Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada
SRAMAN, NEMORALAN I NELJUDSKI ČIN IZOSTAVLJANJA KONCENTRACIONIH LOGORA OMARSKA I TRNOPOLJE IZ DOKUMENTACIJE LOGORA
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 12. March 2015. 13:03:21


Izostavljanje koncentracionih logora Omarska i Trnopolje i nepotpuno i neobjektivno tumačenje logora Keraterm i drugih logora za vrijeme agresije na Republiku BiH i genocida protiv njenih građana, prije svega Bošnjaka, u dokumentiranju logora od strane Udruženja Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje iz Sarajeva i Centra za demokratiju i tranzicionu pravdu iz Banja Luke je veliko poniženje žrtava genocida u Prijedoru i BiH i atak na istinu i pravdu.

IGK još jednom podsjeća da u malo kojem ratu u historiji čovječanstva je za tako kratko vrijeme i na tako malom prostoru počinjeno toliko zločina koje ne poznaje moderna civilizacija, kao što je slučaj sa Prijedorom. Genocid u Prijedoru je pokušaj ubistva čitavog grada i njegovih građana. On je upotpunio svijet zločina novim fenomenološkim formama, do sad nepoznatim u historiji, a posebno je svjetska javnost zaprepaščena i šokirana saznanjima o masovnosti izvršenih mučenja i ubijanja u koncentracionim logorima smrti, masovnim silovanjima, ubijanjima i protjerivanjima Prijedorčana. Zato je genocid u Prijedoru istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, prije svega Bošnjacima, istina o ponižavanju ljudskog dostojanstva i nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, istina o uništavanju svega postoječeg što održava nacionalni identitet, istina o getoizaciji, istina o prisvajanju tuđih teritorija, istina podjeli tuđih imanja i istina o instaliranju države Velike Srbije.

Koncentracioni logori koje su Srbi formirali na podrucju prijedorske opštine najgrozomorniji su od svih mučilišta koje je svijet ikada vidio. U njima su zatočene Bošnjake klali kao zvijeri, gulili im kožu, žive ih spaljivali. Bošnjakinje su u njima silovali do smrti, a potom ih masakrirali. Srpski su im zločinci nožem djecu vadili iz utroba i na njihove ih oči komadali. Prijedorska mučilišta su bila prva koja je svijet u BiH otkrio, a slike iz njih užasnule su i najtvrđa srca. Početkom augusta 1992. godine poznati američki i britanski novinari Roy Gutman, Penny Marshall, Ed Vulliamy i Ian Williams, ostali su šokirani otkrivši prijedorske logore.

Izostaviti takva stratišta i mučilišta, največa poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, u dokumentiranju logora je udar na čovjeka i civlizaciju, atak na nauku i istraživanja, nepoštovanje pravosnažnih presuda internacionalnih i nacionalnih sudova koji su pravno potvrdili zločine u prijedorskim logorima.

IGK će putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima informisati svijetsku javnost, a prije svega organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda o navedenom ponižavanju logoraša. Informacije će biti dostavljene i određenim političkim i akademskim subjetkrima u svijetu.

Internacionalni ekspertni tim IGK će posebno analizirati ulogu Udruženja Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje iz Sarajeva i Centra za demokratiju i tranzicionu pravdu iz Banja Luke, te o svojim stavovima obavjestiti akademsku i širu javnost.

Internacionalni ekspertni tim IGK poziva akademsku javnost i akademske institucije da pojačaju i udruže napore u naučnoistraživačkom tumačenju agresije i genocida u BiH.

IGK još jednom, po ko zna koji put, poziva novo izabrani bošnjački politički establišment da kao politički glas žrtava konačno stavi u zaštitu žrtve. Zar to nije jedna od najvažnijih političkih, ali i moralnih i ljudskih obaveza političkih predstavnika, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif