Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


ČETNIČKO ORGIJANJE MARKA KOVAČEVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 20. June 2024. 19:06:58
Četničko orgijanje Marka Kovačevića, takozvanog predsjednika Nikšića, kao nekadašnjeg portparola Nove srpske demokratije i njenog četničkog predsjednika Andrije Mandića, najbolje nam pokazuje sliku srpskog sveta u Crnoj Gori.

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom izjave predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića, u kojoj je rekao da će “s onima koji neće kao braća, postupati kao prema Turcima.“

- “Tužilaštvo je dalo nalog Upravi policije da od Kovačevića prikupi obavještenja, a po potrebi će se preduzeti i druge mjere i radnje, “ navedeno je u saopštenju. Sporni dio izjave potiče iz Kovačevićevog govora od 13. juna na Grahovcu, kada se obratio bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima:

- “Bićemo strpljivi, čekaćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku sa pitanjem jesmo li braća. A ako neko neće da budemo braća, ako nek o hoće više da liči na Turke, onda ćemo u budućnosti prema njima postupati kao i prema Turcima.“

Kovačević je govorio na obilježavanju 166. godišnjice bitke na Grahovcu, koje je organizovala Srpska pravoslavna crkva, a prisustvovao mu je i ruski ambasador u Crnoj Gori, Vladislav Maslenikov.

Govor mržnje Marka Kovačevića i njegova netrpeljivost i nepoštovanje prema drugim narodima odavno su poznati i u javnosti evidentni. Kao vrli sin “srpskog sveta“, Kovačević zaboravlja da su pod takvom ratno-huškačkom retorikom mržnje i progona počinjeni neki od najvećih zločina u novijoj historiji. Ova retorika je rezultirala masakrima, ubistvima, pljačkama, silovanjima, progonima i genocidom u Srebrenici. Marko Kovačević, svojom zapaljivom i opasnom retorikom, ne pokazuje samo nepoštovanje prema drugim narodima, već i negira bolnu i tragičnu prošlost koju su prošli mnogi narodi na Balkanu a posebno Bošnjaci. Njegove izjave, koje podstiču etničku netrpeljivost i mržnju, su posebno opasne u regionu koji još uvijek osjeća posljedice ratova iz devedesetih godina. Ponašanje i izjave političara poput Kovačevića ne samo da potkopavaju napore ka pomirenju i mirnom suživotu, već i izazivaju duboku zabrinutost među svim građanima koji teže miru, stabilnosti i međusobnom poštovanju. Podsjećanje na zločine počinjene u ime etnički „čistih nacija“ služi kao upozorenje na opasnosti koje donosi ovakva retorika, takođe naglašava važnost borbe protiv svakog oblika govora mržnje i diskriminacije.

Crna Gora postaje opasno tlo na kojem se nalaze posljednje retrogradne snage srpskog Vučićevog sveta i Rusije, država koje su poznate po propagiranju šovinizma i nacizma. Te države su simbol u savremenoj Evropi za ono što je zločinačko i genocidno prema drugima.

U Crnoj Gori, nažalost, sve više se primjećuje jačanje političkih i ideoloških uticaja koji teže podjeli društva na osnovu etničke i vjerske pripadnosti. Vučićev srpski svet, kao i ruski ekspanzionistički interesi, koriste propagandu i dezinformacije kako bi podstakli mržnju, nacionalizam i ekstremizam. Takva ideologija prijeti da unazadi sve napore ka demokratizaciji i mirnom suživotu koji su godinama građeni.

Prisutnost ovih retrogradnih snaga u Crnoj Gori simbol je opasnosti za sve građane koji teže modernim, evropskim vrijednostima tolerancije, multikulturalizma i poštovanja ljudskih prava. Podsticanje šovinizma i nacizma od strane država poput Srbije pod Vučićem i Rusije dovodi do stvaranja klime straha i nesigurnosti, đe se svaki oblik različitosti doživljava kao prijetnja.

Istorija nas uči da su ideologije koje veličaju etničku i rasnu superiornost dovele do nekih od najstrašnijih zločina u ljudskoj historiji, uključujući genocid, masakre i sistematske progone. U savremenoj Evropi, takve ideje trebale bi biti odbačene i osuđene, a ne promovisane i podržavane. Crna Gora mora stoga ostati budna i odlučna u očuvanju svojih demokratskih tekovina i suprotstavljanju svakom obliku ekstremizma i mržnje koji prijeti njenom stabilnom i prosperitetnom razvoju.

VRHOstali prilozi:
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
» ISLAMOFOBIJA, NACISTI I GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Esad Širbegović | 28. June 2024 22:05
Ostali prilozi istog autora:
» KRICI TIŠINE
11. July 2024 14:47
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
21. June 2024 16:48
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif