Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ŽIVA VODA-VEČE POEZIJE I DIJALOGA U SVIJETLU DANA KULTURE BOŠNJAKA
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 13. May 2024. 20:05:34
Povodom Dana kulture Bošnjaka u Crnoj Gori, sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na poetsku tribinu “ŽIVA VODA“. Ova promocija dijaloga o stvaralaštvu u kontekstu novog doba okupit će istaknute autore i autorke koji će svojom poezijom dodirnuti dubine kulturnog identiteta i savremene teme. Tribina će se održati u Paviljonu udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u srijedu, 15. maja 2024. godine, s početkom u 19 časova. Tribinu podržavaju Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, potvrđujući time svoju posvećenost očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa.

Rebeka Čilović: Njena poezija istražuje granice ličnog i kolektivnog identiteta kroz prizmu savremene žene. Koristeći intenzivne simbole i metafore, Čilovićka plete stihove koji su istovremeno i intimni i univerzalni, pružajući novo svjetlo na današnje društvene dileme.

Tanja Bakić: Bakićeva poezija odlikuje se eksperimentalnim pristupom jeziku i formi. Njene pjesme su često introspektivne, propitujući ulogu umjetnosti u društvenim promjenama i ličnom razvoju, a stil joj je snažno utemeljen u modernističkoj tradiciji.

Edin Smailović: Smailovićev poetični izraz je duboko ukorijenjen u tradiciju i mitologiju, ali sa snažnim osvrtom na savremenost. Njegove pjesme su vizionarske, premošćujući prošlost i sadašnjost i često istražuju teme kao što su identitet, migracija i transkulturalnost.

Selma Rastoder-Skenderović: Kao moderator programa, Selma donosi bogato iskustvo u literarnoj kritici i akademskom pristupu književnosti. Njena stručnost omogućit će dublje razumijevanje tematskih i stilskih aspekata poezije koji će se istraživati tokom tribine.

Očekuje vas veče bogato poezijom, refleksijom i inspirativnim razgovorom. Ovaj događaj je izvanredna prilika za sve ljubitelje poezije da se susretnu, razmijene ideje i zajedno proslave bogatstvo bošnjačke kulture u Crnoj Gori. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da postanete dio dijaloga koji oblikuje kulturu u novom dobu.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif