Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputili pismo glavnom tužiocu Sergeu Bramertzu
OBAVIJESTITE SVJETSKU ZAJEDNICU, UN, EU I PIC, DA SRPSKI ZLOČINCI I NEGATORI GENOCIDA PROGONE ONE KOJI SE BORE I GOVORE ISTINU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. June 2024. 13:06:51
Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo Rezidualnom mehanizamu za krivične sudove, Ured glavnog tužioca Nj.E. Serge Bramertza, obavještavajući ih o zastrašivanju i progonu Bošnjaka, da političke “strukture iz entiteta Rs na čelu s policijom entiteta Rs i Tužilaštvom Rs vrše progon žrtava, svjedoka, povratnika i boraca za istinu i pravdu”.

Veoma smo pažljivo pročitali Vaš posljednji izvještaj Vijeću sigurnosti UN o stanju krivičnog progona u državama bivše Jugoslavije i nosiocima negiranja naslijeđa MKSJ/MRMKS kao i glorifikacije zločina i zločinaca.

Ladice tužioca u Bosne i Hercegovine su prepune naših prijava za negiranje koji ništa ne preduzimaju a ratni zločinci, kako ste naveli u izvještaju, nalaze se zaštićeni u Srbiji i Hrvatskoj.
Dok ratni zločinci uživaju zaštitu i podršku zvaničnih politika, napadi na žrtve, posebno povratnike i one koji brane istinu i pravdu su dosegli svoj vrhunac.

Molimo vas da odmah i neizostavno obavijestite UN, EU i PIC da se u Bosni i Hercegovini od strane struktura iz entiteta Rs na čelu s policijom entiteta Rs i Tužilaštvom Rs vrši progon žrtava, svjedoka, povratnika i boraca za istinu i pravdu.

Prema raspoloživim informacijama; u toku je sudski postupak protiv Munire Subašić, majke koja je istinski borac za istinu i čiju borbu je prepoznao cijeli svijet, pokrenuta je krivična prijava protiv Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica, podnešena krivična prijava protiv Ramiza Salkića, poslanika u Narodnoj skupštini Rs (bivši logoraš). Sve prijave se odnose na “izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti (član 139 kz/rs), prijave su podnijete protiv gotovo svakog povratnika u bosansko-hercegovački entitet Rs, ali i protiv svakog građanina Bosne i Hercegovine, koji su javno pozivali na procesuiranje ratnih zločina kao i procesuiranje negatora genocida i drugih ratnih zločina.

Dok zločinci u Srbiji i Rs uživaju sve privilegije i prava, policija Rs, policija koja je pravni nasljednik policije koja je presudama MKSJ i MSP označena kao zločinačka, nastavlja progon.
Zamislite situaciju da se nakon II svjetskog rata privodio Simon Vizental od strane policije u Njemačkoj, kao što se danas privodi Emir Suljagić, direktor MC Srebrenica ili Ramiz Salkić, logoraš, i niz drugih poznatih boraca za ljudska prava u BiH i to iz razloga “rasne i vjerske netrpeljivosti”.
Cilj je ušutkati svaki poziv za istinom i pravdom!

Molimo vas da poduzmete što je u vašoj moći da se obavijesti svjetska zajednica i da se zaustavi najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet da zločinci i negatori progone one koji se bore i govore istinu. Primjer Bosne i Hercegovine može biti svjetska prekretnica da se zločincima ne dozvoli progon onih koji se bore i rade u interesu pravde.

Hvala na podršci i razumjevanju, piše Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif