Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


RADOVI ALMIRA DERVIŠEVIĆA - TRAGOM BOŽIJIH LIJEPIH IMENA DO USPJEHA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. June 2024. 19:06:22
U okviru projekta 'Uči o Allahu’ konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirao je radionicu u Islamskom kulturnom obrazovnom centru Sultan Mehmed Fatih II u Goraždu a u saradnji sa Mrezom mladih Muftijstva Gorazdanskog. Centralna tema su Božija lijepa imena (osobine), kojima Svevišnji opisuje sebe.


-Vjerujem da posvećenost toj temi može biti od značaja i za pojedinca i za društvo općenito. Istraživanja ukazuju da postoji još mnogo prostora za rad na toj za vjernike bitnoj temi ali i temi bitnoj za svakoga ko želi saznati više o Allahu (Bogu) jer upravo kroz Allahova (Božija) lijepa imena Gospodar opisuje sebe što nama kao ljudima može pomoći za bolje razumijevanje, shvatanje i življenje vjere, - istaknuo Dervišević.

Radionica u Goraždu realizirana je u svjetlu optimizma, ljubavi i zajedništva a učesnike je inspirisala da više razmišljaju o odnosu prema temi Allahova lijepa imena.

-Okupljeni oko Božjih lijepih imena i posvećeni Božjim lijepim imenima možemo oplemeniti i ojačati naše biće te kao takvi utjecati na našu sadašnjost i na našu budućnost, - naglasio je.


Dervišević je najavio za jesen u Goraždu i postavku svoje izložbe "Uči o Allahu", koja govori o važnosti povratka društva i pojedinca univerzalnim vrijednostima. Cilj je da, u svjetlu prvog ajeta (čitaj, uči uime Gospodara) iz Kur'ana, inspiriše sve nas da čitamo, učimo i da naučeno primjenjujemo.

Radi se o izložbi koju je Almir Dervišević realizirao 2022. godine u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu. Tema je 99 Allahovih lijepih imena odnosno osobine/atributi kojima Stvoritelj opisuje Sebe u Kur'anu, a izložba sadrži levhe (umjetnički izražaj u islamskoj umjetnosti) uz koje su propratni ajeti iz Kur'ana. Izložbom autor spaja estetski element sa edukativnim, uvjeren da će nas obogatiti i oplemeniti upravo sadržaj.

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif