Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U SVAKOJ NAREDBI GENERALA DREKOVIĆA VOJSCI SE NAREĐUJE POŠTIVANJE MEĐUNARODNOG HUMANITARNOG PRAVA
Autor: NAP
Objavljeno: 14. January 2020. 19:01:51


U Sudu BiH nastavljeno je suđenje Ramizu Drekoviću, bišem komandantu Četvrtog korpusa. U sudnici je govorio svjedok Tužilaštva BiH, koji je između ostalog za vrijeme rata bio pomoćnik Drekovića za pravna pitanja, kao i njegov zamjenik. On je u sudnici između ostalog rekao kako je Istureno komandno mjesto (IKM) formiran radi komandovanja brigadama na području Konjica prema Bjelimićima.

Ramiz Dreković se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Svjedok Hamid Selimović završio je školu rezervnih oficira, a od 13. jula 1995. do završetka rata bio je komadant IKM-a.

Pričao je o komandnim nadležnostima, kao i o svojoj vojnoj saradnji s generalom Drekovićem. Hamid Selimović svjedok Tužilaštva BiH jasno je kazao da je primao naredbe od generala, ali je potvrdio da on može izdati naredbu za gađanje neosmotrenih ciljeva ukoliko se pojave obavještajni podaci. I ovoga put suđenje nije prošlo bez prigovora odbrane, jedan se odnosio na činjenicu da svjedok tokom istrage nije ispitivan o istim okolnostima kao danas u sudnici.

Tvrdi odbrana kako to pokazuje da su svjedoke u fazi istrage ispitivali policijski službenici umjesto tužioca. To odugovlači proces, jer kako kažu advokati, oni su ti koji moraju svjedoku pokazati sve dokaze, koji su i u pisanoj formi. Mirsad Crnovršanin advokat Ramiza Drekovića kazao je da je Tužilaštvo imalo u posjedu, odnosno da su koristili ove dokaze, koje odbrana koristi prilikom unakrsnog saslušanja, ne bi ni došlo do podizanja, odnsono potvrđivanja optužnice jer se radi o materijalnim dokazima koji potpuno iskljušuju krivnju optuženog generala Drekovića.

U naredbama koje su danas predočene svjedoku, između ostalog, moglo se vidjeti kako u je svakoj naredbi generala Drekovića navedeno kako se vojska mora pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, odnosno kako se komandovalo po principu moralnih vrijednosti i načela koja se su odnosila na zarobljenike, a naročito na civile. I sam svjedok je kazao da se poštovala Ženevska konvencija.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» THACI U HAAGU
14. July 2020 15:11