Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MVP BiH od sportskog opravi politički slučaj
ZAHTJEVI ZA VIZE KOŠARKAŠIMA SA KOSOVA JOŠ U RAZMATRANJU, RS SE PROTIVI NJIHOVOM UČEŠĆU
Autor: AA
Objavljeno: 10. August 2018. 13:08:03


Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da je zahtjev Košarkaškog saveza BiH kojim je traženo izdavanje viza za članove selekcije Kosova, MVP-u BiH dostavljen u poslijepodnevnim satima 7. augusta, uz informaciju da je njihov dolazak planiran za 8. augusta, javlja Anadolu Agency (AA).

"To upućuje na očiglednu neblagovremenost predmetnog zahtjeva", stav je MVP-a BiH.

MVP BiH naglašava da važeći podzakonski akti predviđaju da Ministarstvo vanjskih poslova BiH odgovore na zahtjeve za izdavanje viza daje u roku od tri dana.

"Zahtjevi koji su zaprimljeni u poslijepodnevnim satima 7. augusta još uvijek se nalaze u postupku razmatranja. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je 9. augusta dobilo dodatno izjašnjenje Košarkaškog saveza BiH, iz čijeg konteksta proizlazi da unutar Saveza ne postoji saglasnost o učešću selekcije Kosova na predmetnom prvenstvu, što je potvrđeno i u neposrednim razgovorima obavljenim sa pojedinim članovima najvišeg tijela Košarkaškog saveza BiH i Košarkaškog saveza Republike Srpske. U pomenutim razgovorima, izraženo je direktno protivljenje predstavnika Republike Srpske učešću selekcije Kosova na aktuelnom Evropskom prvenstvu u košarci koje se održava u Sarajevu", navedeno je iz MVP-a BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, navode, je stanovišta da unapređenje sportske saradnje na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom nivou predstavlja nemjerljivu korist za razvoj sporta i opšte unapređenje života mladih, dokaz čega je bilo i nedavno omogućavanje učešća odbojkaške selekcije Kosova na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu održanom u Bijeljini.

Tom prilikom je, uz saglasnost Odbojkaškog saveza BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, naglašavaju, u predviđenim rokovima izdalo potrebne vize svim učesnicima takmičenja.

"Međutim, nepostojanje jedinstvenog stava unutar Košarkaškog saveza BiH u pogledu organizacije takmičenja i učešća selekcije Kosova na istom, dovodi do prenosa potencijalne odgovornosti i ustanovljenja obaveze arbitriranja na stranu Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje nije i ne smije biti odgovorno za bilo kakve nesuglasice unutar sportskih udruženja u BiH", navode iz MVP-a BiH.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: