Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ROŽAJE: IKRE I EIŽ REALIZIRAJU PROJEKAT RAZVIJANJE SVIJESTI KOD MLADIH...
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. May 2024. 17:05:43
Početak realizacije projekta „Razvijanje svijesti kod mladih o spoznaji prevencije nasilja i posljedicama istog, s akcentom na nasilje prema ženama” zvanično je započeo sa mjesecom februarom 2024. godine.

Trajanje projekta je predviđeno do kraja mjeseca oktobra tekuće godine sa djelovanjem u opštini Rožaje, u obrazovnim institucijama.

Realizovanje projekta u Osnovnoj školi „25 maj“ Rožaje, te srednjim školama JU Gimnazija „30. septembar“ i Srednjoj stručnoj školi se ogleda u formi održavanja predavanja edukativnog karaktera. Cilj projekta jeste mladima koji su u životom dobu potrage za sobom i kao takvi skloni raznim iskušenjima predočiti o posljedicama devijantnog ponašanja i usmjeriti na suzbijanje i prevenciju istog. Planirano je i održavanje tribina i okruglog stola na koje će biti pozvani mladi, roditelji, nastavni kadar i zainteresovana javnost.

Kao krajnji rezultati Projekta su osnivanje Mreže vršnjačke podrške, koja okuplja mlade, stručna lica i NVO sektor u zajedničku borbu za prevenciju i suzbijanje nasilja i pokretanje inicijative prema Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija da se u školski program uvede i implementira program Edukacije o nasilju, prevenciji i posljedicama istog, s akcentom na rodno-zasnovano nasilje.

Projekat realizuje nevladino udruženje „IKRE“ Rožaje a isti je podržan od hrvatske neprofitne organizacije „Ekumenska inicijativa žena“ (EIŽ) koja kroz svoj program dodjele financijskih potpora podržava projekte i razvoj bazičnih organizacija kojima upravljaju žene te teologinje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu i u Srbiji. EIŽ je posvećena osnaživanju uloge žene u jačanju civilnog i međureligijskog dijaloga te potencijala vjere kao pozitivnog faktora socijalne promjene kroz izgradnju mira i pomirenja. S obzirom na svoj regionalni profil, EIŽ osigurava aktivisticama iz svoje mreže mogućnost susreta te razmjenu iskustava s ciljem veće vidljivosti njihova rada i veće mogućnosti za pristup resursima.
Stvarajmo društvo u kojem je svako bezbjedan!

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
21. June 2024 16:12
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif