Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

OTVORENO PISMO MINISTRU SIGURNOSTI FAHRUDINU RADONČIĆU
Autor: Nihad Aličković
Objavljeno: 15. November 2013. 15:11:01
Gospodine Ministre Fahrudine Radončiću,

kao građani ove zemlje a posebno kao članovi AntiDayton pokreta koji svakodnevno dokazuje i pokazuje svoju lojalnost i odanost prošlosti i sadašnjosti ove zemlje pa s tim i budućnosti, obraćamo Vas se ovim otvorenim pismo kako bi od Vas dobili odgovor takođe na ovaj način.

Prije svega zanima nas zašto već jednom kao ministar sigurnosti ne počnete reagovati na sigurnosne detalje koji se tiču zemlje i sigurnosti građana?

Da li znate da se u Bosni i Hercegovini tačnije u tzv. republici srpskoj počinju formirati KOZAČKI CENTRI? Znate li šta su Kozački centri u opšte?

Kozaci su pripadnici vojničkih, pretežno ukrajinsko-ruskih etničkih skupina, koji se od kraja 15. stoljeća pojavljuju na crnomorskim stepama, području južnog Dnjepra i Dona, tvoreći vojničku protuosmansku obrambenu ali i ofenzivnu vojnu pokrajinu. Porijeklo kulture kozaka do danas nije posve temeljito istraženo. Sam naziv >Kozaci< uslijedio je nakon naziva >Zaporošci< tek u 15. stoljeću, a pretpostavlja se da su iste skupine ratnika ratovale i pod drugim nazivima povezanim s riječju >Rus'< (sinonim za srednjovjekovnu Ukrajinu) već od 10. stoljeća kada se ista pojava bilježi u povijesnim dokumentima. Specifičan izgled izvornih kozačkih ratnika obrijanih glava s repićem u predjelu potiljka te puštenim elegantnim dugim brkovima susreće se još u srednjovjekovlju, a prva istaknutija osoba s takvim izgledom bio je Veliki kijevski knez Svjatoslav Ihorovyč.
Kozaci su u svojoj iznimnoj borbi imali potporu Rusije i Poljske, ali ih u isto vrijeme obje države nastoje kontrolirati s obzirom na vlastite suprotstavljene interese. Obje države pokušavaju spriječiti njihov utjecaj na unutrašnje državne prilike u kojima se kozaci često javljaju s podrškom seljačkim ustancima, posebno u središnjoj Ukrajini. Tako je ustanak Zaporoških kozaka pod vodstvom hetmana Bogdana Hmeljnickog stvorio neovisnu ukrajinsku državu Zaporošku Republiku koja je 1654. stvorila kratkoročnu uniju sa Moskovskim Carstvom odnosno Rusijom. U južnoj Rusiji poznat je ustanak Donskih kozaka pod vodstvom atamana Jemaljana Pugačova (1733.) godine, širi svoj utjecaj od Povolžja do Sibira, dovodeći moćnu rusku caricu Katarinu II. u zabrinjavajući položaj. Lomljenjem takvih otpora, kozaci postupno dolaze pod neposrednu carsku vlast, koja napokon postavlja i same kozačke starješine, a kozačka konjica postaje dio ruskih graničarskih postrojba.

Da li vam je sada gospodine ministre malo jasnije kakve se POLUVOJNE formacije žele smjestiti u tzv. republici srpskoj i pod čijom će to komandom i pod čijim nadzorom biti. U ostalom odakle pravo bilo kojoj zemlji ovog svijeta koja nije dio mirovnih procesa da formira svoje poluvojne odrede u Bosni i Hercegovini? Da li Vama ovo djeluje kao normalno i ne zabrinjavajuce? Da li Vi mislite već jednom početi iznositi svoje stavove po ovakvim pitanjima ili će te morati doživjeti da ovakve stvari rješavaju građani i patriotski blokovi ove zemlje koji ni u snu više sebi genocid neće dozvoliti u Bosni i Hercegovini.

Naravno takođe pored ovih jako zabrinjavajućih informacija, u BiH a posebno u tzv.republici srpskoj se dešavaju razne situacije koje ne uvijevaju povjerenje većeg broja građana. Jedan od tih primjera je nedavno formiranje tzv.entitetsko linijske policije koja svoje djelovanje i formiranje pravda vehabijskim postojanjem u BiH. Isto tako svaki dan smo u situaciji da svjedočimo raznim fizičkim i verbalnim napadima na nevine građane od strane fašističko nastojenih građana kojima je ideologija davno pojela mozak.
Takođe zanima nas, zašto je cijelo vrijeme tokom iskopavanja pronađenih posmrtnih ostataka u Prijedoru u masovnoj grobnici Tomašica, grobnicu i mjesto zločina obezbjeđivala policija tzv.republike srpske? Zašto to nisu radili pripadnici SIPA-e i to u većem broju a ne jedan policijski službenik tzv.entiteta. Dali ste svjesni da kriminal ove zemlje cvjeta kao zaliven, da su 95% prijestupnika u BiH povratnici u kriminal? dali znate da je takođe sigurnost građana o kojoj i vi treba da brinete, ugrožena i silnim lutalicama koje haraju gradovima? Dali ste svjesni da je ulični kriminal U BiH toliko zastupljen da kada bi se samo jedan dan u medijima apsolutno sve objavilo šta se za jedan dan desilo, među građanima bi nastao takav haos i panika da je to neopisivo? Znate li da u Sarajevu samo postoji 200 kritičnih ulica iza 20:00 sati?

Pozivamo vas javno, da nam na isti način odgovorite na ova pitanja! AntiDayton struktura je i više nego ogorčena Vašom šutnjom na nekoliko dosadašnjih dešavanja koja su iza nas samo u proteklih par mjeseci.
Od Vas kao odgovornog lica za sigurnost unutar Bosne i Hercegovine tražimo odgovore na postavljena pitanja a zatim i reakciju. Svjedoci smo da se suverenitet i teritorijalni integritet pa i politička nezavisnost Bosne i Hercegovine narušavaju svakim danom a vi kao politčko lice ove zemlje dio ste toga.

AntiDayton
Aličković NihadOstali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» MI ŠUTJETI NEĆEMO!
27. January 2019 02:41
» ODBRANJEN TRG HEROJA
08. October 2016 01:16
» IZDAJNICIMA ZA SVA VREMENA!
15. May 2015 03:17