Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

JERLAGIĆ (SBIH): DAČIĆ GOVORI ŠTO VLADA SRBIJE MISLI!
Autor: NAP
Objavljeno: 10. August 2018. 15:08:07


Na izjavu Ivice Dačića da je trebalo proglasiti nezavisnost Republike Srpske onog dana kada je to učinilo Kosovo, reagirao je predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

"Napominjem javnost da je Narodna skupština RS tada donijela Deklaraciju, koja je sadržavala opasne poruke o 'mogućoj nezavisnosti' kada se 'za takvo nešto steknu uslovi', te je i takva reakcija bila usmjerena i kreirana od sljedbenika Miloševićeve politike, kakav je i sam Dačić", navodi se u pisanoj izjavi za medije predsjednika Stranke za BiH.

Iz te stranke navode da podsjećaju kako je Bosna i Hercegovina jedinstvena, cjelovita, suverena i međunarodno priznata država te da neće dozvoliti bilo kakve secesionističke i separatističke nakane od bili koga.

"Njegovo otvoreno zagovaranje teritorijalne podjele Kosova poručuje i kakav je taj čovjek za Srbe: sve južno od Ibra ne smatra relevantnim, jer se nalaze na 'albanskoj teritoriji'. Jednako tako srpska politika u Beogradu danas ne vodi računa o Srbima u Federaciji, jer oni se ne vode pitanjima prava i zaštitom Srba gdje su oni ugroženi i suočavaju se sa izazovima. Slučaj Mostara i HNK.“

"Gospodin Dačić je blisko sarađivao sa pojedincima u Bosni i Hercegovini, prodavao se kao progresivac i čovjek otvorenih viđenja. Međutim, za prijateljsku politiku treba nešto više od lijepe pjesme i dobrog derneka. Želim da vjerujem da su u Bosni i Hercegovini sve ove opasne poruke i oštra retorika dio predizbornog cirkusa, ali budite uvjereni - mi ne spavamo i nećemo spavati. Domovinu ćemo čuvati, a čuvat ćemo i mir. I mi ne razmišljamo o teritoriji već o čovjeku. Štitit ćemo interes svakog Bosanca i Hercegovca, Bošnjaka, Hrvata, Srbina, gdje god živio, i dok je jedan Bošnjak na Drini mi ćemo pitati 'kako mu je'. I dok je jedan Bošnjak u Prijedoru, mi nećemo dozvoliti da se taj grad naziva 'ekskluzivnim srpskim prostorom', i to ću jasno govoriti uvijek", stoji u izjavi Amera Jergalića.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: