Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Komemoracija Bošnjaka i Kanađana povodom 20 godina od genocida u Srebrenici
U CENTRU TORONTA MARŠ MIRA "NEVER FORGET SREBRENICA GENOCIDE"
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 18. June 2015. 16:06:51


U organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, a pod pokroviteljstvom počasnih sponzora, članova Kanadskog parlamenta: Brian Masse, Paul Dewar, Irwin Cotler, Borys Wrzesnewskyj, i Rob Oliphant, kanadska bošnjačka zajednica će održati komemoraciju povodom 20 godina od genocida u Srebrenici 11. jula ove godine.

Komemoracija svih prijatelja istine o genocidu u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tog zločina počinje Maršom mira u centru Toronta pod simboličnim nazivom: "Never Forget".

Poslije 20 godina, Srebreničani koji su preživjeli genocid, još uvjek traže pravdu za ubijenih 8,372 muškaraca i dječaka od strane vojnih snaga bosanskih Srba, koji su trebali biti zastičeni od strane Ujedinjenih Nacija.

Mnoge preživjele žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, prije svega Bošnjacima, prisiljeni da napuste svoju domovinu, došli su u Kanadu. Radi se o preživjelim žrtvama agresije, genocida, etničkog čišćenja, mućenja u koncentracionim logorima smrti, silovanja.

Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010 i 2015 godine od strane Kanadskog parlamenta politički potvrđuju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Istovremeno rezolucije osuđuju negiranje genocida u Srebrenici potvrđenog od strane oba internacionalna suda. Navedene kanadske rezolucije pomaže kanadskim akademskim institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za spriječavanje genocida u svijetu. Na kraju navedene rezoluciju potvrđuju odlučnost Kanade u očuvanju i jačanju nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

11. jula ove godine u organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, a pod pokroviteljstvom počasnih sponzora, članova Kanadskog parlamenta: Brian Masse, Paul Dewar, Irwin Cotler, Borys Wrzesnewskyj, i Rob Oliphant, kanadska bošnjačka zajednica će poćeti komemoraciju povodom 20 godina od genocida u Srebrenici 11 jula ove godine maršom mira u centru Toronta pod simboličnim nazivom: "Never Forget". Učesnici marša će nositi poruku "Never Forget", u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Komitet Kanadskog parlamenta za prevenciju genocida će održati posebnu sjednicu posvečenu komemoraciji povodom 20 godina od genocida u Srebrenici.11. jula Kanadski muzej za ljudska prava u kome se od osnivanja nalazi stalna muzejska postavka o genocidu u Srebrenici će održati posebnu komemoraciju povodom 20 godina od genocida u Srebrenici. Institut za istrazivanje genocida Kanada se zahvaljuje renomiranoj kanadskoj i svijetskoj instituciji, Muzelju za ljudska prava na stalnoj muzejskoj postavci o genocidu u Srebrenici. Tom stalnom muzejskom postavkom u instituciji posvećenoj evoluciji, slavljenju i promociji ljudskih prava i sloboda se na efektan način šalje poruka svijetu: Čuvajući uspomene na genocid u Srebrenici sprječavamo buduće genocide u vremenu kada se širom svijeta dešavaju brojni zločini. Mir i prosperitet se moraju graditi na istini i pravdi. 20 godina od genocida u Srebrenici je prilika da se oda počast žrtvama, da se sagledaju izazovi i problemi u krivičnom dokazivanju zločina genocida, da se poboljsa prevencija genocida, da se poboljsa položaj žrtava i svjedoka genocida, i da se razmotri na koji način se suprostaviti negiranju genocida.

U ime Kanadske bošnjačke zajednice, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada odaju počast svim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima. Takođe odajemo počast kanadskim građanima koji su u okviru mirovnih operacija žrtvovali svoj život da bi zaštitili osnovna ljudska prava i slobode agresijom i genocidom napadnute Bosne i Hercegovine, piše u saopćenju Instituta za traživanje genocida, Kanada.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif