Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Šta se krije iza inicijative Patriotske lige KS
HOĆE LI EF. CERIĆ BITI DOŽIVOTNI REIS?
Autor: Avaz
Objavljeno: 12. August 2011. 13:08:24
Inicijativa Patriotske lige Kantona Sarajevo da dr. Mustafa ef. Cerić bude imenovan za doživotnog reisu-l-ulemu Islamske zajednice (IZ) u BiH jučer je otvorila stare dileme o tome koliki treba biti mandat duhovnog lidera Bošnjaka.

To uključuje i pitanje jesu li neophodne korjenite izmjene Ustava IZBiH.

Predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić kaže da je reis Cerić imenovan na dva mandata i da bez promjena Ustava on neće moći nastaviti obnašati tu dužnost.

‘‘Unutar IZBiH postoji određena rasprava o poziciji i dužini mandata reisu-l-uleme. Postoje, naime, vrlo ozbiljna mišljenja da bi tu poziciju trebalo pozicionirati u Ustavu tako da reisu-l-ulema ima doživotni mandat. To pitanje nadilazi jednog pojedinca. Ono se tiče sudbine, razvoja i uspona cijele zajednice’‘ – kazao je Softić.

Najavio je da će vrlo brzo nakon ramazana biti otvorena rasprava o Ustavu IZBiH. Ako, nastavio je, ustavne promjene dovedu do toga da pozicija reisa bude doživotna, reis Cerić imao bi priliku da bude izabran na doživotni mandat.

”Moje mišljenje je da bi to za Zajednicu bio korak unazad. Mislim da bi reis trebao biti izabran na jedan mandat koji bi bio duži od postojećeg. Taj čovjek mogao bi uraditi ono što planira za Zajednicu” – smatra Softić.

Edhem Bičakčić, potpredsjednik Sabora IZBiH i bivši čelnik najvišeg predstavničkog i zakonodavnog organa te zajednice, objašnjava da će sve prijedloge za izmjenu Ustava, pa i pitanje doživotnog reisa, razmatrati ustavnopravna komisija, koja se tek treba konstituirati.

”Teško je reći koje će mišljenje biti preovlađujuće. Šerijatska pravila su jasna i ona idu u pravcu da izbor reisu-l-uleme bude doživotan. Međutim, sadašnja ustavna rješenja to ne omogućavaju. Sabor će donijeti odluku u demokratskoj proceduri’‘ – mišljenja je Bičakčić.

Oni koji zastupaju doživotni mandat reisa tvrde da je Ustav IZBiH s mandatima za vrhovnog poglavara bio samo igranje demokratijom. Bičakčić podsjeća da su četvorica halifa nakon smrti poslanika Muhammeda, a. s., birana u demokratskoj proceduri, ali su ostajali na dužnosti doživotno.

Bičakčić je podsjetio da je reis Cerić ranije bio na stanovištu da ne treba posezati za promjenama Ustava koje bi funkciju koju ovaj obnaša učinile doživotnom. Ali, naglašava da će se to pitanje još jednom razmotriti, piše Dnevni avaz.Ostali prilozi:
» ZLOČIN U ŠTRPCIMA - BEZ PRAVDE ZA ŽRTVE
Bošnjaci.Net | 27. February 2021 15:31
» CETINJE PAMTI ZLOČIN U ŠTRPCIMA
Bošnjaci.Net | 27. February 2021 14:58
» MEDIĆ: NIKO RAZUMAN NE MOŽE NEGIRATI ZLOČIN
Preporod | 25. February 2021 13:20
» BEGIĆ: SREBRENICU TREBA PROGLASITI DISTRIKTOM
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2021 13:09
Ostali prilozi istog autora: