Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui
Senad Gilaj kao predavač hemije u Medresi "Mehmed Fatih" Tuzi
INTERVIEW: Senad Gilaj, urednik programa za manjebrojne narode na TVCG
SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 21. June 2024. 16:06:11
Susreti sa poslenicima medija i kulture su uvijek dragi, posebno kada su ti susreti ispunjeni onim što veže stvaraoce – riječju. Riječ, ta čarobna tkanina koja, poput starog čilima, traje i krasi svojom ljepotom, uvijek iznova oduševljava i inspiriše. Jedan od takvih nezaboravnih i nadahnutih susreta bio je sa Senadom Gilajom urednikom programa za manjebrojne narode na TVCG.
„Svaka riječ nosi u sebi moć da promijeni svijet, a svaka rečenica može biti most između različitih kultura“

Njegova predanost radu sa manjebrojnim zajednicama i želja da se njihov glas čuje čini ga istinskim ambasadorom kulturne različitosti. Takvi susreti ne samo da obogaćuju našu perspektivu, već nas i podsjećaju na važnost očuvanja jezika, tradicije i kulture svakog naroda.

Senad Giljaj je rođen 21. septembra 1971. godine u Podgorici, od oca Bajrama i majke Fatime. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Tuzima, đe je proveo najveći dio života. Osnovno i srednje obrazovanje završio je veoma uspješno i kao nagradu stekao pravo na posjetu tadašnjem pobratimu grada Titograda, gradu Jerevanu. Poslije završene srednje škole pokušao je upisati Vojnu Akademiju, što je bila i njegova želja, ali politička situacija krajem 80-ih i početkom 90-ih godina nije bila povoljna za to zanimanje jer je bio „politički nepodoban“. Stoga je upisao Fakultet prirodnih nauka, smjer hemija, na Univerzitetu u Prištini. Odlučio se za Hemiju jer je i srednju školu koju je završio u Tuzima završio kao hemijski tehničar, bio je siguran da će u tom smjeru nešto postići. Međutim, kriza u SFRJ, potom u SRJ, i prinudna uprava koja je uspostavljena na Univerzitetu u Prištini primorali su ga kao i većinu studenata te generacije, da napusti studije i vrati se u Tuzi đe je pauzirao jednu godinu.


Senad Gilaj na radnom zadatku u studiju Radija Crne Gore

Otvaranjem mogućnosti za nastavak studija na Univerzitetu u Tirani, iskoristio je priliku i 1993. godine nastavio studije hemije koje je završio u roku. Nakon završenih studija ponovo se vratio u svoje rodno mjesto. Iako su mu mnogi kolege nudili da emigrira u SAD, odlučio je dati svoj doprinos rodnom mjestu, đe je tih godina nedostajalo obrazovanih kadrova, naročito diplomiranih hemičara. Prvo radno iskustvo stekao je u srednjoj školi ”Braća Selić” u Kolašinu, đe je predavao predmet hemija.
Nakon toga nastavlja raditi kao novinar na RTCG, u Redakciji na albanskom jeziku. Kada je otvorena Medresa ”Mehmet Fatih”, prihvatio je ponudu kao blagoslov i smatrao da mora dati svoj doprinos, pa se prijavio kao predavač hemije. U kolektivu su ga srdačno prihvatili jer, osim na albanskom jeziku, predaje i medresantima koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, tako da predaje bez problema na oba jezika. Senad kaže da mu je angažman kao profesor u Medresi ”Mehmet Fatih” donio mnogo berićeta. Osim korektnih odnosa s učenicima, bio je veoma prihvaćen od kolega, te je stekao blagodati ibadeta i vjerskog života, od kojeg se bio udaljio tih godina. Njegova predavanja i izuzetan prosvjetni dar predavača imaju priliku da slušaju učenici-medresanti Medrese “Mehmed Fatih” u Tuzima. Pored toga, Senad je poznat po svojoj predanosti i entuzijazmu u prenošenju znanja, što ga čini omiljenim među učenicima i kolegama. Njegova sposobnost da poveže teoriju i praksu, kao i da motiviše učenike, dodatno doprinosi njegovom ugledu u obrazovnoj zajednici. Kao profesor Medrese, za trud u radu s učenicima, Mešihat Islamske Zajednice ga je nagradio Umrom, što je za njega predstavljalo jedan od najljepših poklona. Kasnije je od ”Horizonta” dobio priliku da obavi Hadž, što je za njega bila još jedna velika blagodat i poklon. On smatra da mu je sve to omogućeno zato što radi u Medresi.
Ipak, životne i društvene okolnosti su ga odvele u medije i novinarstvo, đe je ostvario značajnu karijeru. U razgovoru s Giljajom, osjetila se duboka povezanost i razumijevanje koje nadilazi svakodnevne profesionalne obaveze, pretvarajući ih u nešto mnogo veće – u misiju čuvanja kulturne baštine i promocije međusobnog poštovanja i razumijevanja. „Kultura je ogledalo duše jednog naroda“, istakao je Giljaj, naglašavajući važnost medija u očuvanju i promovisanju kulturnog identiteta. Njegove riječi podsjećaju nas na to koliko je važno da cijenimo i njegujemo kulturnu baštinu, manjebrojnih naroda kao i da učimo iz bogatstva različitosti koje nas okružuju. Tokom razgovora, Senad Giljaj se izdvajao svojom tihim, smirenim i srdačnim stavu. Njegov blagi osmijeh i prirodna skromnost činili su ga izuzetno prijatnim sagovornikom. Svojom nenametljivom ali duboko promišljenom komunikacijom ostavlja utisak čovjeka koji iskreno sluša i prati naš razgovor. Upravo ta kombinacija skromnosti i topline izdvajala ga je od mnogih drugih.


U ulozi profesora: Senad Gilaj


Svijet medija i svijet prosvjete su dva različita univerzuma, a ipak ih povezuje jedna zajednička misija–prenošenje obrazovanja i kulture generacijama. To je plemenita misija koja zahtijeva ogromno strpljenje, predan rad i trud, kao i suočavanje sa brojnim izazovima. Kroz svoj predani rad i posvećenost, stekao je duboko poštovanje svojih kolega, koji ga izuzetno cijene. Njegova sposobnost da poveže ta dva različita svijeta – medije i prosvjetu – čini ga jedinstvenim i neprocjenjivim mostom između znanja i informisanja, kulture i obrazovanja. Senad je zaposlen na RTCG, đe dugi niz godina radi kao novinar i prevodilac sa i na albanskom jeziku, a kasnije kao urednik u Redakciji na albanskom jeziku u Radiju Crne Gore. Nekoliko godina obavljao je posao urednika za manjine na Televiziji Crne Gore, dok je trenutno urednik u RTCG, u Programu za manjine. Živi i radi u Tuzima. Oženjen je sa suprugom Teutom, profesoricom albanskog jezika i književnosti. Imaju troje djece: Rudinu, Ledinu i Albinu. Senad Giljaj se kroz informativne i kulturne programe na albanskom jeziku nesebično bori da sačuva duh, tradiciju, kulturu i običaje Albanaca u Crnoj Gori. Iako taj zadatak često nosi brojne izazove i nije nimalo lak, ovaj časni novinar ne odustaje od svoje misije. Godine prolaze, život ide dalje, ali ostaju djela i činjenice koje svjedoče o njegovom predanom radu. Pored toga, Giljaj je veoma aktivan na okruglim stolovima, simpozijumima i seminarima posvećenim informisanju i učešću manjebrojnih naroda. Njegova društvena uloga je veoma značajna i prepoznata, jer on kontinuirano doprinosi unapređenju društvene kohezije i međusobnog razumijevanja. Senadova posvećenost radu i njegov entuzijazam u očuvanju kulturnog nasleđa čine ga istaknutim članom zajednice. Njegova prisutnost na ovim događajima nije samo formalna, već on aktivno učestvuje, iznosi svoje ideje i inicijative, čime dodatno podiže svijest o značaju manjinskih kultura u savremenom društvu.

Na moje pitanje kako je biti između poziva prosvjetara i poziva novinara, Senad Giljaj odgovara: “Oba poziva nose sa sobom posebne izazove i odgovornosti, ali i neizmjerne radosti. Kao profesor, imam privilegiju direktno uticati na živote mladih ljudi, prenositi im znanje i inspirisati ih da teže ka višim ciljevima. Sa druge strane, kao novinar, imam priliku oblikovati javno mnijenje, informisati širu javnost i boriti se za očuvanje kulture i tradicije albanskog naroda u Crnoj Gori. Biti na ovom jedinstvenom raskršću omogućava mi da kombinujem najbolje iz oba svijeta, koristeći svoje vještine komunikacije i pedagogije kako bih dao svoj doprinos društvu. Uprkos izazovima, ova uloga mi pruža duboko ispunjen osjećaj da radim nešto zaista značajno.”


Donacija Udruženja Malesija redakciji na albanskom jeziku na Televiziji Crne Gore

Senad Giljaj pored toga što je istaknuti medijski radnik i kulturni promoter, koji je značajno doprinio promociji multikulturalizma i interkulturalizma. Kao urednik programa za manjebrojne narode na radiju ali i TVCG, Giljaj je kroz raznovrsne emisije i programe i književne promocije postavio standarde za podršku Albancima. Njegov rad obuhvata učešće u brojnim kulturnim promocijama, panel diskusijama i tematskim programima. Takođe je učestvovao u okruglim stolovima o kulturi, đe je često govorio o važnosti očuvanja kulturnog identiteta i međusobnog razumijevanja različitih zajednica. Giljaj je poznat po tome što je uvijek davao svoj doprinos temama vezanim za ljudska prava u praksi, naglašavajući značaj inkluzije i jednakosti. Njegova posvećenost ovim temama ne samo da je unaprijedila medijsku reprezentaciju manjebrojnih naroda u Crnoj Gori, već je i podstakla širi dijalog o kulturnim i društvenim pitanjima, čime je postao važan glas u promociji kulturnog bogatstva i međusobnog poštovanja.

Vrijeme provedeno u razgovoru sa ovim dragim prijateljem prošlo je nevjerojatno brzo. Njegova smirenost, mudrost i posvećenost ostavili su dubok utisak na mene. Nastavićemo našu kulturološku misiju u nekom od narednih susreta, jer razgovori sa Senadom uvijek donose nove uvide i inspiraciju. Ovaj moj zapis o njemu je samo skroman vid podrške za njegov nesebičan doprinos medijima i prosvjeti. Senad Giljaj je osoba koja svojom predanošću i ljubavlju prema radu spaja različite svjetove, stvarajući mostove razumijevanja i poštovanja među ljudima. Njegova uloga u očuvanju kulturnog identiteta Albanaca u Crnoj Gori, kao i njegovo zalaganje za obrazovanje mladih, neprocjenjivi su. U njemu vidim prijatelja koji neumorno radi za dobrobit svoje zajednice. Njegova priča je podstrek za mlade ona je pokazatelj da se trud i predanost uvijek isplate, kao i da prava vrijednost leži u dijeljenju znanja i kulture sa drugima a on to itekako nesebično umije. Zapisah misao: ,,Njegova filozofija je jednostavna, ali moćna: da bismo gradili bolji svijet, moramo početi od sebe i svojih zajednica, njegujući i prenoseći ono što je najdragocjenije, jer samo kroz ljubav, razumijevanje i posvećenost možemo ostvariti trajne promjene koje će obogatiti ne samo našu sadašnjost, već i budućnost generacija koje dolaze.”

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» KRICI TIŠINE
11. July 2024 14:47
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif