Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GOSPODINE THEIS, OTKAŽITE GOSTOPRIMSTVO NEGATORU GENOCIDA PARENTI-U
Autor: B.net
Objavljeno: 27. January 2013. 03:01:31
ENGLESKI / ENGLISH

Kingwood, Texas
Lone Star College
Student Conference Center

Poštovani John. J. Theis,


Negator genocida Michael Parenti štiti srpske dželate
U ime preživjelih žrtava genocida koji se dogodio u Bosni i Hercegovini izražavamo zabrinutost sa vašom odlukom o organizovanju predavanju gospodina Michael Parenti-a. [1]. G. Parenti, samozvani ”Balkanski revizionista” i autor knjige “Ubiti naciju: napad na Jugoslaviju”[2], negira genocid, sistemska i organizovana silovanja, etničko čišćenje i druge oblike zločina protiv čovječnosti i ratne zločine koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini. Također okrivljuje Bošnjake za genocid u Srebrenici. Kao rezultat negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, on javno zanemaruje i negira činjenicu da je oko 50.000 Bošnjakinja silovano za tri godine agresije na Bosnu i Hercegovinu kao sastavni dio srpske politike etničkog čišćenja u uništenja bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine.[3] Njegovo negiranje genocida u Bosni i Hercegovini je u suprotnosti sa odlukama oba međunarodna suda u Hagu i više nacionalnih sudova koji potvrđuju zločin agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima. Gospodina Parentia podržavaju samo negatori genocida koji rade u službi srpsko-nacionalističke politike.

Svjesni smo važnosti slobode govora. Međutim negiranje činjenica potvrđenih pravosnažnim odlukama međunarodnih i nacionalnih sudova i negiranje genocida je sramno i traumatično za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovnu i genocida nad njenim građanima, koji još pate zbog navedenih zločina. U Sjevernoj Americi živi hiljade Bošnjaka, preživjelih žrtava zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima koji su izgubili svoje najmilije.

Gospodin Parenti namjerno vrijeđa preživjele žrtve genocida. Ukoliko on bude prisutan na predavanju koga vi organizujete, preživljele žrtve genocida će to shvatiti kao vašu podršku Parentiu, negatora zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima.

Kao organizacije koje promovišu mir, istinu i pravdu, smatramo da je prisustvo negatora genocida Parentia kontraproduktivno misiji vaše obrazovne organizacije. Njegov rad i stalno negiranje genocida u Bosni i Hercegovini je vrlo štetno za proces ozdravljenja preživjelih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da ćete ovo pismo prihvatiti s posebnom pažnjom i razumjevanjem, jer mnogi Bošnjaci u Sjevernoj Americi još uvijek žive s fizičkim i emocionalnim ožiljcima, kao rezultatima agresije i genocida. Podržavanje Parentia, negatora genocida u Bosni i Hercegovini samo produbljuje ožiljake preživjelih žrtava zločina. Zato tražimo od vas da zabranite predavanje gospodinu Parentiu, negatoru zločina genocida u Bosni i Hercegovini.

Potpisnici protestnog pisma:

Prof. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
Mr. Haris Alibašić
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Mr. Ajla Delkić
Izvršni Direktor, Americkog savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu
Mr. Sanja Seferović-Drnivšek
Direktor, Bosansko američkog institute za genocid i edikacijskog centra


1] michaelparenti.org
2]To Kill A Nation” by Michael Parenti , Americans for Bosnia Blog, americansforbosnia.blogspot.ca , Accessed: 04/30/2012
3]Michael Parenti. “Michael Parenti about the war in Yugoslavia – Serbian warcrimes .” Youtube.com. 12/1/2010. . Accessed 04/30/2012. youtube.comOstali prilozi:
» NEDŽIB VUČELJ PRESELIO NA AHIRET
Esad Krcić | 15. February 2020 09:11
» OSMANOVIĆ POZVAO NA SMJENU MILANA TEGELTIJE
B.net | 14. February 2020 18:26
» PODRŠKA ZEMALJA NATO-A REFORMAMA U BIH
Fena | 14. February 2020 16:34
Ostali prilozi istog autora:
» HAFIZ AMMAR BAŠIĆ U NEW YORKU
08. February 2020 16:05