Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


GREŠKA NA POPISNOM FORMULARU NA KOSOVU BIT ĆE ISPRAVLJENA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 16. April 2024. 15:04:12
Novinar Mustafa Balje oglasio se na svome FB profilu vezano zbog greške na formularu popis stanovništva na Kosovu: - Popis je krenuo 5. aprila a u Agenciji za statistiku još ne znaju kako na formularu ispisati naziv jedne etničke zajednice shodno Ustavu Republike Kosovo!? Na Kosovu žive BOŠNJACI, ne Bosanci! Njihov jezik je BOSANSKI JEZIK.
Ko sabotira popisni proces i treba li neko da odgovara zašto već 11 dana bošnjačkih popisivača i komisionera nema na terenu! Ako je neodazivanje popisu kažnjivo, važi li to isto i za one koji vrše sabotažu?
Da ne bude zabune, ovo pitanje važi i za sve naše predstavnike u centralnim institucijama Kosova, lokalnim vlastima i članovima popisnih komisija u opštinama gdje žive Bošnjaci!
P.S. i službeno sam kao novinar zatražio odgovor na ova pitanja od Agencije za statistiku, odgovora nema, naglasio je Balje.

Oglasila se i potpredsjednica Vlade Republike Kosovo Emilija Redžepi:

Poštovani Bošnjaci,
Želim vas obavijestiti o nedavnoj situaciji koja je zahtjevala našu pažnju i brzu reakciju. Danas sam održala sastanak s Agimom Feratijem, direktorom Agencije za statistiku i članom popisne komisije, u vezi s jednim važnim problemom koji se pojavio tokom ovog procesa.

Problem koji je nastao tokom popisa stanovništva na Kosovu bio je nedostatak adekvatnog naziva za bošnjačku etničku zajednicu na elektronskom formularu samo na srpskom jeziku. Umjesto da bude naveden naziv "Bošnjaci", na formularu se koristio termin "Bosanci", što nije odgovaralo stvarnoj etničkoj pripadnosti ove zajednice. Ovo je predstavljalo kršenje Ustava Republike Kosovo koji garantuje poštovanje identiteta i prava svih etničkih zajednica na teritoriji Kosova.

Nakon detaljnog razgovora s direktorom, želim vam sa zadovoljstvom saopštiti da je ova greška prepoznata i da će biti korigovana u toku sutrašnjeg dana. Hitno smo kontaktirali nadležne članove popisne komisije kako bismo osigurali da se ova ispravka primijeni u što kraćem roku. Greška će biti ispravljena u elektronskoj formi samo na srpskom jeziku (na albanskom i turskom je u redu) i proslijedit će se našim popisivačima i kontrolorima po svim opštinama kako bi se osiguralo da su svi formulari potpuno tačni i u skladu sa zakonom.

Još jednom želim izraziti zahvalnost našim Bošnjacima na strpljenju i razumijevanju tokom ovog procesa. Vaša podrška je od ključne važnosti dok radimo na osiguranju da svi građani budu pravilno prepoznati i uvaženi.

Poštovani Bošnjaci, molim vas da i dalje, ako primijetite bilo kakvu neregularnost tokom procesa popisa, obavijestite me kako bismo na vrijeme reagovali, s obzirom da još nismo krenuli s popisom stanovništva u sredinama gdje žive Bošnjaci.

Hvala vam na pažnji i podršci, istakla je Emilija Redžepi.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif