Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PROKLAMACIJA SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA O UGNJETAVANJU MUSLIMANA U KINI
Autor: B.net
Objavljeno: 29. November 2018. 13:11:56
ENGLESKI / ENGLISHVeć godinama dobijamo pouzdane informacije o raznim vidovima ugnjetavanja u pravima, vjerskim slobodama i društvenom životu muslimana u Kini, naročito onih u Istočnom Turkestanu, te o nastojanjima da ih se prisili na napuštanje njihovevjere.

Među tim vidovima su i ovi:

- okupljanje miliona njihove djece i njihovo prisilno zadržavanje u prinudnim kampovima, koje nazivaju „kampovima za rehabilitaciju“ a u kojima ih podvrgavaju svemu što će im narušiti dostojanstvo i udaljiti ih od njihovog vjerovanja, kulture, pobožnosti i vjerske pripadnosti;
- šikaniranje po džamijama, u vjerskom podučavanju, obavljanju vjerskih obreda, molitvi i kretanju;
- primoravanje da u svoje kuće upuste one koji će ih nadzirati u svakodnevnom životu i pisati izvještaje o svakom ispoljavanju njihove pripadnosti islamu ili pridržavanju nekog islamskog propisa poput, npr. obavljanja namaza, posta, odijevanja, držanja u kući Kur'ana, serdžade, ili pak apstiniranja od pušenja ili konzumiranja alkohola.

Općenito, zvanična kineska politika prema muslimanima pokazuje da ima za cilj brisanje islama i potpuno iskorjenjivanje pripadnosti njemu.Imajući to u vidu, Svjetska unija islamskih učenjaka skreće pažnju na ozbiljnost ovih prekršaja i nasilja koji se sprovode nad muslimanima Kine, te potvrđuje svoje protivljenje i osudu istih, upozoravajući da će to rezultirati lošimposljedicama.

1. Unija podsjeća i ukazuje na čvrste i raznovrsne relacije između Kine i muslimanskog svijeta kako na nivou država tako i na nivou naroda i smatra da te relacije treba dodatno proširivati i produbljivati, a ne trovati ih i zatezati;
2. Poziva kineske vlasti da muslimanskim manjinama osiguraju sva njihova prava, vjerske i društvene slobode, s posebnim osvrtom na sljedeće:
a) da puste na slobodu sve zatočene muslimane i vrate kućama one koje drže u prinudnim kampovima;
b) da osiguraju svima,kako muslimanima tako i drugima,slobodu vjeroispovijesti i sva druga vjerska prava u koje spada i izgradnja džamija i podučavanje vjeri, te individualno i kolektivno vršenje vjerskih obreda;
c) da muslimanima osiguraju slobodu putovanja, kretanja i druženja zarad ostvarivanja svih legitimnih ciljeva, unutra i van zemlje.
3. Poziva Organizaciju islamske saradnje i svaku muslimansku zemlju pojedinačno da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem, da se upoznaju s onim što se tamo dešava i da to stave na tapet i rasprave ga s kineskom stranom, te pred Vijećem za ljudska prava Ujedinjenih nacija.
A Allah čini šta hoće, ali većina ljudi ne zna. (Jusuf, 21)

Proklamaciju su potpisali:
Prof. dr. Ali Muhjiddin el-Karadagi, generalni sekretar Unije
Prof. dr. Ahmed Abdusselam er-Rejsuni, predsjednik UnijeOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: