Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sud lokalnog HDZ-a u Čapljini
SRAMNA PRESUDA: KAPLANU DVIJE, MAHMUTĆEHAJIĆU GODINA I ČETIRI MJESECA, LJUBOVIĆU DESET MJESECI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 10. January 2020. 14:01:18

Foto Klix.ba


Čapljinski Općinski sud izrekao je prvostepenu presudu Salmiru Kaplanu, Demiru Mahmutćehajiću i Ahmetu Ljuboviću zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016. godine.

Kaplanu je izrečena dvogodišnja kazna zatvora, Mahmutćehajiću u trajanju od godinu i četiri mjeseca, a Ljuboviću od deset mjeseci.

Osuđenom trojcu izrečene su i novčane kazne, i to Kaplanu i Mahmutćehajiću po 1.500 KM, a Ljuboviću hiljadu KM.

Na izrečene kazne bit će uložena i žalba.

Kaplan nakon presude: Ovo je politička presuda, iz kuhinje HDZ-a

Uopće se nisam nasekirao, relaksiran sam. Ovo je pokušaj HDZ-a, prije svega lokalnog HDZ-a, Stjepana Boškovića i ovih dole lokalnih igrača da pripreme sebi teren za izbore 2020., jer znaju da bi prošle izbore izgubili da nisu vršili malverzacije i krali.

Ovo je prva reakcija Salmira Kaplana, nakon što mu je danas Općinski sud u Čapljini izrekao prvostepenu presudu i dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016. godine. Osim Kaplana, osuđeni su i Demir Mahmutćehajić, i to na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu i četiri mjeseca, te Ahmet Ljubović na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci.

U izjavi novinarima, Kaplan je istakao da i dalje vjeruje u pravnu državu, kao i da nema instance koja ovakvu presudu može potvrditi.

Naglasivši kako je ovo bila politička optužnica, politička presuda, prepuna manjkavosti, navodi kako ne postoji drugostepeni organ nigdje na svijetu koji nešto ovakvo može potvrditi.

Potcrtava da je u svom postupku Centralna izborna komisija (CIK) BiH pomenute postupke Općinske izborne komisije proglasila nezakonitim, a predsjednika Ivana Perića smijenila.


Ističe kako vjeruje u pravdu, bez obzira što se svakodnevno u ovoj zemlji šalju ovakve poruke.

- Ovo sto posto mora pasti na višim instancama, pa makar da Bošković i Perić sjede u sudskom vijeću - uvjeren je Kaplan.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: