Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KOMŠIĆ: UMJESTO IZVINJENJA, NA SCENI POLITIKA ZAGOVARANJA GENOCIDA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 10. January 2020. 13:01:38


Očito je da državni vrh Srbije u kontinuitetu ne poštuje suverenitet države BiH, jer ne poštuje odluku najviše sudske instance u BiH, odnosno odluku Ustavnog suda BiH da je 9. januar neustavan, a radi dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa važno je da obje države poštuju odluke sudskih instanci.

Nažalost, u ovom konkretnom primjeru to nije slučaj - komentariše za „Danas“ Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, to što godinama unazad najviši srpski zvaničnici prisustvuju obilježavanju dana RS, uprkos tvrdnjama da poštuju državnost BiH.

Prisustvo zvaničnika Srbije na ovakvim i sličnim manifestacijama, ističe sagovornik „Danasa“, nasilan je udar na suverenitet BiH.

- Poslije objave Strategije odbrane, koja također zadire u suverenitet Bosne i Hercegovine, ovo je još jedna u nizu provokacija, a tako se ne grade dobrosusjedski odnosi. Nakon svega što su država Bosna i Hercegovina i njeni građani proživjeli, sada iz Srbije umjesto da čujemo izvinjenje, ponovo vidimo glasno zagovaranje politika koje su dovele do neviđenih stradanja i genocida, - zaključuje Komšić.

Povodom 9. januara, dana RS, u Banjaluci je jučer održan svečani defile kojem su prisustvovali najviši zvaničnici tog entiteta i visoka delegacija Srbije na čelu s predsjednicom Vlade.

Osim Ane Brnabić, u obilježavanju tog dana učestvovali su i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

U svečanom defileu učestvovalo je 2.350 učesnika - jedinice MUP RS, među kojima i jedinica Žandarmerije, osnovana u avgustu prošle godine, predstavnici Boračke organizacije RS, Saveza ratnih vojnih invalida…Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: