Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BOSANSKOHERCEGOVAČKA DIJASPORA POZIVA VLADU VELIKE BRITANIJE DA PODRŽI PREDLOŽENU REZOLUCIJU UN-A O GENOCIDU U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. April 2024. 14:04:58
BH UK Network, Zajednica BH udruženja u Velikoj Britaniji uputila je pisma Rishi Sunaku-Premijeru Velike Britanije, Davidu Kamerunu, državni sekretar za vanjske poslove, Komonvelt i razvoj, Aliciji Kearns predsjedavajuća Sveparlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu i predsjednica Odbora za vanjske poslove i Fleur Anderson, predsjedavajuća Sveparlamentarne grupe za prevenciju genocida sa pozivom da Vlada Velike Britanije podrži predloženu rezoluciju o Srebrenici.

Poštovani premijeru Rishi Sunak,
Bosanskohercegovačka dijaspora u Velikoj Britaniji poziva Vladu da susponzorira predloženu Rezoluciju UN-a o Srebrenici.

Diplomatski predstavnici Ruande i Njemačke, bosanskohercegovački ambasador pri UN-u Zlatko Lagumdžija i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović predložili su i argumentirali usvajanje Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenic. Rezolucija osuđuje “svaki pokušaj negiranja genocida u Srebrenici i ohrabruje svaki napor da se počinioci privedu međunarodnim sudovima”. To je odredba koja poziva sve zemlje da ispune svoje obaveze prema Konvenciji UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Rezulociju podržava sve veći broj članica UN-a, uključujući Čile, Francusku, SAD, Tursku, Jordan, Albaniju, Italiju, Lihtenštajn, Sloveniju, Novi Zeland, Irsku i Sjevernu Makedoniju, između ostalih. Također, predloženu rezoluciju podržavaju organizacije uključujući Aegis Trust i Kigali Genocide Museum, zajedno sa naučnicima za genocid u akademskim institucijama širom svijeta.

Rezolucija bi imala veliki značaj za preživjele i porodice ne samo genocida u Srebrenici, već i za one koji su doživjeli masovne zločine širom Bosne i Hercegovine. Takva rezolucija poslala bi jasnu poruku cijelom svijetu da genocid ne može i neće proći nekažnjeno. U ovim trenutnim vremenima, takva poruka je od posebnog značaja. Također će promijeniti stav međunarodne zajednice i suprotstaviti se narativima poricanja jačanjem presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Rezolucija bi bila dio kontinuiranih napora da se donese istina i pravda onima koji su preživjeli i onima koji nisu i naglasila važnost rada MKSJ-a, Međunarodnog suda pravde i bosanskih sudova i svih onih koji su neumorno radili na pronaći žrtve, vratiti ih njihovim porodicama i prikupiti dokaze za krivično gonjenje počinilaca. Podržavajući rezoluciju, ne samo da kao zemlja prepoznajemo bol i patnju onih koji su iskusili masovna zvjerstva, već smo odlučni u našoj odgovornosti da spriječimo dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje. To bi bio jasan znak naše podrške Bosni i Hercegovini u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu.Rezolucija, koja treba da podstakne sve zemlje članice UN-a da usvoje nastavne planove i programe koji uključuju pouke iz genocida u Srebrenici, omogućila bi edukaciju budućih generacija o posljedicama i prevenciji genocida. Ovo bi bio korak ka izgradnji jačih i kohezivnijih društava za sve.

U vrijeme kada Ujedinjeno Kraljevstvo raspravlja o Prijedlogu zakona o utvrđivanju genocida i stavlja privremenu odluku o genocidu u ruke viših sudova ovdje, bilo bi pogrešno ignorirati presudu međunarodnog suda koji je ne samo utvrdio nego i pravno utvrdio činjenicu genocida. u Srebrenici i procesuirao počinioce.

Trenutno je Ujedinjeno Kraljevstvo jedina zemlja izvan Bosne koja službeno obilježava Dan sjećanja na Srebrenicu i kao predstavnici bosanske dijaspore u Ujedinjenom Kraljevstvu pozivamo Vladu da bude kosponzor ove rezolucije, piše u pismu BU UK Network.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif