Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


ŠEHIDSKA DŽAMIJA – SVETIONIK SLOBODE NA OBALI PLAVSKOG JEZERA
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 09. July 2024. 14:07:58
KLILKNITE NA SLIKU ZA UVEĆATI


27. jul 2024., bit će upisan zlatnim slovima u historiju plavsko-gusinjskog kraja. Na ovaj dan svečanom manifestacijom bit će otvorena prelijepa Šehidska džamija u Vojnom selu nadomak Plava. Na ovaj dan glas mujezina će se razliti plavsko-gusinjskom dolinom, pozvati na salat, mir i spas. Od ovog dana do Sudnjeg dana generacije koje budu bistvovale na ovom prostoru imat će svoj ovodunjalučki kutak da nadomak Plavskog jezera učine sedždu Gospodaru svjetova i zahvale se na svim blagodatima.Od ovog dana nevine žrtve genocida koje su ubijane zbog imena, vjerske i nacionalne pripadnosti, nakon više od stoljeća dobit će svoj identitet. Od ovog dana kluturom pamćenja i sjećanja nikada više neće biti zaboravaljeni šehidi plavsko-gusinjskog kraja 1879., 1912/13. i 1919., što je jedan od povoda izgradnje Šehidske džamije. Od potomaka žrtava skrivala se istina o strijeljanjima prvaka, o silovanjima djevojaka i žena, o pokolju na Previji, o zločinima na Racini i Begluku i 12.500 nasilno pokrštenih muslimana, Bošnjaka i Albanaca ovog kraja, nasilnom kumovanju i predijevanju ličnih imena... o šišaku i bajraku, o krstu i kami, o ubijanju nevinih, o progonu i pljački imovine...

SVEČANO OTVORENJE ŠEHIDSKE DŽAMIJE
U PLAVU

27. jul 2024.
9:00 - Doček gostiju
10:00 - Učenje Kur’ana, hatma dove i jasina
11:00 - Svečani program

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori
- reis Rifat-ef. Fejzić
Očekuje se dolazak:
- zvaničnika Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini
- Mešihata Islamske zajednice u Srbiji
Muftija dr. Mevlud-ef. Dudić
- i druge muftije i zvaničnici mešihata iz regiona

UČESNICI U PROGRAMU
Kurra hafiz Aziz Alili
Dr. hafiz Haris Hadžić
Hafiz Šaban Burhan
Armin Muzaferija
Hor “Đulistan“ Novi Pazar
Turski orkestar "Selam"
Hor “Nur” Plav
Sestre Ilda i Irma Nurković
Ajša Feratović
Alta Srdanović
Alem Musić
NARATOR
Izudin Bajrović, glumac

REŽIJA I SCENARIJ
Avdo Huseinović

ORGANIZATORI SVEČANE MANIFESTACIJE
- Mešihat Islamske zajednice u CG
- Medžlis Islamske zajednice u Plavu
- Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku
- Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA)
- Organizacioni odbor za svečano otvorenje Plav, New York, New Jersey

MEDIJSKI POKROVITELJI
Bošnjaci.Net
Sandžak TV
Radio Fatih
BHRT
Hayat TV
Senzor.ba
TV Novi Pazar
(Listu učesnika organizator manifestacije će korigovati i upotpuniti)

Učit će se dove za nevine duše žrtva genocida u miru Šahovića (1924); u Drugom svjetskom ratu – Bihora, Limske doline, Hadžeta ..., te prije više od dva stoljeća Sjenice (1809), pa sve do otvorene žive rane Srebrenice 1992 – 1995.

Od ovog dana u Šehidskoj džamiji učit će se dove za sve dobre i plemenite ljude, za mir, blagostanje i prosperitet od ovog kraja ispod Prokletija, pa širom dunjaluka, da vlada sloboda, razumijevanje i ljubav među svim ljudima.

U Časnom Kur'anu Uzvišeni Allah kaže: "Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao".

Plavsko-gusinjski kraj je prepoznatljiv po humanim i plemenitim ljudima, po slobodarskom duhu i dobrim domaćinima. Kroz vrijeme su pružali utočište, pomoć i štitili one kojima je bila potrebna zaštita. Narod ovog kraja ne trpi nepravdu, prevare i podvale.


Polaganje kamena temeljca

Podsjećamo, izgradnja Šehidske džamije je počela 6. augusta 2008., na Lejletu-l-Bedr, 17. dan mubarek Ramazana. Jeste dug period od polaganja kamena temeljca do završetka radova, ali građevinski radovi su se odvijali po fazama. Nekad bi zakazale građevnske firme i izvođači. Oko tri godine je „pojela“ firma za velike prozore sa lukovima, koji su dobili traženu uplatu, onda su imali poslovnih problema koji su se odrazili i na termine izrade i ugrađivanja na Šehidskoj džamiji. Tada su na cijelom objektu stali spoljni i unutarnji radovi. Zatim, period Covida pandemije je također uticao... tu su još par godina... Ali, da ne nabrajamo ostale izvođače sa čijim radovima nije bio zadovoljan glavni koordinator dr. Ziljkić i članovi odbora. Neki radovi su ponavljani ili korigovani. Sve je to uticalo na ukupno vrijeme.


Prolazilo se kroz razna iskušenja tokom izgradnje, ali i povećavala se ljubav prema Gospodaru svjetova i Poslaniku Muhammedu s.a.w.s. Dok je cijeli period protekao u sjećanju na šehide – žrtve genocida. U tim aktivnostima u produkciji potomaka žrtava genocida nastao je i dokumentarni film Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu, autora Avde Huseinovića.

*****
Dobrotvori - vakifi od Amerike do Europe izgradili su Šehidsku džamiju, svojim rukama, znojem, moralnom i materijalnom podrškom, odričući se u ime Allaha dž.š. za zdravlje djece i drugih članova porodice, kao i pred duše šehida i svojih rahmetlija.
Sa gađevinskog aspekta gledano, svi vakifi koji su moralno i materijalno podržali ovaj projekat, izgradili su prelijepu Šehidsku džamiju, sada Šehidska džamija neka izgradi sve nas. Da svi skupa budemo bolji ljudi i vjernici, da njena ljepota bude u našim dušama i međuljudskim odnosima, njena gordost i visina u našim karakterima.

Kaže Allahov Poslanik s.a.v.s.: »Onaj ko sagradi džamiju želeći Allahovo zadovoljstvo, Allah će mu sagraditi istu takvu džamiju u Džennetu.» (Buhari br. 431)

Molimo Allah dž.š. da sve vakife nagradi posebnom nagradom. Amin!


U svakom slučaju, Medžlis Islamske zajednice u Plavu, time i Mešihat IZ u CG su dobili prelijepu hediju - Šehidsku džamiju i Islamski kulturni centar koji su smješteni na 1600 m2 zemljišta. Sve je to urednom dokumentacijom o imovini potkrijepio dr. Mersim Ziljkić i u ime Gospodara svjetova uvakufio taj komad zemlje, te njegovih roditelja, svoje ime i porodice, naravno i svih onih dobrotvora koji su se upisali u listu vakifa i od prvog dana podržavali ideju i za izgradnju Šehidske džamije.
Dokumentacija o vakufljenju je uručena Reisu Islamske zajednice u CG Rifat-ef. Fejziću.
Vakuf jeste svetinja i predat je u emanet, zato kako institucija IZ tako i svi članovi neka dobro vode računa o održavanju Šehidske džamije, naravno i svim drugim džamijama. Bošnjačka dijaspora je uvijek spremna da pomogne kada su u pitanju izgradnja ili održavanje džamija. Zato neka nam kur’anski ajeti uvijek budu podsjetnik, sura Et-Tevba - Pokajanje:

"Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje oni su, nadati se, na pravom putu."


Svih proteklih godina uz projekat izgradnje Šehidske džamije stali su članovi Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, mještani Vojnog sela posebno ističem one koji žive u SAD i Zapadnoj Europi, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, poznati humanista hadži Hajriz Brčvak, BACC Elmwood Park, BHICNY, BIKC Astorija, tu je i Islamska zajednica u Stuttgartu i drugi brojni pojedinci širom Amerike, Kanade i država Europe. Posebnu žrtvu je podnio vakif zemljišta i glavni koordinator izgradnje Šehidske džamije dr. Mersim Ziljkić koji je sve godine iza po nekoliko mjeseci zatvarao svoju zubnu ordinaciju u New Yorku i otkazivao termine pacijenata, samo da bude tu na lice mjesta da prati odvijanje radova na objektu. Dakako, njegova majka, supruga i kćerke najviše su osjetili njegovo odsustvo.

A ti, koji čitaš ove redove, upitaj se, jesi li bio dio ovog projekta i da li si makar lijepom riječju pomogao. Ili si, ne daj Bože, odmogao!? Kako god, bujrum dođi na svečanu manifestaciju da zajedno uživamo u ljepoti Šehidske džamije.

Na kraju, dobrodošli na svečanu manifestaciju otvorenja Šehidske džamije, 27. jula sa početkom programa u 10:00 sati, kada će poznati hafizi proučiti hatma dovu i jasin. U 11:00 počet će svečani program na kojem će se obratiti ulema, čelnici općina Plav i Gusinje, kao i druge eminentne ličnosti i izvođači ilahija i kasida.

Budimo svi jedan saff, plavska Šehidija to zaslužuje.

Bujrum!
Zahvaljujemo se ekipi TV Sandžak i direktoru Salahudinu Fetiću na ustupljenim fotografijama i video snimcima

VRHOstali prilozi:
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif