Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca posjetio nanu Fatu
POZIVAMO OHR, SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU I INSTITUCIJE RS DA KONAČNO UKLONE CRKVU IZ DVORIŠTA NANE FATE ORLOVIĆ U KONJEVIĆ POLJU
Autor: B.net
Objavljeno: 10. September 2019. 13:09:21


Generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca mr. sci. Emir Zlatar obavio je posjetu nani Fati Orlović u Konjević Polju, koja već više od decenije pokušava ostvariti povrat svoje zemlje, na kojoj je na nezakonit način izgrađena pravoslavna crkva.

Generalni sekretar prenio je podršku organa VKBI nani Fati i njenoj pravnoj borbi, u nadi da će ipak temeljno pravo na privatnu svojinu dobiti konačan epilog, uklanjanjem bespravno napravljene crkve.

VKBI koristi priliku da još jednom pozove rukovodstvo Srpske Pravoslavne crkve kako u Srbiji tako i u Bosni i Hercegovini, nadležne institucije Vlade Republike Srpske i lokalnu vlast u Bratuncu, da na civiliziran način riješe ovo pitanje, te uklone crkvu sa imanja koje pripada nani Fati Orlović.
Primjer kršenja temeljnih ljudskih prava i sloboda u RS Bošnjacima, najvidljiviji su na primjeru nane Fate Orlović. Na ovom primjeru najjasnije se odslikava suspenzija vladavine prava u entitetu RS i državi BiH, ali i nemoć i ne rad OHR-a, koji apsolutno ima mandat i mehanizme da se ovo pitanje riješi.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i dalje će pratiti ovaj slučaj i insistirati na njegovom okončanju, kao i opći status i položaj povratnika u RS, posebno u segmentu negiranja bosanskog jezika, a što su sve izrazi sistemskog ponašanja institucija RS-a koje još uvijek, nažalost, provode zamisli velikodržavne politike iz susjedne Srbije.Ostali prilozi:
» GRAD SARAJEVO I EU POD ISTIM KROVOM
Bošnjaci.Net | 31. July 2020 00:56
» TAKO TO RADI SAVJESNA I ODGOVORNA NACIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 20:16
Ostali prilozi istog autora: