Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Gradonačelnik Budimpešte pisao gradonačelnici Sarajeva
GRADONAČELNIK BUDIMPEŠTE KARÁCSONY PODRŽAO REZOLUCIJU GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I 11. JULI - MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. June 2024. 15:06:35
Gradonačelnica Grada Sarajeva dr. Benjamina Karić dobila je pismo od gradonačelnika Budimpešte Gergely Karácsony, kojim je podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je 23. maja izglasana od strane Generalne skupštine UN. Pismo su pozdravile i Majke Srebrenice i porodice žrtava genocida. Mađarska je bila jedina članica EU koja je glasala protiv rezolucije. Gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony između ostaloga piše u pismu sarajevskoj gradonačelnici Karić:

- Pratili smo raspravu i izglasavanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Generalne skupštine UN-a, kojom je 11. juli proglašen "Međunarodnim danom refleksija i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine". Čvrsto vjerujemo da je usvajanje ovakve rezolucije od suštinskog značaja za očuvanje sjećanja na ovaj specifičan brutalni zločin protiv čovječanstva. Održavanje uspomene u životu je od suštinskog značaja za sprečavanje takvih radnji. Sprečavanje i borba protiv nasilja ostaje svakodnevni zadatak demokrata. Nažalost, masakar u Buči nas podsjeća na to koliko je to važno.
U to vas mogu uvjeriti i uvjeren sam da će komemoracije biti od koristi za partnerstvo Sarajeva i Budimpešte i zaštitu ljudskog dostojanstva u budućnosti. Grad Budimpešta će uvijek ostati partner u tome, – naglasio je u pismu gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony.

Gradonačelnica Sarajeva dr. Benjamina Karić na socijalnim mrežama je napisala:
- Nismo svi isti!
Iako je Mađarska bila jedina članica Evropske unije koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, iz glavnog grada ove zemlje stižu drugačija viđenja koja vraćaju vjeru u ljude.
Na moj kabinet poslan je dopis u čijem je potpisu uvaženi gradonačelnik Gergely Karácsony koji, je na moj poziv, poslao snažnu podršku Rezoluciji.
Istakao je i da Budimpešta i njen narod beskompromisno stoje na strani istine, pravde, mira i slobode!
Međunarodna saradnja koju Grad Sarajevo njeguje sa svim regionalnim, evropskim, pa i svjetskim metropolama, dokaz je da radimo dobar posao koji je vrlo vidljiv i opipljiv!
Hvala gradonačelniku Karácsonyu!
Hvala na hrabrosti i hvala na podršci!
Naši će se pobratimski gradovi i građani nastaviti boriti zajedno, - istakla je gradonačelnica Karić na socijalnim mrežama.

Ovo pismo gradonačelnika Budimpešte je ujedno šamar premijeru Mađarske Victoru Orbanu, koji je zbog narcisiodnosti i šovinizma, politiku svoje zemlje podredio velikosrpskoj genocidnoj politici, koji počinili genocid u Srebrenici i sada ga negiraju, iako su ga presudili najveći internacionalni sudovi i osudile sve zemlje svijeta.

VRHOstali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif