji način nisu uključeni u najavljeno okupljanje političkih organizacija bošnjačke provenijencije u Sarajevu.

Organizacija ovakvih skupova podrazumijeva, prije svega, ozbiljnu i kvalitetnu pripremu, usaglašavanje tema, konsultacije kompetentnih i stručnih uvodničara iz različitih društvenih i naučnih oblasti, posebno iz oblasti humanističkih i društvenih nauka.

Iskustva VKBI u iniciranju i organiziranju I i II Bošnjakog sabora, održanih 1993. i 1994. godine, upravo mogu poslužiti organiziranjima sličnih skupova bošnjačkih organizacija, ustanova i institucija. Izrasli misleći politički lideri toga vremena, upravo su pokazali na koji način, kada se želi zauzeti neki važan stav i mišljenje o položaju, statusu vlastitog naroda i identitetskim vrijednostima i dostignuću temeljenih elemenata identiteta, treba pristupiti organiziranju i okupljanju nekog bošnjačkog skupa.

Od 2017. odine, kroz Ured za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova i Sjeverne Amerike zajednički se institucionalno okupljaju i sarađuju u zalaganju za razvoj i afirmaciju temeljenih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka. Cijenimo da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka mogu koristiti ova iskustva i analize koja su radili najistaknutiji stručnjaci iz oblasti bosanskog jezika, književnosti, historije, geografije, umjetnosti, obrazovanja i kulture općenito, jer po svojoj strukturi i načinu djelovanja politički predstavnici ne moraju (a uglavnom i nisu) biti stručnjaci iz oblasti kojima se unapređuje i uređuju temeljni elementi vezani za identitetska pitanja. Predstavnici akademske zajednice nisu ti koji donose odluke u parlamentima ili izvršnim vlastima, tako da je nužna bliska saradnja i koordinacija sa akademskim i nevladinim sektorom, koja već gotovo dvije decenije nedostaje od strane političkog establišmenta.

Ostaje nejasno kako je moguće organizirati susret i sastanak bošnjačkih političkih organizacija „javnim pozivom“ a bez prethodnih ozbiljnih sastanaka i susreta. Ozbiljni susreti ne organiziraju se i ne sazivaju javnim pozivom, jer onda u javnosti, i zbog političkih „borbi“ uzrokuju svađe, nesporazume i razmimoilaženja, negativne reakcije, te se na taj način udaljava od istinske potrebe da se sva naša politička „rasutost“ na određeni način, na temeljnim pitanjima, ipak okupi. Okupljanje treba obaviti na ozbiljnim analizama, informacijama i presjeku stanja u kontekstu ostvarivanja identitetskih pitanja, te načinu njihovog unapređenja i institucionalnom rješavanju, piše u saopćenju Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

VRHOstali prilozi:
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif