Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Foto: NAP
Heroji Armije Republike Bosne i Hercegovine i odbrane glavnog grada Sarajeva zaslužuju ovakvo spomen obilježje
GRANDIOZNA 'KRILA SLOBODE' NA BRDU ŽUČ: NAJVEĆI SPOMENIK HRABROSTI I OTPORA U SARAJEVU
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 08. June 2024. 16:06:27
Završetak izgradnje spomenika "Krila slobode“ na Golom brdu na brdu Žuč ozvaničit će se simbolično na Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo danas u 17 sati.

Manifestaciju će direktno prenositi Hayat televizija. Reporteri Patrije javljaju da je već veliki broj gostiju i građana stigao na Žuč. Inače, za posjetioce je osiguran prevoz do Golog Brda i nazad, te bogat kulturno-zabavni program, uz koncert patriotskih pjesama.

Radi se o do sada najvećem spomeniku u Sarajevu, koji simbolizuje hrabrost, otpor i herojstvo junaka koji su odbranili ovaj grad od agresije.

Grandiozni spomenik u vidu stilizovane ptice dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Raspon "Krila slobode" je 25 metara, a visina 16 metara. Spomenik će biti osvijetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu.

Ukupna dosadašnja ulaganja Općine Novi Grad Sarajevo na lokalitetu Golog Brda, gdje su izgrađena "Krila slobode", iznosila su 1.330.000 KM, od čega je za kupovinu oko 80.000 metara kvadratnih zemljišta izdvojeno 548.000 KM, dok je izgradnja spomenika "Krila slobode" koštala 665.000 KM, a 120.000 KM je utrošeno na projekat rovova i tranšeja.

Foto: Spomenik na platou brda Žuč


Projekat su finansijski podržali Ministarstvo za boračka pitanja KS sredstvima u iznosu od 375.000 KM i JU Fond memorijala KS u iznosu od 122.000 KM. Također, Općina Novo Sarajevo finansijski je podržala izradu idejnog rješenja ovog spomenika.

Idejno rješenje spomenika izabrano je putem konkursa koji je proveden u saradnji tri općine - Novi Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Fonda memorijala 2015. godine, a od ponuđenih rješenja izabrano je rješenje "Krila slobode" autora Hamdije i Emira Salihovića.

Osim spomenika "Krila slobode", planirano je vanjsko uređenje prostora oko spomenika za koje je potpisan sporazum između Općine i Kantona Sarajevo, a u budućnosti će se graditi i muzej.

Pored toga, Općina Novi Grad Sarajevo radi projekat proširenja ceste od "Doma oslobodilaca" do Golog Brda kako bi se osigurao lakši pristup ovom historijski važnom lokalitetu.

Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na herojske bitke, Općina je na Žuči 2018. godine izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks.

"Pozivamo porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne inavalide, demobilisane borce, njihove porodice, civilne žrtve proteklog rata i sve druge građane, patriote da u subotu dođu na Golo Brdo da zajedno obilježimo Dan odbrane i pobjede na Žuči, da se sjetimo svih onih koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo", saopštili su iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Foto: Spomenik na platou brda Žuč

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif