Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ŽEPČE: PROUČENA HAFISKA DOVA HAFIZU ELDINU ČOLIĆU
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 22. June 2024. 20:06:01
ŽEPČE, 22. JUNI 2024. (MINA) - U Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču danas je proučena hafiska dova hafizu Eldinu Čoliću, što je ujedno prva hafiska dova u ovoj džamiji nakon Drugog svjetskog rata.


Svečanosti su, pored porodice, rodbine i džematlija, prusustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, direktor Behram-begove medrese u Tuzli dr. Ahmed Hatunić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer-ef. Gračić i drugi gosti.

Prenoseći čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića novom hafizu, muftija Dizdarević je poručio da „možemo biti ponosni na ono čime nas je počastio hafiz, njegov muhafiz, porodica Čolić“.


„Islamska zajednica stoljećima bdije nad Kur'ani-kerimom. Naši muallimi su ponos Islamske zajednice, skoro stotinu hiljada prolazi kroz naše mektebe, uči pred našim muallimima. Imamo Vjeronauku u osnovnim i srednjim školama, gdje naši odlični profesori poučavaju našu djecu dini-islamu. Imamo naše medrese, koje su vrhunske škole, gdje također obrazujemo kadar za društvo. Islamska zajednica podučava Kur'an i na najvišoj razini, na našim fakultetima, tako da danas imamo profesore Kiraeta. To je doseg Islamske zajednice, da možemo poučavati dini-isalmu, Kur'ani-kerimu, od najosnovnijih znanja do onih najvažnijih“ kazao je muftija Dizdarević.

On je naglasio da je Allah Uzvišeni ljudima u Kur'anu dao „lijek za tugu i uputu“.


„Kur'an je posljednja Allahova uputa, posljednja zbog činjenice da je čovječanstvo sazrelo dotle da može pamtiti Kur'an, da ga može čuvati. Allah objavljuje Kur'an, i Allah čuva Kur'an, a cilj Kur'ana je da čuva nas“, naglasio je muftija.

Dodao je da su, stoga, hafizi važni jer su „svjetionici Allahove riječi“.

Muftija Dizdarević je ovom prilikom uručio hafizu i Uvjerenje o položenom hifzu.

Glavni imam Gračić ukazao je na značaj ove hafiske dove, kako za Žepče, tako i za cijelu Islamsku zajednicu, uz poruku da su sretni „što iz Žepča danas šalju lijepu sliku“.


„Šta je to hafiska dova? Do je dova kojom se zahvaljujemo Allahu na tome da je jedan od nas postao plemić umeta. Velika je to čast i odgovornost. Sretni smo što je jedan od hafiza iz Žepča“, kazao je on.

Mladi hafiz iskazao je radost zbog današnjeg dana.

„Kur'an mi je bio na prvom mjestu, trebalo mi je oko pet i po godina da naučim. Iako sam išao u školu dok sam učio hifz, potrudio sam se da uskladim sve obaveze“, kazao je on.

Otac hafiza, Edhem Čolić, izjavio je da se „osjećaj ne može opisati, srce je puno“.


„I kćerka je hafiza. Usmjeravali smo ih od mladih godina, učiili smo ih Kur'anu. I hvala Bogu, uspjeli su“, kazao je on.

Hafiz Eldin Čolić rođen je 28. februara 2008. godine u Zenici. Osnovnu školu je završio u Žepču. Devet godina je pohađao mekteb u džematu Žepče. Njegov prvi muallim je bio Irdin-ef. Tutnjić, a zatim Benjamin-ef. Hodžić, koji je ujedno i njegov prvi muhafiz. U mektebu se isticao lijepim ponašanjem i odličnim učenjem. Od svoje desete godine počinje intenzivno učiti hifz pred muhafizom hafizom Mustafa-ef. Efendićem.

Upisao je Behram-begovu medresu u Tuzli.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
28. June 2024 17:33
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif