Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IGK TRAŽI OD KANADSKIH DRŽAVNIH POLITIČKIH SUBJEKATA DA ZAŠTITE ŽRTVE GENOCIDA U MANJEM BH. ENTITETU
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 13. May 2014. 17:05:11

Ramić poziva kanadske vlasti da osude gnusni čin kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda u bosanskohercegovačkom manjem entitetu
U pismu potpisanom od strane profesora Emira Ramića, direktora IGK poslanom kanadskom premijru, kanadskom ministru vanjskih poslova, Konzervativnoj partiji Kanade, Liberlanoj partiji Kanade, Novoj demokratskoj partiji Kanade, Partiji zelenih Kanade i Komitetu Kanadskog parlamenta za prevenciju genocida između ostalog piše:

„U ime preživjelih žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana koji trenutno žive u Kanadi, Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} najoštrije osuđuje nedavne teške povrede ljudskih prava i sloboda od strane vlade manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. 17 aprila 2014. godine vlada manjeg bosanskohercegovačkog entiteta je usvojila svoju odluku o "prebivalištu i boravištu" kao nezakonit antidržavni potez koji direktno negativno utiće na hiljade kanadskih građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, kojima se uskračuje pravo glasa većinskog naroda u Bosni i Hercegovini, zagarantovanim nacionalnim i internacionalnim pravnim normama i pravom o dvojnom državljanstvu. Rukovodstvo bosanskohercegovačkog manjeg entiteta i dalje otvoreno negira genocid i pokušava prepraviti historijske činjenice. Bosanskohercegovački manji entitet kontinuirano slavi optužene ratne zločince kao svoje “heroje” čime ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji. IGK poziva Kanadski parlament, Kanadsku vladu i sve parlamentarne političke stranke, {Kanada je članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini}, da osude ovaj gnusni čin kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda u bosanskohercegovačkom manjem entitetu i da zaštite žrtve i svijedoke genocida u Bosni i Hercegovini od kontinuiranih fizičkih i pravnih prijetnji od strane antibosanskohercegovačkog političkog establišmenta manjeg entiteta”.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif