Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U TUZLI PROMOVIRAN ROMAN "SVI SMO MI IZ SREBRENICE"
Autor: B.net
Objavljeno: 15. April 2018. 12:04:33


U četvrtak, 12.aprila 2018.godine u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci 'Derviš Sušić' u Tuzli, promoviran je roman "Svi smo mi iz Srebrenice" autora Mirsada Mustafića, što predstavlja četrnaesti roman u niski njegovog književnog opusa. Promotori su bili: prof. dr. Adib Đozić, dr. sci. teol. Mersada Nuruddina Agović i prof. dr. Izet Šabotić.

,,Srebrenica i genocid nad Bošnjacima 1992 – 1995.godine paradigma je stradanja Bošnjaka dugi niz godina." - kazao je na promociji profesor Đozić, podvlačeći niz citata iz romana i ističući dojam koji su na njega ostavili.Predsjednica Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u BiH dr. Mersada Nuruddina Agović, osim recenzivne promocije romana, naglasila je i novija stradanja i genocide u Sandžaku, te istakla genocid u Sjenici koju u Sandžaku, po tom pitanju, zovu 'Prvom Srebrenicom' i genocid u Šahovićima počinjen 1924.godine.

Prof. dr. Izet Šabotić govorio je o povijesnom aspektu stradanja Bošnjaka, a omladina je na promociji predstavila izabrane dijelove romana.

Inače, naslov romana "Svi smo mi iz Srebrenice" aludira na genocid u svim bosansko-hercegovačkim gradovima, kao i na opće povijesno stradanje Bošnjaka na cijelom prostoru na kojem žive. Roman, uprkos svemu, ne poziva na osvetu, već na suživot uz uvažavanje identitetskih vrijednosti, pravde i istine. (S. A.)
Ostali prilozi:
» ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA MUFTIJA
MINA | 19. March 2019 19:43
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠE VRIJEME TEK DOLAZI
12. March 2019 17:13