Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Foto: Agencije
Kada Hotić zahvalila se na nagradi
"MAJKAMA SREBRENICE" DODIJELJENA NAGRADA ZA ZASLUGE U BORBI ZA DEMOKRATIJU I LJUDSKA PRAVA
Procitaj komentar

Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 07. June 2024. 21:06:00
Udruženja koja okupljaju Majke Srebrenice dobitnici su godišnje Nagrade za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava koju ove godine dodjeljuju Regionalna akademija za razvoj demokratije iz Novog Sada, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Na svečanosti uručenja nagrade večeras u Sarajevu, dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo istakao je da ta nagrada predstavlja priznanje za neumornu posvećenost Majki Srebrenice borbi za pravdu, istinu i ljudska prava, te da je njihov doprinos njegovanju kulture sjećanja, suočavanju s prošlošću i pružanju podrške preživjelima i njihovim porodicama neprocjenjiv.

Zahvaljujući na nagradi, potpredsjednica Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa Kada Hotić rekla je da oni nikoga ne mrze ali da žele da svijet zna za zločine koji su počinjeni.

"Ja želim da imam prijatelje u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i van granica bivše Jugoslavije i hoću da smo ljudi", rekla je Hotić.

Izvršni direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije iz Novog Sada Balša Božović izrazio je uvjerenje da će borba Majki Srebrenice inspirisati nove generacije da nastave putem istine i pravde, a da će njihova priča pokrenuti točak moralne odgovornosti za počinjene zločine.

Na cereminiji je posebno istaknuta njihova ključna uloga u internacionalnom zalaganju za usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o sjećanju na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, čime su značajno doprinijele globalnom prepoznavanju i osudi tog najtežeg zločina.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif