Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

JASNA PORUKA DR. BEĆIREVIĆA ŠPIRIĆU I MAJKIĆ: NE POSTOJI ENTITETSKA IMOVINA, POSTOJI SAMO DRŽAVNA IMOVINA BIH!
Autor: B.net
Objavljeno: 23. January 2020. 19:01:42

JASNA PORUKA DR. DENISA BEĆIREVIĆA NIKOLI ŠPIRIĆU I DUŠANKI MAJKIĆ: NE POSTOJI ENTITETSKA IMOVINA, POSTOJI SAMO DRŽAVNA IMOVINA BiH!


Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) izrazila je nezadovoljstvo konstatacijama Pravobranilaštva BiH koji se odnose na državnu imovinu, jer tvrdi da ta imovina pripada entitetima. Smatra da je pitanje perspektivne i neperspektivne vojne imovine poseban slučaj, te da tu Republika Srpska ima od ranije poznat kategoričan stav.

Odgovorio joj je delegat u Domu naroda Parlamentare skupštine BiH prof. dr. Denis Bećirović podsjećajući Majkić da je u pitanju državna, a ne entitetska imovina. Disolucijom bivše SFRJ imovina nije postala entitetska, već državna imovina Bosne i Hercegovine. To je činjenica kojU u mom prisustvu ne dozvoljavam da prekrajate. O tome postoje i presude Ustavnog suda BiH i zato vam neću dozvoliti da obmanjujete javnost, zaključio je Bećirović.

Dopredsjedavajući Doma naroda iz Kluba Srba Nikola Špirić (SNSD) oštro je upozorio Bećirovića da ne koristi, kako je kazao, nesustavni termin manji bh. entitet, a potom ga je Bećirović javno pozvao da on ne koristi neustavan izraz "zajedničke institucije" kada govori o državnim institucijama. Postoje samo državne institucije Bosne i Hercegovine i one ne zavise od volje entiteta. Država je trajna kategorija, a entiteti su stvar unutrašnjeg dogovora.

Na sjednici su delegati Doma naroda primili k znanju Izvještaj o provođenju Općih izbora i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2018. godini.


Postoje samo državne institucije Bosne i Hercegovine i one ne zavise od volje entiteta. Država je trajna kategorija, a entiteti su stvar unutrašnjeg dogovora.


Delegat SDP-a Denis Bećirović je tokom rasprave podsjetio da je krajem augusta 2018. CIK dodijelio biračko pravo presuđenom ratnom zločincu Novaku Đukiću, kojeg je Sud BiH, podsjetit ćemo, osudio zbog masakra na tuzlanskoj Kapiji, a koji je pobjegao u susjednu Srbiju.

"Ko je i zašto omogućio da ovaj ratni zločinac dobije biračko pravo u 2018. godini? Ko je u CIK-u kontaktirao Đukića? Ko je pripremio tu odluku prije usvajanja na CIK-u? Na koji način je uspostavljen kontakt sa Đukićem, s obzirom da je on bjegunac od pravde i da li je podatke o tome dostavio nadležnim institucijama? Ako je moguće da i mi ovdje čujemo na koju adresu je Đukiću dostavljena odluka CIK-a od 28. augusta 2018. godine", kazao je Bećirović.

Stjepan Mikić je u ime CIK-a, odgovarajući na upite delegata, kazao da on u ovom trenutku nema pokazatelje, te da se pitanja koja se odnose na Đukića trebaju dostaviti pismeno CIK-u.
"Postavili ste nekih pet, šest pitanja. Ja samo mogu reći da prilikom raspisivanja izbora, ponošenja kandidatske liste, naše provjere, ovjere kandidata, na sve se to mogu žaliti oni koji smatraju da je CIK napravio grešku. Provjeru naše odluke vrši Sud BiH. Kakvu god odluku Sud BiH donese, ako kaže da je žalba na našu odluku ispravna, on će nama naložiti kako da postupimo. Dobit ćete odgovore na vaša pitanja", kazao je Mikić.

Delegatske inicijative Denisa Bećirovića koje se tiču izmjena Ustava i zakonskih rješenja u smislu implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava nisu dobile potrebnu podršku SNSD-a i HDZ-a.

Na kraju sjednice delegati su dali saglasnost za ratifikaciju brojnih međunarodnih ugovora i sporazuma čime je okončana današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.Ostali prilozi:
» BIH – GRAĐANSKA DRŽAVA – ZAŠTO NE!?
B.net | 25. February 2020 21:48
» "LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
Dr. sc. Amir Ismić | 21. February 2020 18:11
Ostali prilozi istog autora: