Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


UČENICI SREDNJE ŠKOLE "BEĆO BAŠIĆ" PLAV NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU OSVOJILI PRVO MJESTO I NAGRADNO PUTOVANJE U NEW YORK
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. April 2024. 19:04:22
Učenici JU SMŠ "Bećo Bašić" Plav Alba Šabotić, Esmira Radončić, Anesa Kolašinac, Sara Kukaj, Mina Bašić i Melisa Feratović u pratnji direktorice Snežane Bojović i profesora Elvire Bašić, Zehre Redžepagić i Anela Balića, u zadnjoj trećini aprila 2024., borave u New Yorku na nagradnom putovanju za osvojeno prvo mjesto koje su osvojili na nedavnom međunarodnom natječaju.

Veliki uspjeh pomenutih učenika JU SMŠ "Bećo Bašić" Plav, zabilježen je pobjedom na međunarodnom takmičenju “IMAGINE 2023”, od 14 do 19 godina, na kojem je učestvovalo više od šesdest srednjih škola-, sve u okviru Centralne europske inicijative, agende Ujedinjenih nacija do 2030.god., sa ciljem ekonomske i socijalne održivosti. Dok cilj takmičenja je podizanje svijesti učenika srednjih škola CEI i AII zemalja.

Učenici JU SMŠ "Bećo Bašić" Plav na natječaju su stavili akcenat na podizanje svijesti o štetnosti maloljetničkih brakova, što je jedan od problema u Crnoj Gori, ali i drugim balkanskim državama. Fokus je bio također na ekonomsku nesamostalnost djevojčica nakon stupanja u rani brak. Sa ovim problemom se suočavaju škole ali i lokalne zajednice koji se godinama bore.


Pobjednička škola mogla iskoristiti svoju nagradu za implementaciju svoje ideje, odvesti svoje učenike u sjedište UN-a u New Yorku ili u institucionalne svrhe vezane za SDG, time je JU SMŠ "Bećo Bašić" Plav upravo iskoristili ovu mogućnost da jedan dio učenika dovedu u New York, posjete Ujedinjene nacije i druge znamenitosti ove svjetske metropole.

S obzirom da u New Yorku živi veliki broj Bošnjaka i Albanaca porijeklom iz Plava i Gusinja, ali i u znaku velike pobjede na međunarodnom takmičenju kao i podrške učenicima i profesorima, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) i Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku priredili su doček i večeru u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill. Domaćini pokazali sve sadržaja centra.

Program je moderirao dr. Mersim Ziljkić koji je im je zaželio dobrodošlicu i da se ugodno osjećanju u našem i njihovom centru. U ime domaćina predsjednik IZ h. Ago Koljenović koji ih je pored dobrodošlice upoznao sa objektima koji su u vlasništvu IZ Plav-Gusinje, ističući da je ova institucija uvijek bila na raspolaganju plavsko-gusinjskom kraju i gdje god je bilo potrebno, u tome kontekstu ostaju na raspolaganju.


Direktorica Bojović se zahvalila u svoje ime, učenika i profesora na prijemu i dočeku. Dok je Elvira Bašić, profesorica u pomenutoj srednjoj školi u Plavu, pojasnila tok rada i pisanja na temu međunarodnog natječaja, problemima sa kojima se susreće ova obrazovna institucija kao i sama zajednica, što je bio razlog da se upravo sa ovom senzitivnom temu uhvate u koštac i predstave na međunarodnom takmičenju. I pobjedili su!

Ovaj kraj ispod Prokletija uvijek je bio rasadnik intelektualnog kadra, tako da nas raduju osvajanja nagrada novih plavsko-gusinjskih generacija. A ova škola već se okitila sa nizom nagrada na državnom nivou, tako da je učenica ove škole osvojila treće mjesto na Državnom takmičenju iz hemije.

U nastavku večeri dr. Ziljkić je goste iz Plava i Gusinja upoznao o radu Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije te mogućnosti suradnje sa obrazovnim institucijama.

Također u cilju prepoznavanja višedecenijskog rada obrazovne institucije JU SMŠ "Bećo Bašić" Plav, predsjednik BANA dr. Ziljkić je uručio plaketu ovoj ustanovi koju je primila direktorica, na šta je iskazala zahvalnost.


Predsjednik dr. Ziljkić i potporedsjednik Fadil Feratović u ime Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije učenicima, direktorici i profesorima uručili su nagrade, na šta su se u ime sviju sdračno zahvalili Anel Balić, prof. u školi i učenica Anesa Kolašinac.

Također, BANA je uručila plakete i zahvanice predsjedniku IZ h. Agu Koljenoviću, direktoru BIKC h. Smajlu Srdanoviću, Dinu Redžiću, Poul restoranu i dr.

U nastavku večeri, uz specijalitete sa naše sofre i kahvu, vodio se prijatan razgovor.
Anel Balić, prof.

Anesa Kolašinac, učenica

VRHOstali prilozi:
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif