Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Izjava direktora Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom 2. maja 1992. Godine
RAMIĆ: BITKA ZA SARAJEVO JE BITKA ZA BIH
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 02. May 2014. 14:05:50

RAMIĆ: 2. maj 1992. jedan od najvažnijih datuma u odbrani BiH, jer, da je tada pala zgrada Predsjedništva BiH, historija BiH bi bila drugačija
Srpski agresorsko-genocidni plan da likvidira prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, osvoji Sarajevo i izvrši, davno projektovanu podjelu BiH, definitivno je srušen na današnji dan prije 22 godine – 2. maja 1992. godine.Sarajevo i BiH su tada odbranjeni zahvaljujući sarajevskim herojima i herojskom bosanskohercegovačkom narodu koji se odupro agresiji i genocidu, največim zločinima poslije holokausta u Europi.

Ali ta ideja podjele BiH koja je uzrok srpskohrvatskog udruženog zločinačkog, agresivno, genocidnog poduhvata i pohoda na BiH i njene narode i danas je prisutna kroz negiranje genocida dokazanog na internacionalnim i nacionalnim sudovima, pokušaj revizije historije kroz pravni terorizam Srbije i Hrvatske, te kroz degradiranje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika.

Institut za istraživanje genocida, Kanada smatra da 2. maj 1992. jedan od najvažnijih datuma u odbrani BiH, jer, da je tada pala zgrada Predsjedništva BiH, historija BiH bi bila drugačija.

Staviti i držati grad u opsadi, onemogućiti mu normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruđima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja potpuno očigledan i jasan dokaz srpske agresorsko - genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenin nacija davno osudila usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva međunarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.

Sa osjećajem dubokog bola, Institut za istraživanje genocida Kanada obnavlja sjećanja i iskazuje osjećanja dubokog poštovanja prema žrtvama opsade Sarajeva, posebno sarajevskoj djeci. Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora agresiji i genocidu sa jasnom porukom zločincima - Bošnjaci se ne daju pomesti, BiH ne može nestati.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif