Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Poruka Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom 15 aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine
U OSLOBODILAČKO-ODBRAMBENOM RATU PATRIOTE U ARMIJI RBIH SU BILI VOĐENI LJUBAVLJU PREMA DOMOVINI BOSNI
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 15. April 2014. 16:04:00
Svi oni koji danas misle da vrijednosti za koje se junački borila Armija Republike Bosne i Hercegovine {a to su potpuno jedinstvena, suverena, nezavisna, samostalna država}, imaju svoj rok trajanja, grdno se varaju.

Na današnji dan prije 22 godina službeno je formirana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Armija Republike Bosne i Hercegovine, sastavljena od Teritorijalne odbrane, Patriotske lige i mnogih dobrovoljnih formacija branitelja Bosne i Hercegovine, nastala je kao odgovor na srpsko-crnogorsku i hrvatsku agresiju. Odigrala je, uz snage Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine ključnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine. U oslobodilačkom, odbrambenom ratu patriote su bili vođeni ljubavlju prema domovini, iz čega je proizašla sva njihova hrabrost, požrtvovanje i vjera da će jednog dana doći dan oslobođenja.

Patrioti su se borili za očuvanje i zaštitu države Bosne i Hercegovine i cjelukupnost njene teritorije kao suverene, nezavisne, slobodne države svih njenih građana. Akcija odbranbene borbe države je zbog uspješnosti u borbama protiv agresora prerasla u oslobodilačku borbu koja je zaustavljena potpisivanjen Dejtonskog mirovnog sporazuma. Armija Republike Bosne i Hercegovine je sačuvala državu. Ciljevi istočnih i zapadnih agresora nisu ostvareni. Međutim Dejtonski mirovni sporazum jeste zaustavio rat, ali je zaustavio i oslobodilački pohod Armije Republike Bosne i Hercegovine, što je rezultiralo legalizacijom rezultata agresije i genocida i dejtonskom organičenom teritorijalnom suverenošću države Bosne i Hercegovine.

Svaki život dat za slobodu Bosne i Hercegovine ugrađen je u odbranu prava na život dostojan čovjeka, za istinu o zločinima i zločincima, za pravdu za žrtve tih zločina, za Ideju Bosne i bosanski duh, za potpuno jedinstvenu, suverenu, samostalnu, nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Ono što je napravila Armija Bosne i Hercegovine opire se svim pokušajima da se u historiji nađe sličan primjer, opire se svim ratnim teorijama i praksama. Ona je prkosno odbrania državu. Zbog nje je Bosna i Hercegovina opstala, zbog nje se Ideja Bosne i Bosanski duh i danas šire, zbog nje još uvijek dobro pobjeđuje zlo koje stalno prijeti.

Zbog svega navedenog trenutak formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine trebao bi se u Bosni i Hercegovini i dijaspori slaviti kao jedan od najznačajnijih trenutaka u hiljadugodišnjoj bosanskohercegovačkoj historiji.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif